UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Lenarcik, Lenartowicz, Lubryczyński

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
iraslubryczyński
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 10 razy

Lenarcik, Lenartowicz, Lubryczyński

Post autor: iraslubryczyński » czw lut 11, 2010 3:00 pm

Witam Ewa,
i znowu proszę Cię o pomoc
w wyjaśnieniu następujących nazwisk:
Lenartowicz, Lenarcik, Lubryczyński(to moję :F ),
Majak,Matysiak, Marek, Marciniak
jak ja się Tobie za TO odpłacę - nie wiem,
może tak ..... :kwitnie:
pozdrawiam Irek

Awatar użytkownika

ewaduch
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 262 razy

Re: Nazwiska L-M

Post autor: ewaduch » czw lut 11, 2010 7:07 pm

Witaj Irku :D

Kwiatek wystarczy ;)

Lenarcik 1602 - od imienia Leonard. Imię znane w Polsce od XIII wieku jest pochodzenia germańskiego, od Leonhard, to od lewo ‘lew’ + hart ‘mocny, dzielny. W średniowieczu w Polsce wykazywało wahania fonetyczne. Obok form germańskich Leonhard, Lenhard, Lenhart występują postacie spolonizowane Leonard, Leonart, Lenert.

Lenartowicz 1478 - od imienia Leonard. Imię znane w Polsce od XIII wieku jest pochodzenia germańskiego, od Leonhard, to od lewo ‘lew’ + hart ‘mocny, dzielny. W średniowieczu w Polsce wykazywało wahania fonetyczne. Obok form germańskich Leonhard, Lenhard, Lenhart występują postacie spolonizowane Leonard, Leonart, Lenert.

Lubryczyński (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od lubić, luby, od imion złożonych typu Lubomir.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

c. d. n.
Pozdrawiam cieplutko,

Ewa Szczodruch

http://kptg.pl/

AUTOR TEMATU
iraslubryczyński

Re: Lenarcik, Lenartowicz, Lubryczyński

Post autor: iraslubryczyński » wt gru 27, 2011 3:20 pm

Witam,
Ponieważ mój przodek o nazwisku Lubryczyński pochodził z parafii Jedlińsk, wobec tego przeglądałem księgi dotyczące tej właśnie parafii i odnalazłem, że w 1784r. po raz pierwszy pada nazwisko Lubrykowski, a rok później osoba o tym nazwisku występuje już jako Lubryczyński. Osoba nosząca nazwisko Lubrykowski czy też później Lubryczyński była mieszczaninem, rzemieślnikiem (krawcem). Wobec powyższego czy mogę twierdzić, ze nazwisko Lubryczyński wzięło się od lubryki – kredy używanej do zaznaczenia kresek na jakimś przedmiocie? Pozdrawiam Irek

Awatar użytkownika

ewaduch
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 262 razy

Post autor: ewaduch » śr sty 04, 2012 6:21 am

Bardzo ciekawa etymologia...
Pozdrawiam cieplutko,

Ewa Szczodruch

http://kptg.pl/

AUTOR TEMATU
iraslubryczyński

Post autor: iraslubryczyński » śr sty 04, 2012 5:09 pm

Dziękuje Ewo :) jak juz wspomniałem w księgach Jedlińska nazwisko Lubrykowski -Lubryczynski po raz pierwszy pojawiło się w 1785r. kiedy to Fabian Lubrykowski zawarł slub z Marcjanną Łętowską. a żebym miał ciekawsze badania genealogiczne to prawdziwe nazwisko Fabiana to Kalbarczyk. Drugą osobą która także zmieniła nazwisko z Kalbarczyk na Lubryczyński był brat Fabiana, Wojciech. Wojciech ożenił się w 1786r. w akcie występuje jako Lubryczyński. Dodam, że obaj byli rzemieślnikami, krawcami. Zaś z tego co udało mi sie ustalić synowie Wojciecha: Łukasz i Kazimierz byli majstrami profesji szewskiej. Reasumując to tak jak wyżej byc może taka byłaby etymologia nazwiska Lubryczyński. Jak uważacie? pozdrawiam serdecznie Irek

-- Post scalono 04 sty 2012, 17:11 --

Przepraszam, po raz pierwszy nazwisko pojawia się w 1784r. a nie jak napisałem w powyższym poście w 1785r. pzdr Irek

Awatar użytkownika

ttunin
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: ttunin » śr sty 04, 2012 6:21 pm

Irek.
Ponieważ "śledzę" Twoje wpisy, przy okazji podaję:
-Kalbarczyk Katarzyna(brak danych o urodzeniu ale nie wykluczone ,że w parafii Jedlińsk), zamężna z Franciszek Andryszkiewicz ( Andrysiewicz) brak innych danych i ich dziecko : Antoni ANDRYSZKIEWICZ ur. 15 Jan 1815 Jedlińsk.Całkiem możliwe,że to masz- ale na wszelki wypadek.
Tadeusz

AUTOR TEMATU
iraslubryczyński

Post autor: iraslubryczyński » czw sty 05, 2012 9:24 am

Tadeuszu, bardzo dziękuję za zainteresowanie. pozdrawiam serdecznie Irek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska L-M”