UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Jabłonna na Mazowszu
Moderator: Moderatorzy
Jabłonna na Mazowszu
moi przodkowie o nazwisku Wawrzecki w końcówce XVIII lub na poczatku XIX wieku przenieśli sie z Jabłonnej na Mazowszu na lubelszczyznę , sprawdzałem Jabłonnę k/Chotomowa , tam nie wystepuję , na Mazowszu jest kilka miejscowości o takiej nazwie , jeżeli ktoś może mi pomóc bardzo proszę
Re: Jabłonna na Mazowszu
Witaj,
nie napisałeś na jaką pomoc liczysz.
Z jakich dokumentów wynika, że się przenieśli z Jabłonnej ? Czy są tam jakieś dodatkowe informacje - np. parafia, powiat ... cokolwiek ?
pozdrawiam
nie napisałeś na jaką pomoc liczysz.
Z jakich dokumentów wynika, że się przenieśli z Jabłonnej ? Czy są tam jakieś dodatkowe informacje - np. parafia, powiat ... cokolwiek ?
pozdrawiam
Beata
Witaj , dzięki za szybką reakcje , rzeczywiście nie sprecyzowałem czego oczekuję w ramach pomocy , otóż wiem tylko tyle że przodkowie przywędrowali z Mazowsza z Jabłonnej i tyle . Liczę na to że ktoś zetknął się z tym nazwiskiem w miejscowości takiej o której piszę .Wiem że nazwisko to występuje w okolicach Warszawy w XIX wieku , ale nie w samej Jabłonnej ,chyba że w grę wchodzi lokalna migracja
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie
pytanie co to znaczy z Mazowsza... - bo ja bym tego nie traktowała na równi z obecnym województwem mazowieckim.
1. wejdź na http://mapy.zumi.pl/
2. wpisz w wyszukiwarkę Jabłonna
3. dostaniesz komunikat iż "Lokalizacja nie jest jednoznaczna, czy chodziło Ci o:" i tu wymienione 12 pozycji
4. na mapce sprawdź lokalizację wszystkich Jabłonnych w Polsce
5. które wybierzesz to już oczywiście Twoja decyzja, ja bym na początek wzięła pod uwagę tę z numerkiem "1" w powiecie legionowskim i tę z "10" w powiecie węgrowskim. Z drugiej strony te 3 koło Radomia też być mogą, bo w sumie stamtąd na Lubelszczyznę to rzut beretem....
Rozumiem, że dysponujesz jakimiś szacunkowymi datami urodzeń swoich przodków w tejże Jabłonnej. Przyjrzyj się zatem miejscowościom (tym 5) pod kątem do jakiej parafii należały w interesującym Cię czasie. Może akurat któraś jest zindeksowana w genetece lub innej bazie danych. Może ktoś akurat ogląda tę parafię u Mormonów i będzie w stanie Ci pomóc.
Ale oprócz parafii musisz dysponować konkretnym imieniem i nazwiskiem, najlepiej imionami rodziców i zakresem chronologicznym - nic o tym nie napisałaś/eś (nota bene - na forum praktykujemy podpisywanie się pod własnymi postami, żeby było wiadomo z kim się gada... a przynajmniej czy z babą czy z chłopem...
) - więc nie wiem czy już te dane zdobyłaś/eś. Szukasz dość popularnego nazwiska w miejscowości o dość popularnej nazwie ... musisz być pewna/pewien, że tych których znajdziesz to Twoi przodkowie.
dobrej nocy
1. wejdź na http://mapy.zumi.pl/
2. wpisz w wyszukiwarkę Jabłonna
3. dostaniesz komunikat iż "Lokalizacja nie jest jednoznaczna, czy chodziło Ci o:" i tu wymienione 12 pozycji
4. na mapce sprawdź lokalizację wszystkich Jabłonnych w Polsce
5. które wybierzesz to już oczywiście Twoja decyzja, ja bym na początek wzięła pod uwagę tę z numerkiem "1" w powiecie legionowskim i tę z "10" w powiecie węgrowskim. Z drugiej strony te 3 koło Radomia też być mogą, bo w sumie stamtąd na Lubelszczyznę to rzut beretem....
Rozumiem, że dysponujesz jakimiś szacunkowymi datami urodzeń swoich przodków w tejże Jabłonnej. Przyjrzyj się zatem miejscowościom (tym 5) pod kątem do jakiej parafii należały w interesującym Cię czasie. Może akurat któraś jest zindeksowana w genetece lub innej bazie danych. Może ktoś akurat ogląda tę parafię u Mormonów i będzie w stanie Ci pomóc.
Ale oprócz parafii musisz dysponować konkretnym imieniem i nazwiskiem, najlepiej imionami rodziców i zakresem chronologicznym - nic o tym nie napisałaś/eś (nota bene - na forum praktykujemy podpisywanie się pod własnymi postami, żeby było wiadomo z kim się gada... a przynajmniej czy z babą czy z chłopem...

dobrej nocy
Beata