Witam,
Otóż moi najwcześniejsi przodkowie noszący nazwisko Kalbarczyk: Franciszek i Katarzyna mieszkali w parafii Jedlińsk. W 1726r. urodziło im się pierwsze dziecko Jadwiga. Przypuszczam, że Franciszek mógł się urodzić w latach 1700 – 1710. Niestety aktu jego urodzenia, nie mam.
Przeglądałem księgi ochrzczonych w Jedlińsku z lat wcześniejszych tzn. z 1671 – 1690 i odnalazłem, że: w 1677r. ochrzczono Mariannę c. Feliksa i Katarzyny Kalbarczyków, dodam, że przed 1677r. nazwisko Kalbarczyk nie występuje w tych księgach !!! .
Przeglądając księgi parafialne Warki całkiem przypadkowo znalazłem akt ślubu z 1637r. Marcina Kalbarczyka z Anną Kowalik. Ślub ten zawarty był w mieście Warce. Niestety żadnej adnotacji co do tego skąd pochodził Marcin - nie było .
I tu mam pytanie: czy mogę przypuszczać/sądzić, że Marcin Kalbarczyk mógł być w jakiś sposób spokrewniony z Feliksem Kalbarczykiem z parafii Jedlińsk czy z późniejszymi przedstawicielami Kalbarczyków z parafii Jedlińsk czyli Franciszkiem i Katarzyną?Bardzo proszę o jakieś wskazówki, komentarze. pozdrawiam Irek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Czy jest to prawdopodobne?
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 102
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 10 razy
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 77 razy
- Kontakt:
Re: Czy jest to prawdopodobne?
Może i tak było ale nikt Ci na forum na 100% nie odpowie.
Odległość nie wydaje się duża, moi przodkowie częstokroć szersze zataczali kręgi ale któż to dziś odgadnie czym się kierowali osiadając właśnie "tu" a nie "tam"?
Prześledź historię wsi nie tylko w oparciu o metrykalia, może coś więcej się dowiesz, może odsłonią się jakieś inne tropy?
A jak wygląda etymologia tego nazwiska? Popularne czy raczej mało?
Odległość nie wydaje się duża, moi przodkowie częstokroć szersze zataczali kręgi ale któż to dziś odgadnie czym się kierowali osiadając właśnie "tu" a nie "tam"?
Prześledź historię wsi nie tylko w oparciu o metrykalia, może coś więcej się dowiesz, może odsłonią się jakieś inne tropy?
A jak wygląda etymologia tego nazwiska? Popularne czy raczej mało?
Serdeczności,
Asia
Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org
-
AUTOR TEMATU - Posty: 102
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 10 razy
Witam Asiu,
dzięki za zainteresowanie moi tematem otóż prof. Rymut podaje,że - nazwisko Kalbarczyk (bez daty źródłowej)- w grupie nazwisk pochodzących od niemieckich nazw osobowych Kalb, Kalp - cielę. Co do występowania nazwiska to wiem że od 1800r. niewystępowało ono w księgach wareckich. ale jak bylo wcześniej - czyli przed 1800r. tego jeszcze niestety nie prześledziłem dokładnie. serdeczności życzę - Irek
dzięki za zainteresowanie moi tematem otóż prof. Rymut podaje,że - nazwisko Kalbarczyk (bez daty źródłowej)- w grupie nazwisk pochodzących od niemieckich nazw osobowych Kalb, Kalp - cielę. Co do występowania nazwiska to wiem że od 1800r. niewystępowało ono w księgach wareckich. ale jak bylo wcześniej - czyli przed 1800r. tego jeszcze niestety nie prześledziłem dokładnie. serdeczności życzę - Irek
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 77 razy
- Kontakt:
No to coś już wiesz i nie jest tak źle 
Irku, podtrzymuję swoją radę: wyciśnij co się da z metrykaliów (czasem nawet kilka razy trzeba do nich wrócić), a potem zobacz co się zachowało z innych źródeł z tego okresu i z tego terenu.
Życzę Ci powodzenia!

Irku, podtrzymuję swoją radę: wyciśnij co się da z metrykaliów (czasem nawet kilka razy trzeba do nich wrócić), a potem zobacz co się zachowało z innych źródeł z tego okresu i z tego terenu.
Życzę Ci powodzenia!
Serdeczności,
Asia
Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org