Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1897
Miejscowość: Serniki /Stara nazwa Syrniki /
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Wiktorja
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Pydyś
Link do zdjęcia: http://regestry.lubgens.eu
Dzień dobry !! Bardzo proszę o tłumaczenie aktu urodzenia Pydyś Wiktori ur.w Rusko Woli parafia św.Marii Magdaleny w Serniki k/Lubartowa.serdecznie dziękuję za zainteresowanie tematem , z poważaniem Andrzej Pydyś.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Serniki-Pydyś-Wiktorja-1897
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
Re: Serniki-Pydyś-Wiktorja-1897
185. Ruskowola. Wiktoria Pydyś.
Działo się w osadzie Syrnikach 7/19 grudnia 1897 o 1 godzinie po południu. Stawił się osobiście Wojciech Pydyś, 36 lat liczący, chłop najemnik (najmujący się do prac), mieszkający we wsi Ruskowoli, w obecności Józefa Wlazłego, 28 lat i Kajetana Sieniaka? 62 lata liczącego, chłopów rolników mieszkających we wsi Ruskowoli i okazał Nam dziecię żeńskiej płci oświadczając, że ono urodziło się we wsi Ruskowoli 30 listopada / 12 grudnia tego roku o 1 godzinie po północy z prawowitej jego małżonki Zofii urodzonej Bodzak (Zofii z Bodzaków), 46 lat liczącej. Dziecięciu temu na świętym chrzcie odprawionym przez nas dzisiejszego dnia nadano imię Wiktoria (Wiktorya), a rodzicami chrzestnymi jego byli wyżej wspomniany Józef Włazły i Franciszka Sieniak? Akt ten zgłaszającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany i dlatego przez nas tylko podpisany.
Ks. Franciszek Skubiszewski, Utrzymujący Akty stanu Cywilnego
Działo się w osadzie Syrnikach 7/19 grudnia 1897 o 1 godzinie po południu. Stawił się osobiście Wojciech Pydyś, 36 lat liczący, chłop najemnik (najmujący się do prac), mieszkający we wsi Ruskowoli, w obecności Józefa Wlazłego, 28 lat i Kajetana Sieniaka? 62 lata liczącego, chłopów rolników mieszkających we wsi Ruskowoli i okazał Nam dziecię żeńskiej płci oświadczając, że ono urodziło się we wsi Ruskowoli 30 listopada / 12 grudnia tego roku o 1 godzinie po północy z prawowitej jego małżonki Zofii urodzonej Bodzak (Zofii z Bodzaków), 46 lat liczącej. Dziecięciu temu na świętym chrzcie odprawionym przez nas dzisiejszego dnia nadano imię Wiktoria (Wiktorya), a rodzicami chrzestnymi jego byli wyżej wspomniany Józef Włazły i Franciszka Sieniak? Akt ten zgłaszającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany i dlatego przez nas tylko podpisany.
Ks. Franciszek Skubiszewski, Utrzymujący Akty stanu Cywilnego
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
Bogdan Mielczarczyk
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Dzień dobry!! serdecznie dziękuję,za tłumaczenie aktu urodzenia siostry mojego dziadka dla " dziadek_m60" Jestem bardzo wdzięczny ze pomógł mi Pan w odsłonięciu historii moich korzeni,mojego dziadka Wojciecha Pydysia.Nie mogę ustalić kiedy mój pradziadek się urodził i z jakich rodziców, bo w okresie narodzin imiona dzieci w tym okresie /1860-61 / się powtarzają, z poważaniem Andrzej Pydyś./andrzej.py@op.pl/ jeszcze raz serdecznie dziękuję
-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
Witam.
Z aktu urodzenia Wiktorii wynika, że Wojciech Pydyś miał w tym czasie 36 lat, a więc mógł urodzić się w 1861 roku. Znalazłem coś w poniższych linkach, co prawdopodobnie dotyczy Twojego pradziadka:
http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=766
Pydyś Wojciech
Akt urodzenia nr 44/1860
Parafia Serniki, Ruska Wola
dn. 14. kwietnia 1860 r.
pjciec: Wawrzyniec, 40 lat
matka Józefa z d. Szymczak, 39 lat
chrzestni: Maciej Marzęda, Agnieszka Jemielniak
W linku poniżej akt urodzenia – po polsku.
http://szukajwarchiwach.pl/35/1929/0/2. ... FF3PNvsoAg
Z aktu urodzenia Wiktorii wynika, że Wojciech Pydyś miał w tym czasie 36 lat, a więc mógł urodzić się w 1861 roku. Znalazłem coś w poniższych linkach, co prawdopodobnie dotyczy Twojego pradziadka:
http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=766
Pydyś Wojciech
Akt urodzenia nr 44/1860
Parafia Serniki, Ruska Wola
dn. 14. kwietnia 1860 r.
pjciec: Wawrzyniec, 40 lat
matka Józefa z d. Szymczak, 39 lat
chrzestni: Maciej Marzęda, Agnieszka Jemielniak
W linku poniżej akt urodzenia – po polsku.
http://szukajwarchiwach.pl/35/1929/0/2. ... FF3PNvsoAg
Pozdrawiam
Bogdan Mielczarczyk
Bogdan Mielczarczyk