Witam Serdecznie.
Bardzo proszę o etymologię nazwiska ZAJĄC, ZIELIŃSKI
Z góry dziękuję.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Zając, Zieliński
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Zając, Zieliński
Witaj Michale
Zając 1313 - od zając.
Zieliński 1424 - od nazw miejscowych Zieleń, Zieleniec (kilka wsi).
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

Zając 1313 - od zając.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Zieliński
Droga Ewo,
Ktoś już tutaj pytał o nazwisko Zieliński, lecz chcialbym sprawdzić etymologie tego nazwiska jako nazwisko wołoskie/walaskie (różnie piszą). Wydaje mi się zgoła dziwne że nazwisko wymieniane jako jedno z rdzennie polskich w pewnych źródłach wymieniane jest jako typowo walaskie
(jedno z nielicznych ze ski na końcu.) Było, nie było Zieliński nie brzmi jak nazwisko węgiersko-rumuńsko-bałkańskie a tak powinno być postrzegane jako nawisko walaskie. Masz może coś na ten temat pochodzenia tego nazwiska ze wskazaniem na rejon południowo wschodniej europy?
Co ty na taką łamigłówkę?
Andrzej
Ktoś już tutaj pytał o nazwisko Zieliński, lecz chcialbym sprawdzić etymologie tego nazwiska jako nazwisko wołoskie/walaskie (różnie piszą). Wydaje mi się zgoła dziwne że nazwisko wymieniane jako jedno z rdzennie polskich w pewnych źródłach wymieniane jest jako typowo walaskie

Co ty na taką łamigłówkę?
Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Nazwiska W-Ź
Witaj Andrzeju
Andrzeju, ja również postrzegam to nazwisko jako rdzennie polskie i w Polsce bardzo popularne. Nie podejmuję rękawicy. Nie jestem językoznawcą.

Andrzeju, ja również postrzegam to nazwisko jako rdzennie polskie i w Polsce bardzo popularne. Nie podejmuję rękawicy. Nie jestem językoznawcą.