Proszę o tłumaczenie aktu małżeństwa
Rok aktu: 1865
Miejscowość (parafia): Radzyń
Imię (dziecka|pana młodego|zmarłego):
Nazwisko (dziecka|pana młodego|zmarłego): Kurczyński
Link do zdjecia: http://szukajwarchiwach.pl/35/1908/0/2. ... pHi6ovsg_Q
ja odczytałem tyle, proszę o korektę , zwłaszcza nawy miejscowości by określić przytrafię, imiona i nazwiska wiek
Wieś Wornie gdzie meiszka Franciszek Górki co to za parafia i gdzie to jest ?
Nr 54 Suchowola K.....
Działo się w Mieście Radzyniu dnia 21 luty 1865 roku i godzinie 9 rano.
Wiadomym czynimi, iż w przytomności świadków FRANCISZKA GÓRSKIEGO Ekonoma we Wsi WORNIE???.
zamieszkałego lat 48? i JANA ??????????????? Organisty Parafi Radzyńskiej tu w Radzyniu zamieszkałego lat 45 mającego
na dniu dzisiejszym zostało zawarte religijne małżeństwo między JÓZEFEM KURCZYŃSKIM kawalerem, KOWALEM
urodzonym we WSI DUBICKIEJ??? a we WSI SUCHOWOLI zamieszkałym, synem niezyjącego LUDWIKA i żyjącej
LUDWIKI z GÓRSKICH małżonków KURCZYŃSKICH lat 24?? mającym
a MARIANNĄ JÓZEFA dwóch imion SKIBIŃSKĄ panną urodzoną we wsi MOTWICY , a we wsi K??????????????
przy rodzicach , córką J?????? i KONSTANCJI ze ????????????? małżónków SKIBIŃSKICH lat 21 mająca.
Małżeństwo to 3 zapowiedziw dniach, 5 , 18 i ?? bierzacego miesiąca i roku kościołach parafialnych ??????? i Radzyńskim
ogłoszone. Małżónkowie nowi oświadczają , iż żadnej umowy przedślubnej między sobą nie zawarli.
Obrzęd ten religijny popełniony został przez Księdza Józefa ??????? Wikariusza Parafii Radzyńskiej.
Akt ten po odczytaniu przez Nas , nowozaślubionych i świadków podpisany został.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Radzyń-Kurczyński--1865
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 419
- Podziękował/a: 62 razy
- Podziękowano: 4 razy
Radzyń-Kurczyński--1865
pozdrawiam Sebastian
Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 52 razy
Re: Radzyń-Kurczyński--1865
Sebastian, coś Tobie umknęło. Otóż skany z Radzynia są w części dublowane. O ile w Białej Podl. dla metryk od 1878 dokonano powtórnego skanowania (z większą rozdzielczością), po czym na szwa zastąpiono skany z mikrofilmów nowymi (dwa za jeden - dlatego na lubgens-ie zniknęło gro linków dla Białej z przełomu wieków), o tyle w Radzyniu też pojawiło się powtórne skanowanie wielu roczników (najczęściej bez urodzin), ale wyniki wprowadzono jako dodatkowe skany w roczniku.
W efekcie Ty podałeś link do skanu z mikrofilmu - miernej jakości, a ja Tobie podam link do skanu z powtórnego skanowania:
http://szukajwarchiwach.pl/35/1908/0/2. ... PcUzR9wdBQ
Sądzę, że przy tym skanie nie będziesz miał problemów z odczytaniem dotychczas niewyraźnych rzeczy.
Pierwotnie odczytałeś wieś z Ekonomem Franciszkiem Górskim, jako Wornie. Tymczasem widać na nowym skanie, że jest tam napisane Worsie (a powinno być - Worsach)
Worsy to wieś i folwark w pobliżu Drelowa, niedaleko zarówno Radzynia, jak i Międzyrzeca.
Jeśli nadal będziesz miał z czymś problem, to pisz wtedy serio się tym zajmiemy.
Krzysztof
Off topic: Forgen to jedyny znany mi portal, w którym odwołanie do pełnego linka zaczytuje kartę zamiast otwierać nową. Warto to zmienić.
W efekcie Ty podałeś link do skanu z mikrofilmu - miernej jakości, a ja Tobie podam link do skanu z powtórnego skanowania:
http://szukajwarchiwach.pl/35/1908/0/2. ... PcUzR9wdBQ
Sądzę, że przy tym skanie nie będziesz miał problemów z odczytaniem dotychczas niewyraźnych rzeczy.
Pierwotnie odczytałeś wieś z Ekonomem Franciszkiem Górskim, jako Wornie. Tymczasem widać na nowym skanie, że jest tam napisane Worsie (a powinno być - Worsach)
Worsy to wieś i folwark w pobliżu Drelowa, niedaleko zarówno Radzynia, jak i Międzyrzeca.
Jeśli nadal będziesz miał z czymś problem, to pisz wtedy serio się tym zajmiemy.
Krzysztof
Off topic: Forgen to jedyny znany mi portal, w którym odwołanie do pełnego linka zaczytuje kartę zamiast otwierać nową. Warto to zmienić.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
-
AUTOR TEMATU - Posty: 419
- Podziękował/a: 62 razy
- Podziękowano: 4 razy
Re: Radzyń-Kurczyński--1865
Ślicznie dziękuję 
pozostaje tyko określić co to za parafia dla wsi Worsy aby szukac metryki zgonu lub ślubu owego Franciszka Górskiego.

pozostaje tyko określić co to za parafia dla wsi Worsy aby szukac metryki zgonu lub ślubu owego Franciszka Górskiego.
pozdrawiam Sebastian