UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Francja 1942 - 1970

Sprawy związane z poszukiwaniami za granicą.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Francja 1942 - 1970

Post autor: dziadek_m60 » ndz lut 26, 2012 4:44 pm

Witam.
Potrzebuję pomocy w ustaleniu merostwa, lub innego stosownego urzędu, do którego mógłbym zwrócić się o akt zgonu dot. Jeana Novaka, (dziadek mojej żony)oraz ewentualne informacje, o tym czy przyjął obywatelstwo francuskie.
Z dokumentu posiadanego przeze mnie wynika, że :
Iwan Nowak, s. Mikołaja i Tańki (Tatiany) ur. w 1983 roku, w Dobczy, pow. Jarosław, w styczniu 1942 roku mieszkał w Hayingen, Deutschestrasse 155 (dzisiejsze Hayange, nieopodal Metzu). Prawdopodobnie pracował jako górnik. Nie wykluczam, że przed śmiercią mógł być w domu opieki społecznej lub coś w tym rodzaju. W czasie pobytu tamże zrobił dwa zdjęcia, jedno w zakładzie fotograficznym „PHOTO-LUX”, 6. Rue de la Petite –Boncherie,6, A. THÉVENON, METZ, oraz drugie w „STUDIO ROGER” w Hayange. Zmarł w 1970 roku, na tablicy nagrobnej jest jedynie napis : JEAN NOVAK, 1892 -1970” – grób (mam zdjęcie) może być w Hayange lub Metz. Mogło się również zdarzyć, że pozostały po nim jakieś rzeczy – zdjęcia, listy, itp. w miejscu zamieszkania lub ostatniego pobytu tamże (Hayange lub Metz).
Na http://www.geopatronyme.com „wyskoczyło” mi w przedziale 1941 – 1965 242 osoby o nazwisku Novak. W departamencie nr 57 Moselle, chyba około 30 – i tu utknąłem. Niestety język francuski, jest dla mnie językiem nieznanym.
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Re: Francja 1942 - 1970

Post autor: elgra » ndz lut 26, 2012 7:00 pm

Masz akt urodzenia Iwana? :D
Na 90% data i miejsce zgonu znajduje się na akcie urodzenia.
Po drugiej WS systematycznie urząd francuski wysyłał do urzędu polskiego zawiadomienie o zgonie.
Znając datę i miejsce zgonu można zamówić akt zgonu.
dziadek_m60 pisze: Na http://www.geopatronyme.com „wyskoczyło” mi w przedziale 1941 – 1965 242 osoby o nazwisku Novak. W departamencie nr 57 Moselle, chyba około 30
Mapa nazwisk-Francja http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... ilit=+mapa
To ilość osób urodzonych w poszczególnych departamentach, oraz miastach jeśli klikniesz w kolumnie "w paski" na nazwę departamentu.
Czy Iwan miał dzieci we Francji?
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

AUTOR TEMATU
dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Post autor: dziadek_m60 » ndz lut 26, 2012 7:17 pm

Witam.
Dzięki za szybką odpowiedź. Niestety, nie mam aktu urodzenia Iwana, i to chyba mój błąd – od tego powinienem zacząć. Ale w tą drogę się udam, w myśl Twej sugestii. Iwan wyjeżdżając z Dobczy, miejsca urodzenia swego i pobytu, pozostawił na miejscu żonę i pięcioro dzieci. Od chwili wyjazdu, nigdy do rodziny już nie przyjeżdżał. Nie wiem, czy miał jakieś dzieci w czasie pobytu we Francji.
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » ndz lut 26, 2012 9:49 pm

Nie ma Iwana w naturalizacji. :niewiem:
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”