UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Identyfikacja munduru

Moderator: Moderatorzy

[reks1]4612262346[/reks1][reks1]9120795921[/reks1]
Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
arek354
Podziękował/a: 5 razy

Identyfikacja munduru

Post autor: arek354 » pt lut 17, 2012 9:13 pm

Witam serdecznie.
Mam prośbę o zidentyfikowanie munduru, w którym pozuje mój pradziadek cioteczny, Antoni Rudnicki ze Stryja.

Obrazek
Szukam: Mikołajczyk, Turzański, Rudnicki, Cyran, Strugalski, Putowski

Pozdrawiam, Arkadiusz Mikołajczyk z Wałbrzycha

wpasek
Podziękowano: 11 razy

Re: Identyfikacja munduru

Post autor: wpasek » sob lut 18, 2012 3:43 pm

Kurtka brytyjska z guzikami - o ile dobrze widzę - typu hallerowskiego, "spolszczona jedynie wężykiem naszytym nicią bezpośrednio na kołnierzu (bez tasiemki). Być może coś jest na naramiennikach, ale odczytać nie zdołałem. Datowanie: 1919-20, no może 1921.
Witold Stanisław Augustyn Pasek,
syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
arek354
Podziękował/a: 5 razy

Post autor: arek354 » sob lut 18, 2012 6:18 pm

Dziękuję bardzo za szybką i pomocną diagnozę, a żeby nie tworzyć nowego wątku pozwolę sobie na kontynuowanie pytań w tym temacie. Na zdjęciu poniżej siedzi mój pradziad, Kazimierz Mikołajczyk. Z tego, co się orientuję, jest to mundur CK armii (sam pradziadek mieszkał i zmarł w Grybowie, Nowosądeckie). Czy można określić stopień wojskowy, jaki posiadał oraz co oznacza ten element leżący na fotelu? Z góry dziękuję za pomoc :)

Obrazek
Szukam: Mikołajczyk, Turzański, Rudnicki, Cyran, Strugalski, Putowski

Pozdrawiam, Arkadiusz Mikołajczyk z Wałbrzycha

wpasek
Podziękowano: 11 razy

Post autor: wpasek » sob lut 18, 2012 7:53 pm

Stopień: Zugsführer (sierżant). "Element" to podoficerski bagnet do Mannlichera wz. 1895.
Witold Stanisław Augustyn Pasek,
syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografia”