UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Spisy ludności z Wołynia.
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 4 razy
Re: Spisy ludności z Wołynia.
Witam serdecznie!
Babcia moja urodzila sie w 1899 roku - musial wiec pradziadek Franciszek byc urzednikiem tak mniej-wiecej w latach 90. XIX wieku i na poczatku XX wieku. Z ostatniej chwili dodam jeszcze, ze miejsce urodzenia babci to prawdopodobnie nie Macewiczki a Macewicze -powiat zaslawski. W 1901 roku urodzil sie jej brat juz w Polonnym. Wiem jeszcze, ze w latacj 1911-1916 uczeszczala moja babcia w Zytomierzu do gimnazjum, ale czy mieszkala tam cala rodzina, tego nie wiem. Babcia pracowala rowniez w latach 1916-1919 w Zarzadzie Miejskim w Zytomierzu jako urzedniczka. Ale to juz wszystko.
Dziekuje bardzo za trud!
Pozdrawiam serdecznie
Gosia
Babcia moja urodzila sie w 1899 roku - musial wiec pradziadek Franciszek byc urzednikiem tak mniej-wiecej w latach 90. XIX wieku i na poczatku XX wieku. Z ostatniej chwili dodam jeszcze, ze miejsce urodzenia babci to prawdopodobnie nie Macewiczki a Macewicze -powiat zaslawski. W 1901 roku urodzil sie jej brat juz w Polonnym. Wiem jeszcze, ze w latacj 1911-1916 uczeszczala moja babcia w Zytomierzu do gimnazjum, ale czy mieszkala tam cala rodzina, tego nie wiem. Babcia pracowala rowniez w latach 1916-1919 w Zarzadzie Miejskim w Zytomierzu jako urzedniczka. Ale to juz wszystko.
Dziekuje bardzo za trud!
Pozdrawiam serdecznie
Gosia
Droga Joanno, nie wiem czy mój e-mail dotarł do ciebie, jeżeli nie opiszę ci moich - jeszcze raz. Dzięki za pomoc i pozdrawiam. Anka
-
- Podziękowano: 10 razy
- Kontakt:
Oczywiście dotarł.migacz pisze:Droga Joanno, nie wiem czy mój e-mail dotarł do ciebie, jeżeli nie opiszę ci moich - jeszcze raz. Dzięki za pomoc i pozdrawiam. Anka

Joanna
Abramowicz, Grygorczuk , Jarocki, Sawiccy
Jesli byłaby taka możliwość to prosiłbym o przesłanie tych informacji. Mozliwe, ze chodzi o osoby, których własnie poszukuje. Byłbym bardzo wdzieczny.joannayvona pisze:Tak...Jan pisze:Dziekuje:)joannayvona pisze:
Księga Pamięci Gub. Wołyńskiej rok 1886 :
Kamiński Jan s. Timofieja - Gorodskaja Duma - Krzemieniec
Kamiński Lew s. Jana - Poczta - Kowel
Kamiński Gustaw s. Włodzimierza - Kowel
Księga Pamięci Gub. Wołyńskiej rok 1910 :
Kamiński Arseniusz s. Jakowlewa- sioło Kosarew m-sto Dubno
Kamiński Władysław s. Jana - Łuck
Księga Pamięci Gub. Wołyńskiej rok 1917 :
Kamiński Szymon otczestwo Morduchowicz - Żytomir
Kamiński Jan s. Jakowlewa - Gimnazjum Męskie - Łuck
Czy w tym spisie jest wiecej informacji o wymienionych przez Pania osobach?
Pozdrawiam,
Jan
zazwyczaj są to funkcje sprawowane w urzędach ewentualnie wyższe stanowiska.
Witam serdecznie
proszę o sprawdzenie nazwisk:
Dziękuję
proszę o sprawdzenie nazwisk:
- Wolski
Derdelewicz
Iglatowski
Szatałowicz
Dziękuję
Ostatnio zmieniony ndz sty 08, 2012 9:19 am przez Marek_Nad, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Marek
moje poszukiwania: Chełmiński, Kawa, Kasia, Zakrzewski, Macieląg, Jędrzejczyk, Dylong, Kłak (Kraków), Słowik, Grudzielski, Wolski (h. Pomian), Szatałowicz, Obuchowicz, Derdelewicz, Bader
-
- Podziękował/a: 43 razy
- Podziękowano: 3 razy
Joasiu! Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk; Józef Adamkiewicz z miejscowości Smolarze powiat Włodzimierz i Feliks Adamkiewicz ur.Włodzimierz i Adamkiewicze w ogóle oraz Siemicki z Uściługa.
pozdrawiam Wiesiek 61
pozdrawiam Wiesiek 61
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Witam! 
Proszę o nazwiska Sadzewicz, Sałomonowicz (być może Solomonowicz lub podobnie), Suchodolski/a, Dąbrowscy (Marian, Apolonia i ich dzieci
)

Proszę o nazwiska Sadzewicz, Sałomonowicz (być może Solomonowicz lub podobnie), Suchodolski/a, Dąbrowscy (Marian, Apolonia i ich dzieci

Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
-
- Kontakt:
Witaj MarkuMarek_Nad pisze:Witam serdecznie
proszę o sprawdzenie nazwisk:Trzy ostatnie są dość rzadkie.
- Wolski
Derdelewicz
Iglatowski
Szatałowicz
Dziękuję
przepraszam, że tak późno odpowiadam - niestety nie otrzymałam info na emaila ( być może dlatego, że dawno tu zaglądałam ) ;
sprawdziłam wszystkie księgi jakie posiadam i znalazłam :
Księga Pamięci Gub. Wołyńskiej rok 1910
- Wolski Andrzej syn Józefa, sztabs-kapitan w 18 Wołogodskim Jego Wysokości Rymyńskiego Pułku Piechoty, m-sto Nowogradwołyńsk i powiat
Księga adresowa Gub. Wołyńskiej rok 1892
- Ignatowski Cezary syn Jana , młodszy lekarz w Łuckim Szpitalu Miejskim
Joanna
-
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 12 razy
Wygląda na to, że w poszukiwaniach moich ukraińskich przodków pozostały tylko listy mieszkańców.
Dostałem niedawno odpowiedź z ДЕРЖАВНИЙ АРХІВ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ.
Pytałem się o akta metrykalne cerkwi dla Chotynia w dawnym powiecie dubieńskim i Ludwipola w dawnym powiecie rówieńskim, obie miejscowości w dawnej gubernii wołyńskiej.
Pisałem do nich po polsku.
Oto odpowiedź:
Розглянувши Ваш запит повідомляємо, що метричні документи православних церков по с. Хотин Дубенського повіту, містечку Людвипіль Ровенського повіту Волинської губернії на зберігання в Державний архів Волинської області не надходили.
Одночасно інформуємо, що значна частина цих документів втрачена або вивезена за межі України в роки Другої Світової війни.
Nazwisko, które szukam to Sztol.
Może jest ono wymienione w Księgach Pamięci Guberni Wołyńskiej? Chodzi o końcówkę XIX wieku i początek XX.
To oczywiście gorąca prośba skierowana do Joanny.
W piśmie wspomiano, że księgi metrykalne mogły być wywiezione z Ukrainy. Szukałem w zasobach AGAD ale tam ich nie ma.
Przemek Kisielewski
Pytałem się o akta metrykalne cerkwi dla Chotynia w dawnym powiecie dubieńskim i Ludwipola w dawnym powiecie rówieńskim, obie miejscowości w dawnej gubernii wołyńskiej.
Oto odpowiedź:
Розглянувши Ваш запит повідомляємо, що метричні документи православних церков по с. Хотин Дубенського повіту, містечку Людвипіль Ровенського повіту Волинської губернії на зберігання в Державний архів Волинської області не надходили.
Одночасно інформуємо, що значна частина цих документів втрачена або вивезена за межі України в роки Другої Світової війни.
Może jest ono wymienione w Księgach Pamięci Guberni Wołyńskiej? Chodzi o końcówkę XIX wieku i początek XX.
W piśmie wspomiano, że księgi metrykalne mogły być wywiezione z Ukrainy. Szukałem w zasobach AGAD ale tam ich nie ma.
Przemek Kisielewski
Przemek Kisielewski
-
- Kontakt:
niestety ... przejrzałam wszystko i nie znalazłam w/w nazwisk.wiesiek61 pisze:Joasiu! Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk; Józef Adamkiewicz z miejscowości Smolarze powiat Włodzimierz i Feliks Adamkiewicz ur.Włodzimierz i Adamkiewicze w ogóle oraz Siemicki z Uściługa.
pozdrawiam Wiesiek 61

-- Post scalono 03 mar 2012, 18:06 --
witaj Przemku...genkisiel1879 pisze:Wygląda na to, że w poszukiwaniach moich ukraińskich przodków pozostały tylko listy mieszkańców.
Oto odpowiedź:
Przemek Kisielewski
nazwiska Sztol nie znalazłam ale ...w Księdze Pamięci Gub. Wołyńskiej - rok 1910 figuruje nazwisko Sztal Borys syn Aleksandra - pomocnik naczelnika - Kolej Południowo - Zachodnia.
Gdybyś doszedł do wniosku, że jednak to może być Twoje poszukiwane nazwisko napisz na priv. ( w innych księgach znalazłam Piotra Sztal ).
Joanna
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Witam!Ynicz pisze:Witam!
Proszę o nazwiska Sadzewicz, Sałomonowicz (być może Solomonowicz lub podobnie), Suchodolski/a, Dąbrowscy (Marian, Apolonia i ich dzieci - Władysław, Antonina, Jan, Feliks, Marianna, Józefa, Apolonia, Salwina)
Chyba Pani przypadkowo pominęła mój post z początku roku

Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
-
- Kontakt:
WitajYnicz pisze:Witam!Ynicz pisze:Witam!
Proszę o nazwiska Sadzewicz, Sałomonowicz (być może Solomonowicz lub podobnie), Suchodolski/a, Dąbrowscy (Marian, Apolonia i ich dzieci - Władysław, Antonina, Jan, Feliks, Marianna, Józefa, Apolonia, Salwina)
Chyba Pani przypadkowo pominęła mój post z początku roku
Księga Pamięci rok 1910 :
Suchodolski Michał s. Mieczysława - młodszy oficer - Krzemieniec i powiat
Dąbrowski Władysław s. Franciszka - Równo i powiat - Klesiewo
Dąbrowski Jan s. Jakowlewa - kolej - Ostog i powiat - Mogiliany
Księga Pamięci rok 1886
Suchodolski Włodzimierz - Łuck
Suchodolski Siemion - Urząd Poczty - Starokonstantynów
Suchodolski Michał s. Jana - Zasław i powiat
Suchodolski Jan s. Jana - Urząd Poczty - Zasław i powiat
Dąbrowski Feliks s. Laurentego - Urząd Poczty - Zasław i powiat
Pozostałych nazwisk nie znalazłam.
-- Post scalono 07 mar 2012, 08:40 --
Sadowski :
Rościsław - Policja - Krzemieniec i powiat - Księga Pamięci 1917 rok
Antoni s. Illariona - Policja - Nowogradwołyńsk - Ksiega Pamięci 1917 rok
Mikołaj s. Wasyla - m-sto Ostrog - Księga Pamięci 1915 rok
Apollon s. Konstantego - m-sto Łuck - Księga Pamięci 1915 rok
Michał s. Jana - Księga Pamięci 1915 rok
Jan s. Wasyla - Szkoła Miejska - m-sto Owrucz - Księga Pamięci 1910 rok
Michał s. Stefana/Stiepana - Policja - M-sto Kowel - Księga Pamięci 1892 rok
Konstanty - Urząd Pocztowy - m-sto Ostrog - Księga Pamięci 1892 rok
Konstanty s. Wasyla - Urząd Celny - m-sto Władimirwołyńsk - Księga Pamięci rok 1886
Michał s. Stefana/Stiepana - Policja - m-sto Władimirwołyńsk - Księga Pamięci rok 1886
Joanna
-
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 3 razy