UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Orankiewicz

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
ory
Podziękował/a: 3 razy

Orankiewicz

Post autor: ory » czw lut 28, 2013 9:19 pm

Witam serdecznie chciałbym poznać etymologię mojego nazwiska... Jest to dość rzadko spotykane nazwisko, gdyż w Polsce niespełna sto osób je posiada. Z tego co jak narazie udało mi się dowiedzieć to przyrostek nazwiska -kiewicz, podobnie jak w przypadku nazwisk Mickiewicz czy Sienkiewicz świadczy o białoruskiej genezie nazwiska lub też o wpływie litewskim. Końcówka taka w nazwiskach stosowanych w naszym kraju pojawiła się na przełomie XVI i XVIIw. Kwestia początku nazwiska czyli Oran może mieć najróżniejszą genezę... Począwszy od słowa orać, od prasłowiańskiego oriti ‘burzyć, niszczyć’, od staropolskiego oborzyć ‘zburzyc, zniszczyć ale może również od wcielonej dziś jako dzielinca do Gdańska Orunii dawniej Oranii czy też miejscowości dziś należącej do Litwy - Orany nad rzeką Oranki a może jeszcze zupełnie coś innego... Bardzo mnie to ciekawi i nurtuje... Druga kwestia jaka mnie również interesuje to czy nazwisko Orenkiewicz jest zupełnie niezwiązane z moim nazwiskiem, czy też powstało poprzez błąd pisarski jakiegoś urzędnika. PS. Spośród jak nadmieniłem prawie setki osób o tym nazwisku ponad połowa zamieszkuje dziś na Kujawach.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

ewaduch
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 262 razy

Re: Orankiewicz

Post autor: ewaduch » pt mar 01, 2013 7:15 am

Witam :)

Pewnie nic nowego tu nie dodam. Podaję za Rymutem etymologię nazwisk, bo moim zdaniem oba mają tę samą genezę.

Orankiewicz, Orenkiewicz (dat źródłowych brak, czyli z dużym prawdopodobieństwem powstałe lub zapisane po 1800 roku) - od orać, od prasłowiańskiego oriti ‘burzyć, niszczyć’, od staropolskiego oborzyć ‘zburzyć, zniszczyć’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko,

Ewa Szczodruch

http://kptg.pl/

AUTOR TEMATU
ory

Post autor: ory » sob mar 02, 2013 3:10 pm

Dziękuję Ewo za wpis... Raczej nazwisko jest starsze o czym świadczą informacje między innymi z tej strony: http://www.jwdupon.net/genealogy/wc23/wc23_455.htm

Pozdrawiam

AUTOR TEMATU
ory

Post autor: ory » pn lis 23, 2015 7:38 pm

Udało mi się dotrzeć do informacji na temat mojego pra pra pra pra pradziadka o nazwisku Orankiewicz, który żył w miejscowości Lenie k. Dobrzynia n/W. w XVIII wieku. Czy może ktoś zajmujący się etymologią nazwisk ma jeszcze jakieś inne koncepcje odnośnie pochodzenia tego nazwiska ? Pozdrawiam

AUTOR TEMATU
ory

Post autor: ory » ndz paź 16, 2016 11:14 pm

Odświeżam temat... Może ktoś nowy coś podpowie.
PS. Najstarszy przodek z mojego rodu po mieczu jakiego udało mi się ustalić to Jan Orankiewicz zmarły w 1820 roku miejscowości Lenie koło Dobrzynia nad Wisłą pow. włocławski w wieku 92 lat. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska N-P”