Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1903
Miejscowość: Konin
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Marianna
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Świerczyńska
Link do zdjęcia: http://szukajwarchiwach.pl/54/767/0/-/1 ... H0rQrJHRig
Zwracam się z prośbą o przetłumaczenie dokumentu urodzenia Marianny Świerczyńskiej.
http://szukajwarchiwach.pl/54/767/0/-/1 ... H0rQrJHRig
Wpis nr 8
Z góry dziękuje, pozdrawiam Adrian
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Konin-Świerczyńska-Marianna-1903
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 28
- Podziękował/a: 3 razy
-
- Podziękowano: 229 razy
Re: Konin-Świerczyńska-Marianna-1903
Nr 8 Konin
Działo się w mieście Konin dwudziestego dziewiątego grudnia tysiąc dziewięćset drugiego roku (jedenastego stycznia tysiąc dziewięćset trzeciego roku) o godzinie trzeciej po południu. Stawił się Michał Świerczyński (Michał Świerczyński), szewc, lat czterdzieści jeden, zamieszkały w Koninie, w obecności Michała Wacławskiego, stolarza, lat pięćdziesiąt trzy i Walentego Lis, robotnika, lat czterdzieści osiem, obu zamieszkałych w Koninie i okazał nam dziecię płci męskiej oświadczając, że urodziło się ono w Koninie dwudziestego czwartego grudnia (szóstego stycznia) tysiąc dziewięćset drugiego (trzeciego) roku o godzinie dziewiątej wieczorem z prawowitej jego małżonki Marianny z domu Durlak (Marianny z Durlaków), lat trzydzieści osiem. Dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadano imię Antoni (Antoni), a rodzicami chrzestnymi jego byli Wojciech Markiewicz i Franciszka Kacprowska. Akt ten oświadczającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany, przez nas tylko podpisany. Ks. Władysław Jankowski utrzymujący księgi stanu cywilnego

Działo się w mieście Konin dwudziestego dziewiątego grudnia tysiąc dziewięćset drugiego roku (jedenastego stycznia tysiąc dziewięćset trzeciego roku) o godzinie trzeciej po południu. Stawił się Michał Świerczyński (Michał Świerczyński), szewc, lat czterdzieści jeden, zamieszkały w Koninie, w obecności Michała Wacławskiego, stolarza, lat pięćdziesiąt trzy i Walentego Lis, robotnika, lat czterdzieści osiem, obu zamieszkałych w Koninie i okazał nam dziecię płci męskiej oświadczając, że urodziło się ono w Koninie dwudziestego czwartego grudnia (szóstego stycznia) tysiąc dziewięćset drugiego (trzeciego) roku o godzinie dziewiątej wieczorem z prawowitej jego małżonki Marianny z domu Durlak (Marianny z Durlaków), lat trzydzieści osiem. Dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadano imię Antoni (Antoni), a rodzicami chrzestnymi jego byli Wojciech Markiewicz i Franciszka Kacprowska. Akt ten oświadczającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany, przez nas tylko podpisany. Ks. Władysław Jankowski utrzymujący księgi stanu cywilnego

Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
-
Dziękuje, teraz jestem zakłopotany ponieważ myślałem że pradziadek ma tylko 2 siostry i że było ich 3 a tu takie coś? I jeszcze problem w akcie z 1905 mojego pradziadka rodzice mają 45 i 42 lata ;/ możliwy jest błąd zapisu wieku?? Marianne Durlak z 1863 poszukałem w Koninie.
Pozdrawiam Adrian
Pozdrawiam Adrian
Adrianie, sprawdź czy któreś dziecko nie zmarło w dzieciństwie. Może Twój dziadek po prostu nie pamiętał jej, bo zmarła w niemowlęctwie.
A wiekiem rodziców z aktów urodzenia ich dzieci się nie sugeruj. Lepiej znajdź ich akt ślubu - tam wiek jest dokładniej podany (choć też trzeba potem szukać w widełkach ± 5).
A wiekiem rodziców z aktów urodzenia ich dzieci się nie sugeruj. Lepiej znajdź ich akt ślubu - tam wiek jest dokładniej podany (choć też trzeba potem szukać w widełkach ± 5).
Beata
-
Właśnie mam problem bo nie ma archiwum z lat 1886 jakoś do 1902 ;/ Może niebawem wrzuci AP Konin to co mnie interesuje.
Pozdrawiam Adrian
Pozdrawiam Adrian