UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Arabski, Arkitek, Bandler, Blobel, Bonta, Bruź, Candrowicz

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
iluzja

Arabski, Arkitek, Bandler, Blobel, Bonta, Bruź, Candrowicz

Post autor: iluzja » sob maja 15, 2010 12:49 pm

Witam serdecznie,

Jestem tutaj nowa...szukałam miejsce, gdzie mogłabym się przywitać, ale nie znalazłam.
Poszukuję pilnie kilkudziesięciu nazwisk, ich etymologii, podstaw derywacyjnych, jakiegokolwiek śladu jak mogły zostać utworzone... Przeszukałam już wiele pozycji, znaczną część udało mi się ustalić. Pozostały mi najtrudniejsze, z którymi nie mogę sobie poradzić. Odważę się i wkleję te nazwiska w odpowiednich działach alfabetycznych, może ktoś będzie potrafił mi pomóc. Swoją prośbę szczególnie kieruję do Pani Ewy, która w wielu przypadkach widziałam, że już bardzo pomogła.
Z góry bardzo dziękuję.

W grupie nazwisk A-C:
Arabski (od Araba? Brak mi wiarygodnego źródła...)
Arkitek
Bandler
Blobel
Bonta
Bruź
Candrowicz

Pozdrawiam,
Milena

Awatar użytkownika

ewaduch
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 262 razy

Re: Nazwiska A-C

Post autor: ewaduch » sob maja 15, 2010 1:57 pm

Witaj Mileno :D

Arabski (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od haraba, araba ‘rodzaj powozu’, też od Arab.

Arkitek - brak; może od architekt.

Bandler - brak; może od niemieckiej nazwy osobowej Bander, też od bandera ‘chorągiew’.

Blobel - brak; może od imion na Bło- , typu staropolskiego Blogota, Błożej (= Błażej).

Bonta (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od imion złożonych typu Będzieciech, Będziemir, też od apelatywów na będ- , por. będę.

Bruź - brak; może od bruzda, dawniej brózda.

Candrowicz (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Teodor, notowanego w Polsce od XIII wieku, pochodzenia greckiego Theodoros, to od theos 'Bóg' + doron 'dar'. W okresie staropolskim adaptowane też jako Czader, Czedor, na Kresach wschodnich występowały natomiast formy wschodniosłowiańskie tego imienia Chodor, Fiedor też od niemieckiej nazwy osobowej Feder.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko,

Ewa Szczodruch

http://kptg.pl/

AUTOR TEMATU
iluzja

Re: Nazwiska A-C

Post autor: iluzja » sob maja 15, 2010 6:17 pm

Pani Ewo :)

Nie chcę spamować w każdym wątku, dlatego tutaj, w jednym miejscu, podziękuję serdecznie Pani za nieocenioną pomoc :) Dziękuję też za tak szybką odpowiedź, za znalezienie wielu etymologii nazwisk oraz za wszelkie wskazówki, które pozwolą mi na dalsze poszukiwania niejasnych nazwisk. To piękne i miłe, że w dzisiejszych czasach ludzie potrafią z takim zaangażowaniem bezinteresownie pomagać innym... Jeszcze raz, bardzo, bardzo dziękuję! :)

Pozdrawiam serdecznie,
Milena

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska A-Ć”