Hej,
nie mogę dojść, jaki nazywa się po polsku tytuł czy urząd użyty w w metryce z 1763 - Exercitus Rni?
Rni to pewno skrót od Regni. Ale Exercitus?
Pozdrawiam, Marek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Exercitus Rni 1763
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 61
- Podziękował/a: 28 razy
-
Re: Exercitus Rni 1763
Chodzi o świadka z aktu małżeństwa. Zapis tak odczytuję:
Felix Odrowąż de Białaczów Strasz, Colonello S Regni Mtis et Exercitus Rni, co rozumiem - pułkownik JKM i .... Królewski.
Jesli to pomoże, to mogę umieć skan.
Felix Odrowąż de Białaczów Strasz, Colonello S Regni Mtis et Exercitus Rni, co rozumiem - pułkownik JKM i .... Królewski.
Jesli to pomoże, to mogę umieć skan.
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 98 razy
Trza było tak od razu. Pułkownik JKM i wojsk koronnych.
Po prostu wziąłeś "Exercitus" za formę w mianowniku, a to przecież IV deklinacja i dopełniacz jest taki sam :)
Po prostu wziąłeś "Exercitus" za formę w mianowniku, a to przecież IV deklinacja i dopełniacz jest taki sam :)
Bartek
-
Wielkie dzięki. Kolejny kroczek do przodu.
Próbuję ustalić, do jakiej formacji wojskowej należał Feliks. Prawie zawsze w metrykach nazywany był kapitanem JKM, potem pułkownikiem JKM. Ten rozszyfrowany przez Ciebie zapis to pewno tylko taka bardziej dostojna forma sporządzona zresztą przez księdza, jego brata.
Jeszcze inną formę zapisu podają drukowane spisy elektorów Stanisława Augusta. Tu występuje jako "pułkownik R.Z.W.K". To po polsku, ale może masz jakis pomysł, jak to rozgryźć? Ja takiego skrótu nigdzie nie znajduję. Myślę, ze to jakiś błąd w odczycie ręcznego podpisu, pewno drugiej litery.
Pozdrowienia, Marek
Próbuję ustalić, do jakiej formacji wojskowej należał Feliks. Prawie zawsze w metrykach nazywany był kapitanem JKM, potem pułkownikiem JKM. Ten rozszyfrowany przez Ciebie zapis to pewno tylko taka bardziej dostojna forma sporządzona zresztą przez księdza, jego brata.
Jeszcze inną formę zapisu podają drukowane spisy elektorów Stanisława Augusta. Tu występuje jako "pułkownik R.Z.W.K". To po polsku, ale może masz jakis pomysł, jak to rozgryźć? Ja takiego skrótu nigdzie nie znajduję. Myślę, ze to jakiś błąd w odczycie ręcznego podpisu, pewno drugiej litery.
Pozdrowienia, Marek
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 98 razy
"pułkownik R.Z.W.K." - rzeczywiście, tak jest w "Volumina Legum" t. VII, s. 112, sekcja 240. Jeśli zakładamy literówkę, to może miało być "pułkownik Regimentu Buławy Wielkiej Koronnej"?
Bartek
-