Witam,
W koncu i ja natrafilem na zagadke, z ktora trudno mi sobie poradzic a wiem, ze sa tutaj bardziej doswiadczenie ode mnie genealodzy zajmujacy sie genealogia szlachecka w XVIII wieku.
Moim bezposrednim przodkiem byl Fabian Swinarski (1719-1803). Zapisy w aktach urodzen jego dzieci potwierdzaja jego szlacheckie pochodzenie (Generosus). Ostatecznie potwierdza to drzewo genealogiczne Swinarskich herbu Poraj, wykonane według rodowodu opracowanego przez Wacława Swinarskiego, zatwierdzone przez Królewski Urząd Heraldyczny w Berlinie 4.05.1904 roku, uzupełnione do 1973 roku przez Antoniego Swinarskiego. Problem w tym, ze Fabian i jego potomkowie sa tam jako osobna linia - brak polaczenia galezi Fabiana do glownego pnia drzewa - oznacza to tyle prawdopodobnie, ze tworzacemu drzewo nie byl znany z imienia ojciec Fabiana (zastanawiajace jest, ze autor drzewa znal rok urodzenia Fabiana a nie znal imienia jego ojca).
link do pełnego drzewa - linia Fabiana po lewej u góry
Fabian byl dwukrotnie zonaty, z Anną Cybulską i z Magdalena Trąmbczyńską. Wszystkie dzieci i on sam od przynajmniej 1780 roku mieszkaja w Warszawie (o tym za chwile).
Wszystkie znane mi akta metrykalne tej rodziny pochodza z parafii sw. Andrzeja, sa lacinskie i brak tam jakichkolwiek blizszych informacji. Ta drogą nie da sie ustalic kim byl ojciec Fabiana.
Od przynajmniej 1784 roku Fabian a nastepnie jego syn Faustyn sa wlascielami domu na ulicy Leszno pod numerem 684. Faustyn sprzedaje dom ok 1830 roku i przenosi sie wraz z rodzina pod Warszawe.
Fabian Swinarski wzmiankowany jest takze w artykule Zofii Rejman "Jurydyka Leszno w czasach Stanisława Augusta Poniatowskiego" jako jeden ze skarzących w sprawie sądowej.
Wazna postacia w tej genealogii jest syn Faustyna (czyli wnuk Fabiana), Walenty Swinarski, ktorego kilka biografii mozna przeczytac w necie - proboszcz Parafii Wszystkich Świętych w Warszawie (1883–1889), Rektor Wyższego Metropolitalnego Seminarium Duchownego w Warszawie (1887-1888) oraz biskup nominat płocki w 1889 roku.
Z akt metrykalnych wyczytuje jeszcze Waleriana Swinarskiego, Sekretarza Prokuratury Generalnej Królestwa Polskiego, wnuka Fabiana.
Bazujac na takiej wiedzy, niemalej przeciez, w jakich dokumentach wpierw probowalibyscie ustalic imie ojca Fabiana?
Maciek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Ustalenie imienia ojca - XVIII wiek
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 22 razy
Re: Ustalenie imienia ojca - XVIII wiek
Należałoby ustalić miejsce skąd pochodzili Swinarscy herbu Poraj. Ich gniazdo rodowe. Po ustaleniu sprawdzić księgi sądowe i ziemskie z tego terytorium (o ile się zachowały). Oczywiście trzeba sprawdzić tamtejsze księgi parafialne, jeśli są. Tam mogą się znajdować informacje o Swinarskich. Być może Fabian Swinarski otrzymał spłatę z majątku i przeniósł się do Warszawy. Mógł być młodszym synem, dla którego już nie starczyło majątku i otrzymał spłatę, lub się o nią sądził co się często zdarzało wśród rodzin szlacheckich. Jeśli się sądził to akta tej sprawy mogły się zachować.
Krzysztof
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 108
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 12 razy
- Kontakt:
Krzysztofie, tak sie nie da. Swinarscy na poczatku XVIII wieku byli juz znacznie rozrodzeni. Nie bylo gniazda rodowego.
Maciek
Maciek
"Chaos to partytura będąca zapisem rzeczywistości"
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
1. Jak nie bylo gniazda rodowego - jak jest. I to wielokrotnie w tym drzewie podane.
Swiniary i Wybranowo. To drugie w powiecie kcynskim.
2. Wiekszosc tych Swinarskich jest w Tekach Dworzaczka. Wiec mozna skontrolowac to drzewo,
ktore w pewnych partiach ociera sie o s-f.
3. Rok urodzenia Fabiana zapewne zrekonstruowany na podstawie metryki zgonu.
4. Jesli Fabian siedzial w Warszawie i okolicach to trzeba przejrzec
szczatki akt grodzkich warszawskich w AGAD za XVIII w.
Swiniary i Wybranowo. To drugie w powiecie kcynskim.
2. Wiekszosc tych Swinarskich jest w Tekach Dworzaczka. Wiec mozna skontrolowac to drzewo,
ktore w pewnych partiach ociera sie o s-f.
3. Rok urodzenia Fabiana zapewne zrekonstruowany na podstawie metryki zgonu.
4. Jesli Fabian siedzial w Warszawie i okolicach to trzeba przejrzec
szczatki akt grodzkich warszawskich w AGAD za XVIII w.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.