Byłbym wdzięczny za wszelką podpowiedź, co można powiedzieć o mundurze żołnierza na zdjęciu i jednostce, w której służył:
http://bindweed.man.poznan.pl/~poznanpr ... pruski.jpg
Pozdrawiam i z góry dziękuję
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Prośba o identyfikację pruskiego munduru ok. 1860?
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 6 razy
Re: Prośba o identyfikację pruskiego munduru ok. 1860?
Witam
Nie jestem specjalistą ale zalazłem coś podobnego w książce z niemieckiego wydawnictwa może to coś przybliży
zdjęcie mogę podesłać na emilka
Pozdrowienia
Darek Lanczek
Nie jestem specjalistą ale zalazłem coś podobnego w książce z niemieckiego wydawnictwa może to coś przybliży
zdjęcie mogę podesłać na emilka
Pozdrowienia
Darek Lanczek
Re: Prośba o identyfikację pruskiego munduru ok. 1860?
Niestety, zdjęcie nie zawiera zbyt wielu szczegółów umożliwiających identyfikację. Przedstawia żołnierza pruskiego w mundurze wzoru 1842, spodnie tego samego wzoru (ze zdjęcia nie da się odczytać czy to wariant modyfikowany w roku 1970, buty przypuszczalnie wzoru 1867 (ale z to już głowy nie dam). Bagnet trudny do rozpoznania - ja osobiście obstawiałbym tasak artyleryjski wzoru 1864 ale równie dobrze mógłby to być bagnet wzoru 1862. Datowanie: raczej po 1865 ale chyba przed przed 1885.
Witold Stanisław Augustyn Pasek,
syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...
syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...