UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Skaryszew-Marczykowski-Józef-1838

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
s_szpilska
Podziękował/a: 117 razy

Skaryszew-Marczykowski-Józef-1838

Post autor: s_szpilska » pt kwie 18, 2014 10:48 am

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1838
Miejscowość: Skaryszew
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Józef
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Marczykowski
Link do zdjęcia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc2 ... d15fc.html

Witam!
Bardzo proszę o pomoc w odczytaniu aktu urodzenia Józefa Marczykowskiego z roku 1838 !

Z góry dziękuję Sylwia
Pozdrawiam Sylwia

marla

Re: Skaryszew-Marczykowski-Józef-1838

Post autor: marla » ndz lip 12, 2015 2:19 am

słowa wytłuszczone - to te, których nie jestem pewna

200
Chomentów Puszcz
Marcykoski Józef

Działo się w mieście Skaryszewie dnia 24 września 1838 roku o godz. 15. Stawiła się Jadwiga Marcykozka akuszerka lat 54 licząca we wsi Chomentowie Puszcz zamieszkała w obecności Józefa Kobieli lat 60 tudzież Antoniego Kuzickiego lat 53 liczących w Chomentowie Puszcz zamieszkałych włościan i okazała nam dziecię płci męskiej urodzone w Chomentowie Puszcz pod numerem 13 dnia wczorajszego o godzinie 20 z Katarzyny Marcykozkiej lat 21 mającej z niewiadomego ojca. Dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadane zostało imię Józef a rodzicami jego chrzestnemi byli Antoni Marcykowski i Antonina Świerczewska ? Świerczenicka wszyscy z Chomentowa. Akt ten stawającemu i świadkom przeczytany został którzy pisać nie umieją
===
dopiski na marginesie - to problem, wyłowiłam fragmenty:
… Antoniego Jasińskiego i Katarzynę Marcykowzką z (Marcykowskich ?)... ...w związkach bez ślubnych zostających...
*!! co dziwniejsze wydaje mi się że jest tam odniesienie do 1862 roku... Lutego 1862 roku... pisane w roku 1838

Awatar użytkownika

beata bistram
Podziękował/a: 91 razy
Podziękowano: 189 razy

Re: Skaryszew-Marczykowski-Józef-1838

Post autor: beata bistram » ndz lip 12, 2015 11:46 am

Doczytalam jeszcze troche :
Nazwiska Marcykoska , Jozef Kobiela , Antoni Kozicki
chrz. Wpisany Antoni Marcykowski i Swierczewska , miejscowosc Chomentow Puszcz
https://pl.wikipedia.org/wiki/Choment%C3%B3w-Puszcz
dopisek:
W miejscu wyra
zow po tym znaku ( ja tam w tym akcie nie widze ale ZNAKU???)
„pulki“ ??? póki ?..
.. Antoniego Jasinskiego lat ...23? liczacego
w zwiazkach bez
slubnych zostaja
cyh . Sprosto
wano na mocy
…....
… Miasta
… (nazwa?) wydzialu III … 1862 przez ?... Antoniego Jasinskiego i Katarzyna Marcykowska VEL Marczykoska … i w nastepstwie wyroku Try... ( moze jakas sprawa o ojc.lub spadkowa?) 16/28 lutego 1862 zapadlego ...

moze jeszcze ktos doczyta reszte

pozdr.bb

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - pozostałe języki”