Dzień dobry,
Chciałabym się dowiedzieć o znaczenie nazwiska Rek i Syncerek?.
Pozdrawiam Marcin Zakrzewski
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Rek, Syncerek
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 2
- Podziękował/a: 1 raz
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Nazwiska R-Ś
Witam
Rek 1436 (Maz) - od rak.
Syncerek - od snycerz, sznicer ‘rzemieślnik artysta rzeźbiący w drzewie’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

Rek 1436 (Maz) - od rak.
Syncerek - od snycerz, sznicer ‘rzemieślnik artysta rzeźbiący w drzewie’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
-
AUTOR TEMATU - Posty: 2
- Podziękował/a: 1 raz
bardzo dziękuje pani Ewo
mam jeszcze jedno pytanie odnośnie nazwiska Rek czy to jest polskie nazwisko? Jestem z Łodzi a jak wiadomo to miasto czterech kultur(przynajmniej kiedyś) i jestem ciekaw czy nie mam niemieckich lub żydowskich przodków
mam jeszcze jedno pytanie odnośnie nazwiska Rek czy to jest polskie nazwisko? Jestem z Łodzi a jak wiadomo to miasto czterech kultur(przynajmniej kiedyś) i jestem ciekaw czy nie mam niemieckich lub żydowskich przodków
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Nazwisko ma polską etymologię.
Co do pochodzenia, najprostszą drogą do jego ustalenia jest rozmowa z rodziną... Sądzę, że o przodkach innych niż Polacy wiedziałbyś z przekazów przodków.
Co do pochodzenia, najprostszą drogą do jego ustalenia jest rozmowa z rodziną... Sądzę, że o przodkach innych niż Polacy wiedziałbyś z przekazów przodków.