UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Majkowe korzenie

Miejsce do prezentacji naszych prywatnych, rodzinnych stron, blogów

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
majkey

Majkowe korzenie

Post autor: majkey » pn lip 02, 2012 11:10 pm

Witam!

Dopiero zaczynam moje poszukiwania genealogiczne, ale to co znajduję staram się umieszczać na blogu. Aktualnie poruszam się wśród przeróżnych łódzkich spisów mieszkańców. Być może komuś przydadzą się informacje np. na temat "Głosowania Ludowego" z 1946. Zapraszam.

Oto link: Majkowe korzenie

Pozdrawiam,
Maja Skowrońska

Awatar użytkownika

Czyżewski_Bartłomiej
Podziękował/a: 49 razy
Podziękowano: 32 razy
Kontakt:

Re: Majkowe korzenie

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej » śr lip 04, 2012 10:03 pm

Pozwolę sobie poszerzyć - z racji tego, że miałem (krótki bo krótki ale zawsze) kontakt z opisywanymi dokumentami - to co Maja napisała na swoim blogu odnośnie zespołu "Spis uprawnionych do głosowania w Głosowaniu Ludowym [Referendum] wg obwodów głosowania 30 VI 1946 r.". :)

W 1946 r., kiedy przeprowadzany w/w głosowanie Łódź była podzielona na XV Komisariatów, z którego każdy dzielił się na kilka/kilkanaście obwodów, które łącznie daję sumę 195 okręgów. Tak jak dzisiaj pod każdy obwód/okrąg podlegało kilka/kilkanaście ulic.
Wszystko jest ładnie wypisane i wyszczególnione w skorowidzu do tego zespołu, który można od ręki przejrzeć w pracowni przy al. Kościuszki 121. Oczywiście nie może być za cukierkowo i skorowidz ma swoje minusy - ale tutaj odsyłam już do Majowego bloga. :)

Całość zespołu składa się łącznie z 199 jednostek:
- sygn. 1-7 -> sprawy organizacyjne, lista płac, księga kasowa, obwieszczenia, etc. etc.
- sygn. 8-199 -> poszczególne obwody.

Każda jednostka "obwodowa" to bardzo duża rozmiarowo "księga" mająca format większy od A3, wielostronicowa.
Na każdej karcie wymienieni są po kolei mieszkańcy danego mieszkania bądź domu - wpisani w tabele. Natomiast każda tabela - o czym Maja w swoim poście wspomniała - zawiera następujące informacje:
- nr porządkowy
- nazwa ulicy
- nr domu
- nazwisko
- imię
- data urodzenia (dzień, miesiąc, rok)
- zawód
- od kiedy mieszka w domu
- uwagi

:)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski