UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Czy napewno Ostrów Wlkp ?

Pomoc dla szukających miejscowości, miejsca, lokalizacji

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
dinek10
Podziękował/a: 12 razy

Czy napewno Ostrów Wlkp ?

Post autor: dinek10 » pn lut 06, 2012 11:52 am

Witam,

Straciłem pewność ,że poprawnie odczytałem nazwę miejscowości urodzenia Panny młodej. Przeszukałem metryki z Ostrowa i takie nazwisko tam niewystępuje :(

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d7c ... a3a45.html

Darek
Ostatnio zmieniony pn lut 06, 2012 12:58 pm przez dinek10, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

mena_u
Podziękował/a: 23 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Czy napewno Ostrów Wlkp ?

Post autor: mena_u » pn lut 06, 2012 12:30 pm

Witaj Darku,
a może tu chodzi o Ostrów Tumski
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostr%C3%B3 ... a%C5%84%29

Marzena
Pozdrawiam Marzena Urbańska

Abramowski Bereda Ceroń Cyranowski Czyżewski Dmowski-Czyż Grzelak Grzybowski Karcz Kazanowski Klimczak Kłodawski Komoda Kozłowski Kudelski Kulesza Łaziński Michalski Milewski Mroczek Murawski Suchocki Wąsowski Zbrożek Zwierz

slawek_krakow
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 9 razy

Post autor: slawek_krakow » pn lut 06, 2012 12:44 pm

.
pozdrawiam

sławek

AUTOR TEMATU
dinek10

Post autor: dinek10 » pn lut 06, 2012 1:04 pm

Marzeno

Wydaje mi sie ,że w takim przypadku napisano by poprostu Poznań ale sprawdzę ten trop. Małzeństwo to zawarto w Zadzimiu, to około 200 km od Poznania więc troche daleko ale wszystko jest możliwe.

Sławku

( . ) ......?

Pozdrawiam
Darek

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » pn lut 06, 2012 1:55 pm

Ale zapisano "w Miescie Ostrowie w Xięstwie Poznanskim" to jednak chodzi o miasto Ostrów Wlkp.
Z którego roku jest ten akt i czy nie wystepuje w parafii nazwisko np Jendrzejeski, Jndrzejewski spotkałam takie zmiany w zapisie nazwiska podobnie jak Andrzej - Jędrzej ?

Krystyna

AUTOR TEMATU
dinek10

Post autor: dinek10 » pn lut 06, 2012 2:03 pm

Krystyno

To akt z 1842 roku. Pani Młoda powinna urodzić się około 1824 roku właśnie w Ostrowie. Przeszukałem metryki po 10 lat od tej daty i nic :(
Narazie nie trafiłem również na nazwisko Jędzrzejeski i podobne.

Darek

berebetka
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 11 razy

Post autor: berebetka » pn lut 06, 2012 5:14 pm

dinek10 pisze:Pani Młoda powinna urodzić się około 1824 roku właśnie w Ostrowie. Przeszukałem metryki po 10 lat od tej daty i nic
Witam!
Przeglądnęłam tu :http://www.posen-l.com/TownSearch.php, jest szereg miejscowości Ostrow,ale chyba żadna w interesującym Cię rejonie.
I tu:[url]http://www.tpa_kalisz.republika.pl/indexee6d.html[/url]. Jest Ostrów należący do parafii Giżyce. Być może że Giżyce "załapały się" jeszcze na Wielkie Księstwo Poznańskie. Ale ten Ostrów to jest wieś, podobnie chyba jak pobliski Ostrów Kaliski. W przywołanym przez Ciebie akcie jest "Miasto Ostrów".
Sądzę,że akta Ostrowa Wlkp. wymagają powtórnego przeglądnięcia.
Pozdrawiam
Ela

AUTOR TEMATU
dinek10

Post autor: dinek10 » pn lut 06, 2012 6:55 pm

Elu

Napewno sprawdzę podane przez Ciebie "tropy". Jedyna nadzieja w tym, że może podczas przeglądania metryk coś przeoczyłem choć wątpię.
Poprosiłem Was o pomoc ,bo pomyślałem że wzrok mnie zawodzi i uparcie odczytuję Ostrów :)

Pozdrawiam
Darek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gdzie to jest...”