UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Rydel, Szydłowski
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 814
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Rydel, Szydłowski
Witam,
czy ktoś pomoże z nazwiskiem Rydel?
Pozdrawiam wieczorową porą,
Adam
czy ktoś pomoże z nazwiskiem Rydel?
Pozdrawiam wieczorową porą,
Adam
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Lipnickich z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
-
Re: Nazwiska R-Ś
Witam Pani Ewo raz jeszcze,
dziś doszedł do mnie akt zgonu mojego prapradziadka, i chciałbym prosić o sprawdzenie nazwiska jego matki- Szydłowska.
Pozdrawiam
Adam
PS i przypomnę się z tym Rydlem na górze, pozdrowienia
dziś doszedł do mnie akt zgonu mojego prapradziadka, i chciałbym prosić o sprawdzenie nazwiska jego matki- Szydłowska.
Pozdrawiam
Adam
PS i przypomnę się z tym Rydlem na górze, pozdrowienia

Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Nazwiska R-Ś
Witaj Adamie
Dobrze, że się 'przypomniełeś', bo po prostu nie zauważyłam... I to był mój pierwszy raz
Rydel 1439 - od rydel 'wąska łopata o spiczastym lub okrągłym ostrzu' lub od niemieckiej nazwy osobowej Ried(e)l.
Szydłowski 1408- od nazw miejscowych Szydłów, Szydłowo ( kilka miejscowości ).
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001

Dobrze, że się 'przypomniełeś', bo po prostu nie zauważyłam... I to był mój pierwszy raz
Rydel 1439 - od rydel 'wąska łopata o spiczastym lub okrągłym ostrzu' lub od niemieckiej nazwy osobowej Ried(e)l.
Szydłowski 1408- od nazw miejscowych Szydłów, Szydłowo ( kilka miejscowości ).
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Re: Rydel, Szydłowski
Witam!
Michał Szydłowski ur 1813 miał brata Grzegorza ur ok.1807 zm.24-03-1845 w Dokudowie.był synem Piotra i Dominiki Doroszewicz.{GRZEGORZ JEST MOIM PRZODKIEM W PROSTEJ LINII} Piotr jest być może synem Michała. Mikołaj Szydłowski i Marianna Biegajło mieli owszem syna Piotra, ale żonatego z Anastazją Buławską[śl.22-02-1818 greko-kat. Dokudów}zapis w akcie zgonu Marianny chyba o tym świadczy.
Pozdrawiam Zofia
Michał Szydłowski ur 1813 miał brata Grzegorza ur ok.1807 zm.24-03-1845 w Dokudowie.był synem Piotra i Dominiki Doroszewicz.{GRZEGORZ JEST MOIM PRZODKIEM W PROSTEJ LINII} Piotr jest być może synem Michała. Mikołaj Szydłowski i Marianna Biegajło mieli owszem syna Piotra, ale żonatego z Anastazją Buławską[śl.22-02-1818 greko-kat. Dokudów}zapis w akcie zgonu Marianny chyba o tym świadczy.
Pozdrawiam Zofia
-
Ot świat jest mały. 
Moim przodkiem jest Michał Szydłowski urodzony w 19.11.1813 w Dokudowie, syn
Piotra Szydłowskiego (ur około 1784) i Dominiki Doroszewicz (ur. około 1783, zmarła 16.03.1817),
Piotr był natomiast synem Mikołaja Szydłowskiego (ur. około 1751, zmarły 16.08.1811) i Maryanny Begayłowicz (ur. około 1762, zmarła 25.12.1822).
Wszystko się dzieje w Dokudowie, i wszyscy to unici.
W tym samym czasie w Białej Podl. siedziała druga nitka Szydłowskich, których szefem był Mikołaj Szydłowski mąż Maryanny Sawickiej a syn Mikołaja Szydłowskiego i Maryanny Begayłowicz.
Pozdrawiam
PS więc zapewne Piotr po śmierci Doroszewiczowej w 1817 roku wziął w 1818 nową żonę
Tutaj moi przodkowie od Szydłowskich;
http://s6.ifotos.pl/img/szydowscy_xrwxqpn.jpg

Moim przodkiem jest Michał Szydłowski urodzony w 19.11.1813 w Dokudowie, syn
Piotra Szydłowskiego (ur około 1784) i Dominiki Doroszewicz (ur. około 1783, zmarła 16.03.1817),
Piotr był natomiast synem Mikołaja Szydłowskiego (ur. około 1751, zmarły 16.08.1811) i Maryanny Begayłowicz (ur. około 1762, zmarła 25.12.1822).
Wszystko się dzieje w Dokudowie, i wszyscy to unici.
W tym samym czasie w Białej Podl. siedziała druga nitka Szydłowskich, których szefem był Mikołaj Szydłowski mąż Maryanny Sawickiej a syn Mikołaja Szydłowskiego i Maryanny Begayłowicz.
Pozdrawiam

PS więc zapewne Piotr po śmierci Doroszewiczowej w 1817 roku wziął w 1818 nową żonę

Tutaj moi przodkowie od Szydłowskich;
http://s6.ifotos.pl/img/szydowscy_xrwxqpn.jpg
Ostatnio zmieniony pn paź 08, 2012 2:38 pm przez Adam Leszczyński, łącznie zmieniany 1 raz.
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
Marianna Biegayłowicz i Biegajlo to ta sama osoba, zastosowałam nazwisko do współczesne,takie jak funkcjonuje na tym terenie. Pana Piotr bierze ślub jako kawaler z Anastazja Bulawską.
pozdrawiam zofia
pozdrawiam zofia
-
Ksiądz się pewnie pomylił, częsta to rzecz. 
A jeszcze częstszą był powtórny ożenek, co mamy wyżej.
Wpierw była Dominika Doroszewicz, w 1817 zmarła, a w 1818 już następna nowa.
Moi drudzy Szydłowscy w Białej pisali się "Szydłoski", że nie pomnę o mojej hecy z rodzinnymi "tatarami" których nazwisko okazało się być historycznie zupełnie innym.
Pozdrawiam

A jeszcze częstszą był powtórny ożenek, co mamy wyżej.
Wpierw była Dominika Doroszewicz, w 1817 zmarła, a w 1818 już następna nowa.
Nazwiska lubiły się zmieniać, dlatego należy dążyć do jak najwcześniej formy która występowała.zastosowałam nazwisko do współczesne,takie jak funkcjonuje na tym terenie
Moi drudzy Szydłowscy w Białej pisali się "Szydłoski", że nie pomnę o mojej hecy z rodzinnymi "tatarami" których nazwisko okazało się być historycznie zupełnie innym.
Pozdrawiam

Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
Przykro mi że nie traktuje mnie Pan poważnie. W drzewie Szydłowskich mam 7696 osób. Ludność Dokudowa mam spisaną w 90 %. Nie sprawdzałam jeszcze tylko ksiąg bialskich i Mikołaj syn Mikołaja jest dla mnie nowością. Pana Michał ur.w 1813 i mój Grzegorz ur.ok.1807(na podst.aktu zgonu) są rodzonymi braćmi.
pozdrawiam Zofia
-- Post scalono 08 paź 2012, 15:55 --
Dodam jeszcze Piotr i Doroszewicz mieszkali w domu nr 16, Piotr i Buławska d.nr.57 i 51
pozdrawiam Zofia
pozdrawiam Zofia
-- Post scalono 08 paź 2012, 15:55 --
Dodam jeszcze Piotr i Doroszewicz mieszkali w domu nr 16, Piotr i Buławska d.nr.57 i 51
pozdrawiam Zofia
-
O czym Pani mówi? Bo szczerze nie rozumiem.Przykro mi że nie traktuje mnie Pan poważnie.
I świetnie.Michał ur.w 1813 i mój Grzegorz ur.ok.1807(na podst.aktu zgonu) są rodzonymi braćmi.

Jeśli zrobiłem Pani jakąś przykrość proszę mi wpierw powiedzieć gdzie, bo takowej nie miałem zamiaru czynić.
Może po powtórnym ożenku przeniósł się do domu wdowy?Dodam jeszcze Piotr i Doroszewicz mieszkali w domu nr 16, Piotr i Buławska d.nr.57 i 51
Korzystając z Pani wiedzy odnośnie Dokudowa, czy był w takim razie w tym czasie inny Piotr Szydłowski? Albo czy jest może akt zgonu Piotra gdzie podani byli by rodzice.
Pozdrawiam
Adam
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
Przepraszam pomyliłam się. Myślałam,że zechce Pan zobaczyć raporcik rodziny Mikołaja z Dokudowa , miał jeszcze syna Ignacego -jego gałąź mam ale chyba a właściwie myślę że to Pana nie interesuje.
Pozdrawiam Zofia
-- Post scalono 08 paź 2012, 16:06 --
Nie jestem w posiadaniu takiego aktu,na pewno nie zmarł w Dokudowie.
Pozdrawiam Zofia
-- Post scalono 08 paź 2012, 16:06 --
Nie jestem w posiadaniu takiego aktu,na pewno nie zmarł w Dokudowie.
-
Ależ z miłą chęcią zobaczę, bardzo się cieszę że trafiła Pani na to forum i możemy się wymienić informacjami, tylko nie wiem dlaczego Pani do mnie teraz ma pretensje i za co one są.myślę że to Pana nie interesuje
Pozdrawiam serdecznie
Adam
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
Przypuszczam, że przeniósł się z synem Michałem z Dokudowa, potem w żadnym akcie nie ma o nim zapisów,a Michał miał tylko jedną córkę ur. w Dokudowie, aktu zg.tez nie znalazłam .Może trzeba szukać u Bazylianów,a to przede mną. A może Pan je ma? Pretensji nie mam żadnych.
pozdrawiam Zofia
-- Post scalono 08 paź 2012, 16:38 --
Raporcik wysłałam 24 strony,mam jeszcze Grzegorza brata Michała
pozdrawiam Zofia
pozdrawiam Zofia
-- Post scalono 08 paź 2012, 16:38 --
Raporcik wysłałam 24 strony,mam jeszcze Grzegorza brata Michała
pozdrawiam Zofia