UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Ratujmy Roja!!!
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 4
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 1 raz
Ratujmy Roja!!!
Mialem dzis zaszczyt obejrzec film fabularny pt: "Historia Roja, czyli w ziemi lepiej slychac". Film jest oparty na faktach i przedstawia "zolnierzy wykletych". niestety byla to wersja robocza filmu, poniewaz rezyser zbiera pieniadze na dokonczenie montarzu filmu-tvp wycofala sie ze sponsorowana tej produkcji. Wielka szkoda, bo mial jeszcze powstac 5-cio odcinkowy serial. Jesli u was tez beda pokazywac ten film to serdecznie was zapraszam do obejrzenia go-pokaz jest za darmo-na koniec wplaca sie co laska:). Wszystkie informacje dotyczace akcji "Ratujemy Roja" znajduja sie na stronie internetowej: historiaroja.pl, oraz na portalu Facebook: film Historia Roja. Na marginesie dodam ze jest to pierwsza tego typu produkcja w naszym kraju
Re: Ratujmy Roja!!!
Witam,
Naprawdę znasz prawdziwą historię "Roja"?. Wyobraź sobie że nie był on taki nieskazitelny, to postać bardzo kontrowersyjna a film nie pokazuje takiej prawdy, że dla okolicznych mieszkańców to nie był bohater tylko raczej odwrotnie. Słyszałeś o odsłoniętej w latach 90-tych mimo protestów mieszkańców tablicy pamiątkowej w kościele w Szyszkach, którą ludzie chcieli wynieść z kościoła. Prawdopodobnie dlatego że film nie pokazywał całej prawdy o "Roju" zostały cofnięte fundusze. Nie wszyscy żołnierze podziemia niepodległościowego byli bohaterami.
Rysiek
Naprawdę znasz prawdziwą historię "Roja"?. Wyobraź sobie że nie był on taki nieskazitelny, to postać bardzo kontrowersyjna a film nie pokazuje takiej prawdy, że dla okolicznych mieszkańców to nie był bohater tylko raczej odwrotnie. Słyszałeś o odsłoniętej w latach 90-tych mimo protestów mieszkańców tablicy pamiątkowej w kościele w Szyszkach, którą ludzie chcieli wynieść z kościoła. Prawdopodobnie dlatego że film nie pokazywał całej prawdy o "Roju" zostały cofnięte fundusze. Nie wszyscy żołnierze podziemia niepodległościowego byli bohaterami.
Rysiek
-
- Podziękował/a: 75 razy
- Podziękowano: 41 razy
Ryszardziegrabkk pisze:Witam,
Rysiek
poniewaz i tu cię przyniosło z gołosłownym komentarzem , a filmu jeszcze (wprzeciwieństwie do Tomka) nie widziałeś to poproszę o zródla twojej wiedzy: relacje tych mieszkańców lub chocby cytaty z prasy. Pod linkiem Pawła jest duzo danych żródłowych. To wspaniały materiał do polemiki ale moze niekoniecznie na tym portalu. Jakbys sie tej polemiki podjął to wklej tu linka albo podaj mi mailem. Pokaz, że nie jestes gołosłowny i ze nie wykonujesz misji czarnego PR
Jerzy Hykiel
-
- Podziękował/a: 45 razy
- Podziękowano: 9 razy
w sobotę o 16 w domu rzemiosła Gdynia 10 lutego
będzie projekcja filmu Historia Roja o żołnierzach wyklętych
wstęp 8zł
http://vod.gazetapolska.pl/1274-lech-ma ... toria-roja
będzie projekcja filmu Historia Roja o żołnierzach wyklętych
wstęp 8zł
http://vod.gazetapolska.pl/1274-lech-ma ... toria-roja
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 2 razy
wczoraj tj. 1.03.2012 o godz. 22.50 na TVP Historia był emitowany dokument pt "Elegia na śmierć Roja".
Dla zainteresowanych podaję link do obejrzenia tego filmu dokumentalnego:
www.youtube.com/watch?v=49_52ez0Hcw
Dla zainteresowanych podaję link do obejrzenia tego filmu dokumentalnego:
www.youtube.com/watch?v=49_52ez0Hcw
Marek
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Byłem w Białymstoku na pokazie tego filmu. Kino wypełnione do ostatniego miejsca. Kasę wpłaciłem w szczytnym, myślę, celu. Natomiast organizatorzy nie popisali się i nie sprawdzili nagłośnienia, które było po prostu fatalne.
-
- Podziękował/a: 75 razy
- Podziękowano: 41 razy
Tez byłem na białostockim pokazie razem z Danielem. Tez wyszedłem po I części bo uznałem ze film obronimy i zobaczę go chętniej skończony i z dobrym dźwiękiem jesli nie obejrzę go do końca w tej wersji.
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel