UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Ratujmy Roja!!!

Wątki o tematyce wojskowej - dawne jednostki, stopnie, kampanie, mundury, odznaczenia

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
tomek juszczak
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Ratujmy Roja!!!

Post autor: tomek juszczak » ndz lut 26, 2012 8:30 pm

Mialem dzis zaszczyt obejrzec film fabularny pt: "Historia Roja, czyli w ziemi lepiej slychac". Film jest oparty na faktach i przedstawia "zolnierzy wykletych". niestety byla to wersja robocza filmu, poniewaz rezyser zbiera pieniadze na dokonczenie montarzu filmu-tvp wycofala sie ze sponsorowana tej produkcji. Wielka szkoda, bo mial jeszcze powstac 5-cio odcinkowy serial. Jesli u was tez beda pokazywac ten film to serdecznie was zapraszam do obejrzenia go-pokaz jest za darmo-na koniec wplaca sie co laska:). Wszystkie informacje dotyczace akcji "Ratujemy Roja" znajduja sie na stronie internetowej: historiaroja.pl, oraz na portalu Facebook: film Historia Roja. Na marginesie dodam ze jest to pierwsza tego typu produkcja w naszym kraju

grabkk
Podziękowano: 1 raz

Re: Ratujmy Roja!!!

Post autor: grabkk » pn lut 27, 2012 9:52 am

Witam,
Naprawdę znasz prawdziwą historię "Roja"?. Wyobraź sobie że nie był on taki nieskazitelny, to postać bardzo kontrowersyjna a film nie pokazuje takiej prawdy, że dla okolicznych mieszkańców to nie był bohater tylko raczej odwrotnie. Słyszałeś o odsłoniętej w latach 90-tych mimo protestów mieszkańców tablicy pamiątkowej w kościele w Szyszkach, którą ludzie chcieli wynieść z kościoła. Prawdopodobnie dlatego że film nie pokazywał całej prawdy o "Roju" zostały cofnięte fundusze. Nie wszyscy żołnierze podziemia niepodległościowego byli bohaterami.
Rysiek

Pawel_B
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Pawel_B » wt lut 28, 2012 10:44 pm

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: hykiel » czw mar 01, 2012 1:48 am

grabkk pisze:Witam,
Naprawdę znasz prawdziwą historię "Roja"?. Wyobraź sobie że nie był on taki nieskazitelny, to postać bardzo kontrowersyjna a film nie pokazuje takiej prawdy, że dla okolicznych mieszkańców to nie był bohater tylko raczej odwrotnie. Słyszałeś o odsłoniętej w latach 90-tych mimo protestów mieszkańców tablicy pamiątkowej w kościele w Szyszkach, którą ludzie chcieli wynieść z kościoła. Prawdopodobnie dlatego że film nie pokazywał całej prawdy o "Roju" zostały cofnięte fundusze. Nie wszyscy żołnierze podziemia niepodległościowego byli bohaterami.
Rysiek
Ryszardzie
poniewaz i tu cię przyniosło z gołosłownym komentarzem , a filmu jeszcze (wprzeciwieństwie do Tomka) nie widziałeś to poproszę o zródla twojej wiedzy: relacje tych mieszkańców lub chocby cytaty z prasy. Pod linkiem Pawła jest duzo danych żródłowych. To wspaniały materiał do polemiki ale moze niekoniecznie na tym portalu. Jakbys sie tej polemiki podjął to wklej tu linka albo podaj mi mailem. Pokaz, że nie jestes gołosłowny i ze nie wykonujesz misji czarnego PR
Jerzy Hykiel

jolka12
Podziękował/a: 45 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: jolka12 » pt mar 02, 2012 7:46 am

w sobotę o 16 w domu rzemiosła Gdynia 10 lutego
będzie projekcja filmu Historia Roja o żołnierzach wyklętych
wstęp 8zł

http://vod.gazetapolska.pl/1274-lech-ma ... toria-roja

Awatar użytkownika

marco1967
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: marco1967 » pt mar 02, 2012 9:16 am

wczoraj tj. 1.03.2012 o godz. 22.50 na TVP Historia był emitowany dokument pt "Elegia na śmierć Roja".
Dla zainteresowanych podaję link do obejrzenia tego filmu dokumentalnego:

www.youtube.com/watch?v=49_52ez0Hcw
Marek

Awatar użytkownika

Daniel Paczkowski
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Daniel Paczkowski » czw mar 08, 2012 10:23 am

Byłem w Białymstoku na pokazie tego filmu. Kino wypełnione do ostatniego miejsca. Kasę wpłaciłem w szczytnym, myślę, celu. Natomiast organizatorzy nie popisali się i nie sprawdzili nagłośnienia, które było po prostu fatalne.
Pozdrawiam

Daniel Paczkowski
http://danielpaczkowski.blogspot.com

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: hykiel » czw mar 08, 2012 7:04 pm

Tez byłem na białostockim pokazie razem z Danielem. Tez wyszedłem po I części bo uznałem ze film obronimy i zobaczę go chętniej skończony i z dobrym dźwiękiem jesli nie obejrzę go do końca w tej wersji.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

ODPOWIEDZ

Wróć do „Militaria”