Witam, szukam jakiś informacji na temat dość mało popularnego nazwiska Piekaj. Czy ktoś mógł by mi udzielić informacji na temat jego etymologii?
pozdr.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Piekaj
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Piekaj
Witam 
Piekaj - w grupie nazwisk pochodzących od piec, piekę.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

Piekaj - w grupie nazwisk pochodzących od piec, piekę.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
-
- Podziękował/a: 2 razy
Badam przeszłość Przydrożnych, Natknąłem się że cześć mojej rodziny nazywa się Przydróżny. Czy można obecnie powiedzieć ktora forma jest starsza? Interesuje mnie tez etymologia czy na jego zmianę mial wpływ ze zapisywano je w metrykaliach po łacinie gdzie nie ma "ó", czy też wpływy gwarowe. Współcześnie spotkałem sie z tym ze moj kuzyn mieszkający na pograniczu Wielkopolski o nazwisku przez "o" opowiadajac o swojej rodzinie używał zwrotu "Przydróżni".Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję. Zbyszek
PS. Jestem tu pierwszy raz i nie wiem czy mam zaczynać nowy wątek bo interesuje mnie też etymologia nazwisk Grześkowiak, Bryłka, Piecuch i Bilski. Proszę moderatorów o wyrozumiałość.
PS. Jestem tu pierwszy raz i nie wiem czy mam zaczynać nowy wątek bo interesuje mnie też etymologia nazwisk Grześkowiak, Bryłka, Piecuch i Bilski. Proszę moderatorów o wyrozumiałość.
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Witam 
Nazwiska należą do tej samej grupy etymologicznej i wg prof. Rymuta powstały = zostały odnotowane mniej więcej w tym samym czasie, czyli po roku 1800. Różnica - tak, jak dobrze sondujesz - wpływy gwarowe.
Przydrożny, Przydróżny - od przydrożny ‘znajdujący się przy drodze’.
-- Post scalono 25 kwi 2012, 07:11 --
Witam
Piecuch 1599 - w grupie nazwisk pochodzących od piec ‘poddawać produkt działaniu wysokiej temperatury; urządzenie grzewcze’, piekę, piecza ‘opieka’, od imion na Pie-, typu Pietr; od piecuch 'zmarzlak, lubiący ciepło'.

Nazwiska należą do tej samej grupy etymologicznej i wg prof. Rymuta powstały = zostały odnotowane mniej więcej w tym samym czasie, czyli po roku 1800. Różnica - tak, jak dobrze sondujesz - wpływy gwarowe.
Przydrożny, Przydróżny - od przydrożny ‘znajdujący się przy drodze’.
-- Post scalono 25 kwi 2012, 07:11 --
Witam

Piecuch 1599 - w grupie nazwisk pochodzących od piec ‘poddawać produkt działaniu wysokiej temperatury; urządzenie grzewcze’, piekę, piecza ‘opieka’, od imion na Pie-, typu Pietr; od piecuch 'zmarzlak, lubiący ciepło'.