Chciałbym prosić o radę, w jakim kierunku powinny iść moje poszukiwania. Sprawa dotyczy mojego 3 x pradziadka. Wiem kiedy i gdzie umarł, ale w księdze parafialnej nie ma nic na temat dokładnej daty urodzenia. Sytuację komplikuje fakt, że nie był katolikiem. Ale po kolei.
Na karty rodzinnej historii w oparciu o zachowane dokumenty mój 3 x pradziadek Wojciech Thulie wkroczył w 1875 roku. 1 czerwca 1875 roku urodził się jego pierwszy syn (nieśluby) Władysław Thulie. Przy zapisie o tych narodzinach w księdze parafialnej jest również zapis, że „Wojciech Thulie, stolarz, zeznał wobec świadków Ferdynanda Haiberta i Edwarda Horskiego obywateli z Buska, że jest ojcem naturalnym dziecka Władysława, urodzonego od Agnieszki Matyskowej. Dziecko legitymowane zostało przez małżeństwo z 19/9/1875 r.”
Po tych narodzinach, Wojciech Thulie rozpoczął starania o zawarcie związku małżeńskiego z Agnieszką (matką dziecka). Było to o tyle skomplikowane, że Wojciech Thulie chyba nie był katolikiem. Wojciech Thulie musiał wystąpił o pozwolenie na chrzest w obrządku łacińskim. Starania te podjął pomiędzy urodzeniem syna Władysława a otrzymaniem zezwolenia, a więc między 1 czerwca 1875 roku a 30 sierpnia 1875 roku. Pod tą ostatnią datą w księdze narodzin parafialnej Buska, gdzie odbył się ślub znajduje się informacja następującej treści:
„Zezwolenie od Konsystorza Metropolii Lwowskiej obrządku łacińskiego z 30-tego sierpnia roku 1875 na chrzest „pod warunkiem” Wojciecha Thuliego. Wojciech Thulie urodzony we Lwowie oraz w Busku pod numerem 29 zamieszkały, lat ok. 33 mający, został ochrzczony pod warunkiem 4/9/1875 wobec świadków, czyli chrzestnych: Franciszek Mały i Karolina Horska, obywateli w Busku. Został ochrzczony pod warunkiem, żeby mógł zawierać ślub”.
I teraz moje pytania. Jak sądzicie:
1. Czy Wojciech Thulie był tylko nieochrzczony w dzieciństwie, czy też był innej wiary?
Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Pozdrawiam
Andrzej Dobkiewicz
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu tajemnicy pradziadka
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 184
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 2 razy
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu tajemnicy pradziadka
Ostatnio zmieniony śr lut 08, 2012 3:51 pm przez Andrzej 1966, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej Dobkiewicz
Świdnica
Nazwiska w mojej genealogii: Dobkiewicz (Litwa, Łotwa), Wudniak (Kujawy, Berlin), Thulie, Horski i Gerczak (Busk i Lwów), Stankiewicz (Litwa), Kólczyński (Kujawy), Justyniak, Cebula i Żmija (krakowskie).
Świdnica
Nazwiska w mojej genealogii: Dobkiewicz (Litwa, Łotwa), Wudniak (Kujawy, Berlin), Thulie, Horski i Gerczak (Busk i Lwów), Stankiewicz (Litwa), Kólczyński (Kujawy), Justyniak, Cebula i Żmija (krakowskie).
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 9 razy
Re: Proszę o pomoc w wyjaśnieniu tajemnicy pradziadka
Witaj Andrzeju!Andrzej 1966 pisze: 2. Czy jest szansa, że zezwolenie od konsystorza na chrzest (gdzie mogą być zawarte informacje dotyczące daty narodzin, miejsca i jego rodziców oraz wyznania) zachowało się gdzieś w archiwach? Jeśli tak, gdzie go szukać?
Akta Konsystorza Lwowskiego powinny znajdować się w Archiwum Baziaka w Krakowie
(Archiwum Archidiecezji Lwowskiej im. Arcybiskupa Eugeniusza Baziaka)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Archiwum_A ... za_Baziaka
W archiwum pracuje przemiła Siostra - Danuta Szymańska, z którą rozmawia się bardzo przyjemnie i rzeczowo

31-002 Kraków, ul. Kanonicza 13, tel. (12) 411-37-40
O ile dobrze pamiętam, archiwum jest czynne od wtorku do piątku w godz. 9.00 - 13.00
Pozdrawiam
Monika Bayer-Smykowska
-
AUTOR TEMATU - Posty: 184
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 2 razy
Ponawiam swoją prośbę zawartą w pierwszym poście. Może jakieś nowe sugestie?
Andrzej
Andrzej
Andrzej Dobkiewicz
Świdnica
Świdnica
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Możliwe, że był chrzczony, ale w innej wierze, ale może alegata to małżeństwa coś podpowiedzą nowegoAndrzej 1966 pisze: Na karty rodzinnej historii w oparciu o zachowane dokumenty mój 3 x pradziadek Wojciech Thulie wkroczył w 1875 roku. 1 czerwca 1875 roku urodził się jego pierwszy syn (nieśluby) Władysław Thulie. Przy zapisie o tych narodzinach w księdze parafialnej jest również zapis, że „Wojciech Thulie, stolarz, zeznał wobec świadków Ferdynanda Haiberta i Edwarda Horskiego obywateli z Buska, że jest ojcem naturalnym dziecka Władysława, urodzonego od Agnieszki Matyskowej. Dziecko legitymowane zostało przez małżeństwo z 19/9/1875 r.”
Po tych narodzinach, Wojciech Thulie rozpoczął starania o zawarcie związku małżeńskiego z Agnieszką (matką dziecka). Było to o tyle skomplikowane, że Wojciech Thulie chyba nie był katolikiem. Wojciech Thulie musiał wystąpił o pozwolenie na chrzest w obrządku łacińskim. Starania te podjął pomiędzy urodzeniem syna Władysława a otrzymaniem zezwolenia, a więc między 1 czerwca 1875 roku a 30 sierpnia 1875 roku. Pod tą ostatnią datą w księdze narodzin parafialnej Buska, gdzie odbył się ślub znajduje się informacja następującej treści:
„Zezwolenie od Konsystorza Metropolii Lwowskiej obrządku łacińskiego z 30-tego sierpnia roku 1875 na chrzest „pod warunkiem” Wojciecha Thuliego. Wojciech Thulie urodzony we Lwowie oraz w Busku pod numerem 29 zamieszkały, lat ok. 33 mający, został ochrzczony pod warunkiem 4/9/1875 wobec świadków, czyli chrzestnych: Franciszek Mały i Karolina Horska, obywateli w Busku. Został ochrzczony pod warunkiem, żeby mógł zawierać ślub”.
I teraz moje pytania. Jak sądzicie:
1. Czy Wojciech Thulie był tylko nieochrzczony w dzieciństwie, czy też był innej wiary?
Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Pozdrawiam
Andrzej Dobkiewicz

Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com