UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Prośba i pomoc w odczytaniu j. polski
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 4 razy
Re: Prośba i pomoc w odczytaniu j. polski
Tym razem kategorycznych stwierdzeń stawiać nie będę, ale...
co do pierwszego aktu, to jestem przekonany, że pierwszą literą jest "P", a nie "J" - co można zaobserwować parę linijek niżej.
Ostatnia linijka aktu - litera "J", a dwie wyżej litera "P". Nie zmienia to jednak faktu, że nie mam pojęcia o jakie nazwisko chodzi,
ładnie wpisywałoby się w ilość liter "Urszula z Pionków" - ale ja tam tej litery nie widzę. Wcześniej w temacie pojawiało się nazwisko Psonka - może chodzi o to.
Co się tyczy sprawy drugiej, to potwierdzam, że może chodzić o Maryannę z Manczyków, ale jeśli chodzi o drugie nazwisko, to moim zdaniem Maryanna z Czaudynów, wyrazy występujące po tych nazwiskach są niestety dla mojego niewprawnego oka nieczytelne.
Pozdrawiam
co do pierwszego aktu, to jestem przekonany, że pierwszą literą jest "P", a nie "J" - co można zaobserwować parę linijek niżej.
Ostatnia linijka aktu - litera "J", a dwie wyżej litera "P". Nie zmienia to jednak faktu, że nie mam pojęcia o jakie nazwisko chodzi,
ładnie wpisywałoby się w ilość liter "Urszula z Pionków" - ale ja tam tej litery nie widzę. Wcześniej w temacie pojawiało się nazwisko Psonka - może chodzi o to.
Co się tyczy sprawy drugiej, to potwierdzam, że może chodzić o Maryannę z Manczyków, ale jeśli chodzi o drugie nazwisko, to moim zdaniem Maryanna z Czaudynów, wyrazy występujące po tych nazwiskach są niestety dla mojego niewprawnego oka nieczytelne.
Pozdrawiam
-
- Podziękował/a: 12 razy
- Podziękowano: 24 razy
Witam
Akt pierwszy - też widzę Psonka - pierwsza litera pisana tak, jak w wyrazie "...poczem akt...".
Akt drugi- "....Maryanny z Manczyków już nie żyjącej .."
Druga Maryanna to widzę tu pierwszą literkę nazwiska pisaną tak , jak w wierszu wyżej ,
chodzi o nazwę parafii . Dla mnie może to być literka B , a wtedy byłoby "...Maryanny
z Bandysiów /Bandyszów/ jeszcze żyjących...". Tylko czy to właściwa nazwa parafii ?
Pozdrawiam
Irena
Akt pierwszy - też widzę Psonka - pierwsza litera pisana tak, jak w wyrazie "...poczem akt...".
Akt drugi- "....Maryanny z Manczyków już nie żyjącej .."
Druga Maryanna to widzę tu pierwszą literkę nazwiska pisaną tak , jak w wierszu wyżej ,
chodzi o nazwę parafii . Dla mnie może to być literka B , a wtedy byłoby "...Maryanny
z Bandysiów /Bandyszów/ jeszcze żyjących...". Tylko czy to właściwa nazwa parafii ?
Pozdrawiam
Irena
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 4 razy
Faktycznie, zupełnie uszło to mojej uwadze. Ta litera to faktycznie "B", pani Irena ma całkowitą rację.
A zatem Bandysiów/Bandyszów.
Michał Konkel
A zatem Bandysiów/Bandyszów.
Michał Konkel
-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
Witam.
Akt 1 – ja również widzę „Urszula z Psonków” (Psonka).
Akt 2 - to zapis, według mnie, o treści „ Marianny z Gaudysiów „, a ponieważ zdarzają się takie lapsusy, że słyszane „ł”, niektórzy zapisywali w formie „au” – wówczas nazwisko brzmiałoby (Gałdysiów, m. l. poj. Gałdyś), i kolejne nazwisko, tak jak wspomniano wyżej w postach „Marianny z Manczykow” (Manczyków, m. l. poj. Manczyk))
Akt 1 – ja również widzę „Urszula z Psonków” (Psonka).
Akt 2 - to zapis, według mnie, o treści „ Marianny z Gaudysiów „, a ponieważ zdarzają się takie lapsusy, że słyszane „ł”, niektórzy zapisywali w formie „au” – wówczas nazwisko brzmiałoby (Gałdysiów, m. l. poj. Gałdyś), i kolejne nazwisko, tak jak wspomniano wyżej w postach „Marianny z Manczykow” (Manczyków, m. l. poj. Manczyk))
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
Bogdan Mielczarczyk
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Witam ponownie,
Ponownie proszę o pomoc.
W akcie zgonu Pawła Wcisło jest napisane że ma lat osiemdziesiąt ...... nie mogę odczytać ile (linijka 6 i 7)
Jego żona to Katarzyna z J.... (linijka 8 )
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7b6 ... 561c6.html
Dziękuję z góry
Kuba
Ponownie proszę o pomoc.
W akcie zgonu Pawła Wcisło jest napisane że ma lat osiemdziesiąt ...... nie mogę odczytać ile (linijka 6 i 7)
Jego żona to Katarzyna z J.... (linijka 8 )
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7b6 ... 561c6.html
Dziękuję z góry
Kuba
-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
Witam.
Według mnie jest tam: " .... lat osiemdziesiąt wieku swego liczący...." i dalej "Katarzyny z Jasików..."
Ale może się mylę?
Według mnie jest tam: " .... lat osiemdziesiąt wieku swego liczący...." i dalej "Katarzyny z Jasików..."
Ale może się mylę?
Pozdrawiam
Bogdan Mielczarczyk
Bogdan Mielczarczyk
Witam
Proszę o pomoc w odczytaniu imienia dziecka z wpisu na samej górze. Po długim wpatrywaniu zaczyna mi to trochę przypominać imię Florentyna.
https://lh6.googleusercontent.com/-D7H3 ... ewicz2.jpg
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Marta
Proszę o pomoc w odczytaniu imienia dziecka z wpisu na samej górze. Po długim wpatrywaniu zaczyna mi to trochę przypominać imię Florentyna.
https://lh6.googleusercontent.com/-D7H3 ... ewicz2.jpg
Marta
Pozdrawiam
Marta
Marta
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Oczywiscie "Florentyna" - nie ma zadnych watpliwosci.
Pozdrowienia,
Bozenna
Pozdrowienia,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
No to i ja się "podepnę" pod temat. Proszę o rozczytanie moich ostatnich łupów z ADT. Konkretnie w obu przypadkach chodzi o nazwiska rodowe babci ze strony matki. Zarówno tej ****lichowicz jak i tej z Olszyny z drugiego zdjęcia. Przepraszam za zaczernienie nazwiska ale ktoś regularnie podpina się do moich poszukiwań i nikczemnie się do tego nie przyznaje publikując moje fotki odnośnie jednej rodziny na swym profilu FTB. Podejrzenie również pada na kogoś z tego forum.
oto i rzeczone foty:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/de8 ... 3757b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ca ... 5683d.html
Pozdrawiam,
Andrzej
oto i rzeczone foty:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/de8 ... 3757b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ca ... 5683d.html
Pozdrawiam,
Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
-
Dziękuję, ja na początku byłem skłonny przeczytać Gudros z racji podobnej litery z rubryki obok ale teraz sam nie wiem. Jakieś inne sugestie?
Andrzej
Andrzej
-
- Podziękował/a: 91 razy
- Podziękowano: 189 razy
Andrzeju
pomylilam, ze myslales o matce ojca ;-)
U Jozefa matka matki Salomea Ludwa?
-- Post scalono 24 kwi 2013, 12:48 --
a u Katarzyny Viktoria Cerpentichowicz ew. Cernetichowicz (nie widac czy p czy n)
pomylilam, ze myslales o matce ojca ;-)
U Jozefa matka matki Salomea Ludwa?
-- Post scalono 24 kwi 2013, 12:48 --
a u Katarzyny Viktoria Cerpentichowicz ew. Cernetichowicz (nie widac czy p czy n)
-
- Podziękował/a: 73 razy
- Podziękowano: 46 razy
Ja tez to rozczytuje jak Beata, tzn. Jej druga wersje:Cernetichowicz.
-- Post scalono 25 kwi 2013, 13:11 --
A Salomea nazywala sie Ludwe. "L" na poczatku jestem pewna (patrz powyzej "Lesniak"). Moja watpliwosc budzi tylko ostatnia litera.... moze to "a"???
-- Post scalono 25 kwi 2013, 13:12 --
A Salomea nazywala sie Ludwe. "L" na poczatku jestem pewna (patrz powyzej "Lesniak"). Moja watpliwosc budzi tylko ostatnia litera.... moze to "a"???
-- Post scalono 25 kwi 2013, 13:11 --
-- Post scalono 25 kwi 2013, 13:12 --
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska
-
Z Salcią zrobiłem eksperyment na jaki czasami w akcie desperacji się zdobywam. Wysłałem do proboszcza parafii w Olszynach skan jaki tu zamieściłem z prośba o weryfikację. Kto jak nie ona ma najlepsze rozeznanie w tym co ma w księgach tudzież w nazwiskach na parafii. Wg moich wcześniejszych doświadczeń w klerem nie sądzę aby odpisał ale zawsze warto spróbować (w końcu raz mi się taka sztuka udała jako jedyna pośród kilkunastu).
Dziękuję za konsultacje i pozdrawiam,
Andrzej Zieliński
-- Post scalono 25 kwi 2013, 15:00 --
Ludwa - pomocna przydała się książka twarzowa, google, nk i inne takie. Do tej pory popularne nazwisko w Olszynach. Dziękuję jeszcze raz za pomoc.
Dziękuję za konsultacje i pozdrawiam,
Andrzej Zieliński
-- Post scalono 25 kwi 2013, 15:00 --
Ludwa - pomocna przydała się książka twarzowa, google, nk i inne takie. Do tej pory popularne nazwisko w Olszynach. Dziękuję jeszcze raz za pomoc.
-
- Podziękował/a: 52 razy
- Podziękowano: 26 razy
Witam
Bardzo proszę o pomoc w odczytaniu miejsca urodzenia Jadwigi Kowalskiej córki Ludwika i Kunegundy Kowalskich - nr metryki 7 Wierzbie. Rodzice Jadwigi byli gorzelanymi i często zmieniali miejsce zamieszkania. W roku 1809 byli zatrudnieni w Lądku na zachód od Konina. Ta miejscowość musi być w okolicach Konina,Sompolna,Koła.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fed ... a019e.html
Piotrek
Bardzo proszę o pomoc w odczytaniu miejsca urodzenia Jadwigi Kowalskiej córki Ludwika i Kunegundy Kowalskich - nr metryki 7 Wierzbie. Rodzice Jadwigi byli gorzelanymi i często zmieniali miejsce zamieszkania. W roku 1809 byli zatrudnieni w Lądku na zachód od Konina. Ta miejscowość musi być w okolicach Konina,Sompolna,Koła.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fed ... a019e.html
Piotrek
Szukam:
ch Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r
ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej -przed 1800 r
zg Ludwika Kowalskiego - po 1819 r
zgony Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1819 r
Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
ch Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r
ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej -przed 1800 r
zg Ludwika Kowalskiego - po 1819 r