Dziękuję, Rysiu, na pewno skorzystam z porad udzielonych przez profesjonalistów w wątku, który podałeś.
A przy okazji natrafiłem na „apel” Krzysztofa:
"Witam!
Mam pewną propozycję dla wszystkich osób odwiedzających ten dział i publikujących swoje zdjęcia. Myślę, że będzie to ciekawe urozmaicenie, jako że ostatnio posty sprowadzają się jedynie do "proszę" i "dziękuję"
Chodzi mi mianowicie o to, żeby - zamiast wstawiać hurtem linki do obrazków - opowiedzieć pokrótce historie swoich fotografii, przybliżyć nam, z jakich lat pochodzą, kogo lub co przedstawiają, z jakim wydarzeniem się wiążą. Zdecydowanie brakuje mi w tym miejscu takiej drobnej refleksji; wątek znalazł się w dziale Porad technicznych i jest chyba traktowany zbyt instrumentalnie.
Bądź co bądź, nie jest to forum fotograficzne ale genealogiczne, na którym dzielimy się swoimi rodzinnymi historiami. Jestem przekonany, że w takiej formie nasza mała (już nie taka mała!) galeria będzie jeszcze bardziej atrakcyjna, dlatego proszę, nie zapominajcie dorzucić paru słów od siebie."
Zgadzam się ze słowami Krzysztofa więc chętnie dorzucę parę zdań o powyższym zdjęciu.
Kilka dni temu kuzynka pokazała mi zdjęcia, które zabrała parę lat temu z mieszkania zmarłej Babci. Między innymi 3 zdjęcia na oko znacznie starsze od pozostałych. Niestety nie wiedzieliśmy kogo przedstawiają. Mimo to poprosiłem o pożyczenie ich w celu zeskanowania. Wczoraj odwiedziłem 90-letnią Ciocię. Pokazałem Jej te zdjęcia. Jakież było moje zdziwienie gdy przy jednym z nich powiedziała bez wahania: przecież to ja jestem.
To właśnie zdjęcie, które naprawiła Jola. Przedstawia Ciocię Stanisławę w stroju z Komunii Św. przyjętej w 1930r. w Kobylinie.
Kogo przedstawiają dwa pozostałe zdjęcia już raczej się nie dowiem.
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2c03e50a2c1bca2a.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/caab815c2ec366f4.html
Z informacji o fotografach, którzy je wykonali wynika, że musiały być wykonane w latach 1907-1914.
Pozdrawiam
Lechu