UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Radzyń-Kurczyński--1865

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
netsoft
Podziękował/a: 62 razy
Podziękowano: 4 razy

Radzyń-Kurczyński--1865

Post autor: netsoft » ndz gru 10, 2017 10:27 am

Proszę o tłumaczenie aktu małżeństwa

Rok aktu: 1865
Miejscowość (parafia): Radzyń
Imię (dziecka|pana młodego|zmarłego):
Nazwisko (dziecka|pana młodego|zmarłego): Kurczyński
Link do zdjecia: http://szukajwarchiwach.pl/35/1908/0/2. ... pHi6ovsg_Q

ja odczytałem tyle, proszę o korektę , zwłaszcza nawy miejscowości by określić przytrafię, imiona i nazwiska wiek

Wieś Wornie gdzie meiszka Franciszek Górki co to za parafia i gdzie to jest ?

Nr 54 Suchowola K.....

Działo się w Mieście Radzyniu dnia 21 luty 1865 roku i godzinie 9 rano.
Wiadomym czynimi, iż w przytomności świadków FRANCISZKA GÓRSKIEGO Ekonoma we Wsi WORNIE???.
zamieszkałego lat 48? i JANA ??????????????? Organisty Parafi Radzyńskiej tu w Radzyniu zamieszkałego lat 45 mającego
na dniu dzisiejszym zostało zawarte religijne małżeństwo między JÓZEFEM KURCZYŃSKIM kawalerem, KOWALEM
urodzonym we WSI DUBICKIEJ??? a we WSI SUCHOWOLI zamieszkałym, synem niezyjącego LUDWIKA i żyjącej
LUDWIKI z GÓRSKICH małżonków KURCZYŃSKICH lat 24?? mającym
a MARIANNĄ JÓZEFA dwóch imion SKIBIŃSKĄ panną urodzoną we wsi MOTWICY , a we wsi K??????????????
przy rodzicach , córką J?????? i KONSTANCJI ze ????????????? małżónków SKIBIŃSKICH lat 21 mająca.
Małżeństwo to 3 zapowiedziw dniach, 5 , 18 i ?? bierzacego miesiąca i roku kościołach parafialnych ??????? i Radzyńskim
ogłoszone. Małżónkowie nowi oświadczają , iż żadnej umowy przedślubnej między sobą nie zawarli.
Obrzęd ten religijny popełniony został przez Księdza Józefa ??????? Wikariusza Parafii Radzyńskiej.
Akt ten po odczytaniu przez Nas , nowozaślubionych i świadków podpisany został.
pozdrawiam Sebastian

Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz

Awatar użytkownika

klw
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 52 razy

Re: Radzyń-Kurczyński--1865

Post autor: klw » ndz gru 10, 2017 6:15 pm

Sebastian, coś Tobie umknęło. Otóż skany z Radzynia są w części dublowane. O ile w Białej Podl. dla metryk od 1878 dokonano powtórnego skanowania (z większą rozdzielczością), po czym na szwa zastąpiono skany z mikrofilmów nowymi (dwa za jeden - dlatego na lubgens-ie zniknęło gro linków dla Białej z przełomu wieków), o tyle w Radzyniu też pojawiło się powtórne skanowanie wielu roczników (najczęściej bez urodzin), ale wyniki wprowadzono jako dodatkowe skany w roczniku.

W efekcie Ty podałeś link do skanu z mikrofilmu - miernej jakości, a ja Tobie podam link do skanu z powtórnego skanowania:

http://szukajwarchiwach.pl/35/1908/0/2. ... PcUzR9wdBQ

Sądzę, że przy tym skanie nie będziesz miał problemów z odczytaniem dotychczas niewyraźnych rzeczy.

Pierwotnie odczytałeś wieś z Ekonomem Franciszkiem Górskim, jako Wornie. Tymczasem widać na nowym skanie, że jest tam napisane Worsie (a powinno być - Worsach)

Worsy to wieś i folwark w pobliżu Drelowa, niedaleko zarówno Radzynia, jak i Międzyrzeca.

Jeśli nadal będziesz miał z czymś problem, to pisz wtedy serio się tym zajmiemy.

Krzysztof

Off topic: Forgen to jedyny znany mi portal, w którym odwołanie do pełnego linka zaczytuje kartę zamiast otwierać nową. Warto to zmienić.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
netsoft
Podziękował/a: 62 razy
Podziękowano: 4 razy

Re: Radzyń-Kurczyński--1865

Post autor: netsoft » ndz gru 10, 2017 9:04 pm

Ślicznie dziękuję :D

pozostaje tyko określić co to za parafia dla wsi Worsy aby szukac metryki zgonu lub ślubu owego Franciszka Górskiego.
pozdrawiam Sebastian

Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - pozostałe języki”