UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Kiepskie zdjecie, czy ktoś da rady odczytać?

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
TomaszFusiek

Re: Kiepskie zdjecie, czy ktoś da rady odczytać?

Post autor: TomaszFusiek » czw mar 19, 2009 12:10 pm

Początek jednego listu udało mi się rozszyfrować, ale reszta przerasta moje umiejetności:

"Sz....
Szanownyj Kuzynie

Według życzenia Szanownego
Kuzyna napisałem list do
Emila Chołod..., ale dotychczas
Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi
Więc spieszę z odpowiedzią i zarazem
Posyłam adres Emila Chołod...
On teraz nie mieszka w Ki...wi
..."
Tomek
podkarpackie: Polak; lubelskie: Sieńczyk, Popielecki, Kwiecień, Sidor, Kuśmierzak, Lewicki, Stanowski, Zaborek, Augustyniak, Pidek (Pitek), Juszka(Juszko, Juska), Grzesiak, Kurek, Dojutrek, Klimek, Stachyra, Zemszał, Fedor, Baran, Mazurek

Awatar użytkownika

Ewa Chojnowska
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 16 razy

Re: Kiepskie zdjecie, czy ktoś da rady odczytać?

Post autor: Ewa Chojnowska » czw mar 19, 2009 12:31 pm

List 6
Nieco szczegółów
dotyczących rodziny.......-Chołodeckich pod zaborem rosyjskim
Po rozbiorze Polski ustały niebawem stosunki i relacyje pomiędzy odłamem rodziny pod zaborem austryjackim..........tejże ..... zaborem rosyjskim.
Widomym mi tylko się.....najdalszej przeszłości fakt, iż po powstaniu w 1831 zjawił się w Galicji i spotkał z najbliższą rodziną Antoni Leszek Chołodecki z okolic W......Gdy jak podanie familijne niesie Antoni syn Szczęsnego Chołodeckiego powrócił był z Galicji pod zabór rosyjski możebnem iż wspomniany Antoni Leszek (Aleksander) był tegoż potomkiem, może zaś .....z jego wieku młodego - wnukiem.Kuzynom w czasie powstania w 1831 jako wachmistrz pod komendą jenerała Karola Różyckiego brał udział w obronie Ja.....i zasłynął niezwykłą brawurą w konnej jeździe i władaniu bronią. Po krótkim pobycie w Galicji wyemigrował do Francji

resztę spróbuję później (troszkę to męczące ;) )
Pozdrawiam serdecznie
Ewa
Ewa Chojnowska
poszukuję: Chojnowski, Lipowski, Kuniczkowski, Mejrowski, Malinowski (okolice Grudziądza), Małopolski, Tupek (Rzepiennik Biskupi) Pełech, Gac, Gil, Kopiński (Nowosiółki Kardynalskie), Jamroga, Gałuszka, Wilk, Zajdel (okolice Krosna)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - pozostałe języki”