UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Parafia Maków Mazowiecki
Moderator: Moderatorzy
Re: Parafia Maków Mazowiecki
Witam,
poszukuję przodków Walentego Buckiewicz może występować w formie Bućkiewicz ur. ok 1863 r. jego ojciec walczył w Powstaniu Styczniowym, o którym mam żadnych informacji, a zależy mi na tym, żeby cokolwiek się dowiedzieć i żony Walentego: Marianna Buckiewicz z d. Koziołek z Krasnosielca ur. ok. 1873 r.
poszukuję przodków Walentego Buckiewicz może występować w formie Bućkiewicz ur. ok 1863 r. jego ojciec walczył w Powstaniu Styczniowym, o którym mam żadnych informacji, a zależy mi na tym, żeby cokolwiek się dowiedzieć i żony Walentego: Marianna Buckiewicz z d. Koziołek z Krasnosielca ur. ok. 1873 r.
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 32 razy
Witam.
Aniu,
musisz wykazać inicjatywę.Otrzymałaś informacje i link.
Nawet tego nie sprawdziłaś.Poszukaj gdzie znajduje się miejscowość
Grabówek.Dla ułatwienia sprawdź w linku,który ci podałem.Ja znalazłem.
Nazwisko Lisiewski i Grabówek, parish to parafia.
Myszyniec jest częściowo zindeksowany w ,,Wyszukiwarce AP Pułtusk"(google).
A jak znajdziesz parafię z Grabówkiem sprawdź w,, Bazie Pradziad" zasób i miejsce
przechowywania ksiąg.
Powodzenia
Waldemar
Aniu,
musisz wykazać inicjatywę.Otrzymałaś informacje i link.
Nawet tego nie sprawdziłaś.Poszukaj gdzie znajduje się miejscowość
Grabówek.Dla ułatwienia sprawdź w linku,który ci podałem.Ja znalazłem.
Nazwisko Lisiewski i Grabówek, parish to parafia.
Myszyniec jest częściowo zindeksowany w ,,Wyszukiwarce AP Pułtusk"(google).
A jak znajdziesz parafię z Grabówkiem sprawdź w,, Bazie Pradziad" zasób i miejsce
przechowywania ksiąg.
Powodzenia
Waldemar
Szukam:
Chorążewicz-Kurpie,Mazowsze,Białoruś,USA
Felau-Mazowsze,USA
Kosakowski-Świedziebnia
Sadecki-Mazowsze
Kontor-Mazury
Felau-Mazowsze,USA
Kosakowski-Świedziebnia
Sadecki-Mazowsze
Kontor-Mazury
Witam Waldemarze,
sprawdziłam wszystkie informacje zawarte na stronie, której link mi udostępniłeś, znalazłam nazwisko Lisiewski, ale niestety to nie są te osoby, których poszukuję. Ale dziękuję za dalsze wskazówki. Pozdrawiam
sprawdziłam wszystkie informacje zawarte na stronie, której link mi udostępniłeś, znalazłam nazwisko Lisiewski, ale niestety to nie są te osoby, których poszukuję. Ale dziękuję za dalsze wskazówki. Pozdrawiam
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 32 razy
List do Ani...
Daleka droga przed tobą.
Szukasz parafii do której należy Grabowek. ?
Panna młoda to córka Józefa I Anny Sadowskiej z Grabówka.
Czytam i widzę w zakresie małżeństw 1855-1902 :
2 braci p. młodej : imiona rodziców Józef I Anna Sadowska
oraz zapewne kuzyna ze wsi Grabówek parafia(parish)
Nowa Wieś.
Powodzenia
Waldemar
Daleka droga przed tobą.
Szukasz parafii do której należy Grabowek. ?
Panna młoda to córka Józefa I Anny Sadowskiej z Grabówka.
Czytam i widzę w zakresie małżeństw 1855-1902 :
2 braci p. młodej : imiona rodziców Józef I Anna Sadowska
oraz zapewne kuzyna ze wsi Grabówek parafia(parish)
Nowa Wieś.
Powodzenia
Waldemar
Szukam:
Felau-Mazowsze,USA
Kosakowski-Świedziebnia
Sadecki-Mazowsze
Kontor-Mazury
Felau-Mazowsze,USA
Kosakowski-Świedziebnia
Sadecki-Mazowsze
Kontor-Mazury
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
poz.45 Perzanowo rok 1852 zm. Chodkowski Józef l. 72 dziedzic części znacznej szlacheckiej w Perzanowie syn Chodkowski Karol i Perzanowskiej Ewy;
Pozwole sobie powrocic do tego arycwaznego wypisu z metryk parafii Czerwonka.
Czy w tej metryce jest informacja o zonie Jozefa? A moze wdowiec? Kawaler?
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 717
- Podziękował/a: 43 razy
- Podziękowano: 171 razy
P. Adam !
poz. 45 Perzanowo:
Józef Chodkowski lat 72 dziedzic części znacznej szlacheckiej syn. Karola Chodkowskiego i Ewy z Perzanowskich zmarł 12/24 września 1852r.o godzinie 3-ej rano.zostawiwszy po sobie owdowiałą żonę Mariannę z Krzekowieckich we wsi Perzanowie zamieszkałą.
Pozdrawiam Gosia
poz. 45 Perzanowo:
Józef Chodkowski lat 72 dziedzic części znacznej szlacheckiej syn. Karola Chodkowskiego i Ewy z Perzanowskich zmarł 12/24 września 1852r.o godzinie 3-ej rano.zostawiwszy po sobie owdowiałą żonę Mariannę z Krzekowieckich we wsi Perzanowie zamieszkałą.
Pozdrawiam Gosia

Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Krasnosielc, Gąsewo, Chojnowo i okolice;
Bażyk, Betlej, Kwaśniowski, Maziarz, Rączka, Stasiowski, Waśko, Wnęk, Urban-
Jasło i okolice;
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Jasło i okolice;
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Dzieki! Rewelka! A wiec kolejne uzupelnienie.
Chociaz nazwisko Krzekowiecka brzmi dosc dziwnie...
A wiec na 100% synem tej pary byl Jan Pawel Chodkowski, ktory przeniosl sie do Warszawy
i zrobil kariere urzednicza. W nekrologu opisany jest jako "emeryt, byly pracownik Senatu".
Zas metryka zgonu wskazuje, ze rodzil sie w Perzanowie w 1818 r. jako syn Jozefa i Marianny
(Sw. Jan 1883).
Zona jego byla Wiktoria Piotrowska, zas dziecmi Karol Feliks (artysta muzyk) i Marianna zam. za Pietruszynskim.
Teraz pytanie podstawowe - czy w metrykach z Czerwonki zachowal sie ten chrzest z 1818 r.
Nadto poszukuje Fortunata Chodkowskiego - ktory powinien byc drugim synem tego Jozefa z Perzanowa.
-- Post scalono 26 gru 2011, 23:15 --
To jeszcze pytanie jacy sa swiadkowie tego zgonu?
Mam juz metryke slubu Jana Chodkowskiego z Wiktoria Piotrowska (Sw. Krzyz 1838).
On - syn Jozefa i Marianny z Krzekowieckich, ur. Perzanowo, lat 20. A wiec sie potwierdzilo!
Chociaz nazwisko Krzekowiecka brzmi dosc dziwnie...
A wiec na 100% synem tej pary byl Jan Pawel Chodkowski, ktory przeniosl sie do Warszawy
i zrobil kariere urzednicza. W nekrologu opisany jest jako "emeryt, byly pracownik Senatu".
Zas metryka zgonu wskazuje, ze rodzil sie w Perzanowie w 1818 r. jako syn Jozefa i Marianny
(Sw. Jan 1883).
Zona jego byla Wiktoria Piotrowska, zas dziecmi Karol Feliks (artysta muzyk) i Marianna zam. za Pietruszynskim.
Teraz pytanie podstawowe - czy w metrykach z Czerwonki zachowal sie ten chrzest z 1818 r.
Nadto poszukuje Fortunata Chodkowskiego - ktory powinien byc drugim synem tego Jozefa z Perzanowa.
-- Post scalono 26 gru 2011, 23:15 --
To jeszcze pytanie jacy sa swiadkowie tego zgonu?
Mam juz metryke slubu Jana Chodkowskiego z Wiktoria Piotrowska (Sw. Krzyz 1838).
On - syn Jozefa i Marianny z Krzekowieckich, ur. Perzanowo, lat 20. A wiec sie potwierdzilo!
Adam A. Pszczolkowski
-
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 12 razy
Gosiu, nie znalazłem do tej pory aktu małżeństwa Wojciecha Gogolewskiego syna Stanisława i Teofily z Goździewskich ur. w 1857 roku i Apolonii Chełchowskiej ur. w 1863 córki Adama i Pauliny z Rostkowskich. Bardzo możliwe, że brali ślub w Makowie Mazowieckim. Musieli się pobrać około 1880 roku. Brakuje również metryk urodzenia ich najstarszych dzieci.
Pierwsza i jedyna, którą znalazłem w parafii makowieckiej była z 1887 roku. Potem Wojciech i Apolonia zamieszkali w Chełchach Iłowych (parafia Karniewo) i tam urodziło się większość ich dzieci.
No więc gorąca prośba o sprawdzenie.
Ciekawi mnie również nazwisko Lipka. Czy Twoi Lipkowie pochodzą z okolic Gruduska?
Przemek Kisielewski
Pierwsza i jedyna, którą znalazłem w parafii makowieckiej była z 1887 roku. Potem Wojciech i Apolonia zamieszkali w Chełchach Iłowych (parafia Karniewo) i tam urodziło się większość ich dzieci.
No więc gorąca prośba o sprawdzenie.
Ciekawi mnie również nazwisko Lipka. Czy Twoi Lipkowie pochodzą z okolic Gruduska?
Przemek Kisielewski
Przemek Kisielewski
-
P. Adam !
Metryki z Czerwonki Szlacheckiej mam od 1819 roku, z 1818 nie mam
Fortunata Chodkowskiego, jak dotąd nie spotkałam, nie mam jednak do końca zindeksowanej Czerwonki, robię ją w wolnych chwilach, więc może natrafię na Fortunata.
Świadkami przy zgłoszeniu zgonu Józefa Chodkowskiego byli: Franciszek Wądołek gospodarz czynszownik lat 38 i Piotr Mierzejewski właściciel części szlacheckiej lat 38 obydwaj zamieszkali w Perzanowie.
Panie Adamie, kiedyś w czerwcu założyłam nowy wątek "Księstwo sieluńskie", chciałabym się dowiedzieć, gdzie ewentualnie mogłabym szukać jakiejś wzmianki o Częścikach, poddanych chłopach Książąt Sieluńskich?
Pozdrawiam Gosia
-- Post scalono 27 gru 2011, 15:07 --
Przemku !
Zacznę od końca, otóż o Lipkach nic nie wiem, Lipka, to druga żona mojego pra pradziada, narazie więc nic nie szukałam.
Podam co znalazłam dla Ciebie:
urodzenia parafia Maków Maz.
poz.15 Słoniawy rok 1855 Mossakowski Jan l.42, matka Gogolewska Marianna l.43 dziecko Leopold
poz.27 akt.84 rok 1851 ur. Chełchowska Joanna
poz.42 akt.26 rok 1851 ur. Goździewski Józef
poz.16 akt.21 rok 1852 ur. Chełchowski Ksawer
poz.97.akt.4 rok 1852 ur. Rostkowska Paulina
poz.19. rok 1853 ur.Chełchowska Walerya c. Antoniego i Tekli z Mosakowskich nr.aktu 135, 136 ?
poz.37.akt.61 rok 1853 ur. Gozdziewski Jan s. Wojciecha i Julianny z Konarzewskich
poz.42 akt 122 rok 1853 ur.Gogolewski Teodor Jan s. Wojciecha i Teodory z Kobylińskich
poz.45.akt.7 rok 1853 ur. Krzyżewski Jan s. Michała i Maryanny z Rostkowskich
cdn. Gosia
-- Post scalono 27 gru 2011, 15:45 --
Przemek !
Parafia Maków Maz. urodzenia :
poz.23. akt 86 rok 1855 Gozdziewski Stanisław
poz.12. akt.38 rok 1956 Chołchowska Michalina /Chełchowska/
poz.89. akt.71 rok 1856 Rostkowska Maryanna
poz.23. akt.43 rok 1873 Chełchowski Stanisław
poz.24. akt.109 rok 1873 Chełchowska Helena
poz.120. akt.39 rok 1873 Rostkowski Jan
poz.9. akt.56 rok.1871 Chełchowski Feliks
ślub:
poz.32. rok 1875 Maków Tyszkiewicz Franciszek + Rostkowska Marcyanna
poz.28. rok 1877 Maków Chełchowski Teodor + Zatońska Katarzyna
poz.30. rok1880 Lipniki i Zakrzewo Goździewski Franciszek + Chodkowska Wiktoria
poz.7. rok1881 Makowica i ?Wysiekiry Rostkowski Jan + Ciesielska Konstancja
poz.33. rok1882 Maków Miłek Antoni+ Chełchowska Walentyna
poz.25. rok1885 Chyliny Leśne Chełchowski Franciszek + Chylińska Waleria
cdn. Gosia
-- Post scalono 27 gru 2011, 16:14 --
Przemek !
Budzyno Walendzięta poz. 86 urodzenia parafia Maków. Maz.
rok 1855 stawił się Wojciech Goździeski dziedzic części szlacheckiej w Budzynie Walendziętach zamieszkały lat 48 zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego żony Julianny z Konarzewskich lat 30 dziecku nadano imię Stanisław
rok 1854 Maków stawił się Rostkowski Antoni szewc z Makowa lat 28 zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego małżonki Franciszki z Jóżwików lat 30 - dziecko Julian;
rok 1856 poz.38 stawił się Chełchowski Antoni gospodarz rolny lat 50 zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego małżonki Tekli z Mossakowskich lat 40 dziecko - Michalina;
rok 1856 poz.71 Maków stawił się Antoni Rostkowski szewc z Makowa lat 30 zgłasza urodzenie dziacka z niego i jego małżonki Franciszki z Jóźwików - dziecko Marianna / Antoni sam się podpisał pod aktem/;
cdn. Gosia
-- Post scalono 27 gru 2011, 16:37 --
Przemek !
podaj mi swojego emaila, wyślę Ci skany, bo dużo by trzeba pisać.
Gosia
Metryki z Czerwonki Szlacheckiej mam od 1819 roku, z 1818 nie mam

Fortunata Chodkowskiego, jak dotąd nie spotkałam, nie mam jednak do końca zindeksowanej Czerwonki, robię ją w wolnych chwilach, więc może natrafię na Fortunata.
Świadkami przy zgłoszeniu zgonu Józefa Chodkowskiego byli: Franciszek Wądołek gospodarz czynszownik lat 38 i Piotr Mierzejewski właściciel części szlacheckiej lat 38 obydwaj zamieszkali w Perzanowie.
Panie Adamie, kiedyś w czerwcu założyłam nowy wątek "Księstwo sieluńskie", chciałabym się dowiedzieć, gdzie ewentualnie mogłabym szukać jakiejś wzmianki o Częścikach, poddanych chłopach Książąt Sieluńskich?
Pozdrawiam Gosia

-- Post scalono 27 gru 2011, 15:07 --
Przemku !
Zacznę od końca, otóż o Lipkach nic nie wiem, Lipka, to druga żona mojego pra pradziada, narazie więc nic nie szukałam.
Podam co znalazłam dla Ciebie:
urodzenia parafia Maków Maz.
poz.15 Słoniawy rok 1855 Mossakowski Jan l.42, matka Gogolewska Marianna l.43 dziecko Leopold
poz.27 akt.84 rok 1851 ur. Chełchowska Joanna
poz.42 akt.26 rok 1851 ur. Goździewski Józef
poz.16 akt.21 rok 1852 ur. Chełchowski Ksawer
poz.97.akt.4 rok 1852 ur. Rostkowska Paulina
poz.19. rok 1853 ur.Chełchowska Walerya c. Antoniego i Tekli z Mosakowskich nr.aktu 135, 136 ?
poz.37.akt.61 rok 1853 ur. Gozdziewski Jan s. Wojciecha i Julianny z Konarzewskich
poz.42 akt 122 rok 1853 ur.Gogolewski Teodor Jan s. Wojciecha i Teodory z Kobylińskich
poz.45.akt.7 rok 1853 ur. Krzyżewski Jan s. Michała i Maryanny z Rostkowskich
cdn. Gosia
-- Post scalono 27 gru 2011, 15:45 --
Przemek !
Parafia Maków Maz. urodzenia :
poz.23. akt 86 rok 1855 Gozdziewski Stanisław
poz.12. akt.38 rok 1956 Chołchowska Michalina /Chełchowska/
poz.89. akt.71 rok 1856 Rostkowska Maryanna
poz.23. akt.43 rok 1873 Chełchowski Stanisław
poz.24. akt.109 rok 1873 Chełchowska Helena
poz.120. akt.39 rok 1873 Rostkowski Jan
poz.9. akt.56 rok.1871 Chełchowski Feliks
ślub:
poz.32. rok 1875 Maków Tyszkiewicz Franciszek + Rostkowska Marcyanna
poz.28. rok 1877 Maków Chełchowski Teodor + Zatońska Katarzyna
poz.30. rok1880 Lipniki i Zakrzewo Goździewski Franciszek + Chodkowska Wiktoria
poz.7. rok1881 Makowica i ?Wysiekiry Rostkowski Jan + Ciesielska Konstancja
poz.33. rok1882 Maków Miłek Antoni+ Chełchowska Walentyna
poz.25. rok1885 Chyliny Leśne Chełchowski Franciszek + Chylińska Waleria
cdn. Gosia
-- Post scalono 27 gru 2011, 16:14 --
Przemek !
Budzyno Walendzięta poz. 86 urodzenia parafia Maków. Maz.
rok 1855 stawił się Wojciech Goździeski dziedzic części szlacheckiej w Budzynie Walendziętach zamieszkały lat 48 zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego żony Julianny z Konarzewskich lat 30 dziecku nadano imię Stanisław
rok 1854 Maków stawił się Rostkowski Antoni szewc z Makowa lat 28 zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego małżonki Franciszki z Jóżwików lat 30 - dziecko Julian;
rok 1856 poz.38 stawił się Chełchowski Antoni gospodarz rolny lat 50 zgłasza urodzenie dziecka z niego i jego małżonki Tekli z Mossakowskich lat 40 dziecko - Michalina;
rok 1856 poz.71 Maków stawił się Antoni Rostkowski szewc z Makowa lat 30 zgłasza urodzenie dziacka z niego i jego małżonki Franciszki z Jóźwików - dziecko Marianna / Antoni sam się podpisał pod aktem/;
cdn. Gosia
-- Post scalono 27 gru 2011, 16:37 --
Przemek !
podaj mi swojego emaila, wyślę Ci skany, bo dużo by trzeba pisać.
Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;
Jasło i okolice;
-
P. Adam ! parafia Czerwonka Szlachecka
Dnia 9 maja 1868 o godzinie pierwszej po południu zmarła w Słowikach Rozalia z Napierkowskich Łazowska wdowa córka rodziców z imion niewiadomych małżonków Napierkowskich urodzona w Chrzconach lat 76 mająca. Zgon zgłaszał Antoni Łazowski syn zmarłej lat 49 i Walery Słowikowski lat 32 mający, obydwaj dziedzice cząstkowi w Słowikach zamieszkali.
Gosia
Dnia 9 maja 1868 o godzinie pierwszej po południu zmarła w Słowikach Rozalia z Napierkowskich Łazowska wdowa córka rodziców z imion niewiadomych małżonków Napierkowskich urodzona w Chrzconach lat 76 mająca. Zgon zgłaszał Antoni Łazowski syn zmarłej lat 49 i Walery Słowikowski lat 32 mający, obydwaj dziedzice cząstkowi w Słowikach zamieszkali.
Gosia

Poszukuję:
Jasło i okolice;
Jasło i okolice;
Witaj Gosiu,
Mam pytanie, czy w wykazach nie pojawia się nazwisko Kociński? Szukam aktu ślubu Tomasza Kocińskiego i Eleonory z Grzymałowskich, ale oczywiście każda wzmianka o Kocińskich mnie uszczęśliwi. Kocińscy zamieszkiwali powiat makowski, Zambski mam już "obrobione".
Pozdrawiam serdecznie
Viola
Mam pytanie, czy w wykazach nie pojawia się nazwisko Kociński? Szukam aktu ślubu Tomasza Kocińskiego i Eleonory z Grzymałowskich, ale oczywiście każda wzmianka o Kocińskich mnie uszczęśliwi. Kocińscy zamieszkiwali powiat makowski, Zambski mam już "obrobione".
Pozdrawiam serdecznie
Viola
-
Witaj Violu!
Parafia Maków Mazowiecki : śluby:
poz.24. rok 1875 miejscowość Chyliny i Kozłowo Kocieński Aleksander +Załęska Maryanna
poz.6. rok 1876 miejscowość Maków Kociński Wiktor + Tarasiewicz Maryanna
Parafia Gąsewo - śluby:
rok 1729 Grzymałowski Tomasz akt. 9 karta 3 + Mamińska Regina
rok 1731 Ratowski Kazimierz akt 6 karta 5 + Grzymałowska Franciszka
To tyle co znalazłam u siebie.
Pozdrawiam Gosia
Parafia Maków Mazowiecki : śluby:
poz.24. rok 1875 miejscowość Chyliny i Kozłowo Kocieński Aleksander +Załęska Maryanna
poz.6. rok 1876 miejscowość Maków Kociński Wiktor + Tarasiewicz Maryanna
Parafia Gąsewo - śluby:
rok 1729 Grzymałowski Tomasz akt. 9 karta 3 + Mamińska Regina
rok 1731 Ratowski Kazimierz akt 6 karta 5 + Grzymałowska Franciszka
To tyle co znalazłam u siebie.
Pozdrawiam Gosia

Poszukuję:
Jasło i okolice;
Jasło i okolice;
Gosiu, serdeczne dzięki. Czy możesz mi podesłać skany, czy też mam szukać akt w jakiejś konkretnej instytucji?
Pozdrawiam Viola
Pozdrawiam Viola
-
Violu, podaj do siebie emaila.
Gosia
Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;
Jasło i okolice;