UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Tyburowicz
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 26
- Podziękowano: 1 raz
Tyburowicz
Bardzo proszę o etymologię nazwiska Tyburowicz
Aneta Hordyń
Tworze drzewo genealogiczne stąd też moje poszukiwania dotyczą rodziny Sakowskich, Łacheckich, Tyburowicz, Kalinowscy..
Tworze drzewo genealogiczne stąd też moje poszukiwania dotyczą rodziny Sakowskich, Łacheckich, Tyburowicz, Kalinowscy..
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Nazwiska T-U
Witam
Tyburowicz - od imienia Tyburcy, notowanego w Polsce od XIV wieku, pochodzenia łacińskiego Tiburtius, od nazwy miasta Tibur, dziś Tivoli we Włoszech.
Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

Tyburowicz - od imienia Tyburcy, notowanego w Polsce od XIV wieku, pochodzenia łacińskiego Tiburtius, od nazwy miasta Tibur, dziś Tivoli we Włoszech.
Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
-
AUTOR TEMATU - Posty: 26
- Podziękowano: 1 raz
Re: Nazwiska T-U
Ślicznie dziękuje za wszystkie tłumaczenia.
Aneta Hordyń