UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Żołyński

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Silva
Podziękował/a: 4 razy

Żołyński

Post autor: Silva » wt maja 05, 2009 8:07 pm

Witam!
Proszę o informacje dotyczące nazwiska Żołyński. Z góry dziękuję :)
Sylwia

Awatar użytkownika

ewaduch
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 262 razy

Re: Nazwiska W-Ź

Post autor: ewaduch » śr maja 06, 2009 5:49 am

Witaj Sylwio :D

Żołyński (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego żołna ‘dzięcioł’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko,

Ewa Szczodruch

http://kptg.pl/

dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Re: Żołyński

Post autor: dziadek_m60 » pn sty 02, 2012 7:10 pm

Witam.
Jestem również zainteresowany pochodzeniem nazwiska Żołyński. Jak dotychczas to zetknąłem się z informacją, że to nazwisko pochodzi od żołny – staropolskiej nazwy dzięcioła.
Czy jest możliwym, że nazwisko Żołyński może pochodzić od nazwy miejscowości
Żołynia – pow. łańcucki, woj. podkarpackie. Miejscowość ta istniała już w XIV wieku. Najstarsza wzmianka pisemna pochodzi z dokumentu z roku 1450. Pierwsza pisemna historyczna wzmianka o żołyńskim sołectwie pochodzi z 1508 roku. Pierwotnie to Machowice , przez jakiś czas Lubomierz (za czasów Lubomirskich). Według tradycji nazwa Żołynia wywodzi się od żołędzi lub koloru żółtego. W średniowieczu i później rosły tu, żółkniejące jesienią lasy dębowe,
z których żołędzie miano wykorzystywać jako paszę dla zwierząt gospodarskich ( informacja ze strony internetowej dot. Żołyni)
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

Awatar użytkownika

ewaduch
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 262 razy

Post autor: ewaduch » wt sty 03, 2012 2:35 pm

Witam :)

Etymologia, którą podałam za profesorem Rymutem, jest udokumentowana i z pewnością starsza. Nazwisko Żołyński ma charakter odmiejscowy. Z powodzeniem może pochodzić od nazwy miejscowej, jeżeli udokumentowany jest jego związek z miejscowością.

I powtórzę: Najlepsze etymologie nazwisk tworzą zainteresowani jego pochodzeniem genealodzy ;)
Pozdrawiam cieplutko,

Ewa Szczodruch

http://kptg.pl/

Marszycki
Podziękował/a: 38 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Marszycki » wt sty 03, 2012 6:19 pm

Podejrzewm że to nazwisko nie ma nic wspólnego z Żołynią.W każdym razie nie spotkałem się z tą rodziną w historii Żołyni i Rakszawy.
Żołyńscy /ale linia herbowa/to raczej ziemia kijowska.
Stefan

sciurek

Post autor: sciurek » śr sty 11, 2012 9:08 pm

Teoria o związku nazwiska Żołyński z Żołynią może być prawdopodobna, aczkolwiek byłoby to powiązanie pośrednie. W metrykach z parafii w Grzymałowie pow. Skałat (na Kresach – dawne woj. tarnopolskie) znalazłem zapis o ślubie w dn. 16.04.1758 Stanisława Niewesół i Katarzyny Żołyńskiej. W księgach tej parafii z XVIII w. (a są zachowane praktycznie kompletne) często pojawiają się takie nazwiska jak Fus, Karakuła, Mach vel Machi, Nicpoń, Piestrak, Pindara, Szozda (celowo wybrałem te najbardziej charakterystyczne), które często występują w Żołyni. Wg legendy rodzinnej moi przodkowie mieli uciec z Żołyni na wschód, prawdopodobnie zrobiło tak więcej rodzin, gdyż pod koniec XVII w. i na pocz. XVIII w. ucieczki chłopów pańszczyźnianych z Żołyni były popularne. Natomiast tereny okolic Skałatu i Trembowli po wojnach z Kozakami, Tatarami i Turkami były kompletnie wyludnione, przez co uciekinierom udawało się uzyskać opiekę tamtejszej szlachty próbującej odbudować zniszczone wojną tereny i tym samym umknąć przed dotychczasowymi panami. Możliwe jest, że takich warunkach nazwisko Żołyński ukształtowało się w nowym miejscu jako dotyczące osoby pochodzącej z Żołyni i w tym wypadku byłoby to nazwisko czysto chłopskie.
Mariusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska W-Ż”