Serdeczna prośba do imienniczki,
nazwisko Koczewski?
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Koczewski
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Nazwiska J-K
Witaj Ewko
Nazwisko, o którego etymologię prosisz jest w Polsce bardzo rzadkie. Oto jego mapa:
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/koczewski.html
Koczewski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od gwarowego koczka 'kotka', też od kocz 'półodkryty powóz' lub od kocza 'kaczan'; w odmiejscowych brak.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Nazwisko, o którego etymologię prosisz jest w Polsce bardzo rzadkie. Oto jego mapa:
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/koczewski.html
Koczewski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od gwarowego koczka 'kotka', też od kocz 'półodkryty powóz' lub od kocza 'kaczan'; w odmiejscowych brak.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Kontakt:
Re: Koczewski
Witam,
ja poszukując źródeł pochodzenia nazwiska Koczewski i całego rodu, natknęłam się na:
- "Niemców koczewskich", nazywanych tak od Koczewia - regionu w obecnej Słowenii,
- Koczewie - region na Kaszubach,
- powiat Koczewski, gdzieś na terenie Rosji...
Zastanawiam się, czy może część obecnych Koczewskich nie ma swojego nazwiska jednak właśnie od którego z tych terenów? Jak myślicie?
ja poszukując źródeł pochodzenia nazwiska Koczewski i całego rodu, natknęłam się na:
- "Niemców koczewskich", nazywanych tak od Koczewia - regionu w obecnej Słowenii,
- Koczewie - region na Kaszubach,
- powiat Koczewski, gdzieś na terenie Rosji...
Zastanawiam się, czy może część obecnych Koczewskich nie ma swojego nazwiska jednak właśnie od którego z tych terenów? Jak myślicie?
Pozdrawiam,
Agata
(prawdopodobnie pierwsza w rodzinie od 1818, albo nawet i dłużej...)
Po Tacie Koczewska, po Mężu Żmudzińska, szukam jednych i drugich, a także:
Wardeinów, Mazurów, Szewczyków, Podbielskich, Bieleckich, Klepackich i kilku innych...
Agata
(prawdopodobnie pierwsza w rodzinie od 1818, albo nawet i dłużej...)
Po Tacie Koczewska, po Mężu Żmudzińska, szukam jednych i drugich, a także:
Wardeinów, Mazurów, Szewczyków, Podbielskich, Bieleckich, Klepackich i kilku innych...