UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
AP Białystok indeksacja istniejących skanów
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 649
- Podziękował/a: 75 razy
- Podziękowano: 41 razy
AP Białystok indeksacja istniejących skanów
Witam
jestem przed rozmową (gdzies około prawosławnego Nowego Roku) z Dyrektorem AP Białystok na temat indeksacji zbiorów metrykalnych, z jego już przychylnym stanowiskiem
AP ma obecnie 10 rocznych ksiąg Parafii Rzym-Kat Białystok z końca XIXw sfotografowanych, to mogłoby być w miarę szybko na początek. Akta są rubrykowe i w rosyjskim.
Czy jeśli doszłoby do indeksacji metodą WZI albo tzw grodziską to na Forgenie znajdą się chętni do pracy?
proszę o wstępne zgłoszenia, bo indeksacji jest teraz dużo a nie chcę skladać obietnic bez pokrycia.
(przeniosłem 3.01. bo uznałem ze to musi być nowy temat, a nie post w starym. przepraszam za ewent zamieszanie)
Dopisano 29 03 2012:
podpisanie umowy przez WZI z AP Białystok powinno nastąpić po 10.04 2012 .JH
jestem przed rozmową (gdzies około prawosławnego Nowego Roku) z Dyrektorem AP Białystok na temat indeksacji zbiorów metrykalnych, z jego już przychylnym stanowiskiem
AP ma obecnie 10 rocznych ksiąg Parafii Rzym-Kat Białystok z końca XIXw sfotografowanych, to mogłoby być w miarę szybko na początek. Akta są rubrykowe i w rosyjskim.
Czy jeśli doszłoby do indeksacji metodą WZI albo tzw grodziską to na Forgenie znajdą się chętni do pracy?
proszę o wstępne zgłoszenia, bo indeksacji jest teraz dużo a nie chcę skladać obietnic bez pokrycia.
(przeniosłem 3.01. bo uznałem ze to musi być nowy temat, a nie post w starym. przepraszam za ewent zamieszanie)
Dopisano 29 03 2012:
podpisanie umowy przez WZI z AP Białystok powinno nastąpić po 10.04 2012 .JH
Ostatnio zmieniony czw mar 29, 2012 9:40 am przez hykiel, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
Re: AP Białystok indeksacja??
Z braku zainteresowanych nawet czytaniem o tym będę raczej tylko rozmawiał o publikacji ksiąg najprawdopodobniej na METRYKI.
Do tego tez potrzebuje chętnych do pomocy w przygotowaniu publikacji skanów ksiąg.
Do tego tez potrzebuje chętnych do pomocy w przygotowaniu publikacji skanów ksiąg.
Ostatnio zmieniony ndz sty 09, 2011 11:22 am przez hykiel, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 67 razy
Jurku,
jakbyś miał skany, to w miarę możliwości i wolnego czasu (a raczej jego nagminnego braku) spróbuję pomóc.
jakbyś miał skany, to w miarę możliwości i wolnego czasu (a raczej jego nagminnego braku) spróbuję pomóc.
pozdrawiam
Wojtek
– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.
Wojtek
– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.
Myślę że rosyjski trochę odstrasza.
Pozdrawiam,
Przemek
Pozdrawiam,
Przemek
"Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, Zapomnij o mnie."
-
Witajcie
odgrzewam temat czy są potrzeby oglądania indeksów( pełnych na podst aktów) z AP Białystok a zwłaszcza parafii WMP (farnej) w Białymstoku a jakie inne akta stanu cywilnego z zasobu AP Białystok byłyby potrzebne? Nie wchodzi w rachubę Archidiakonat Białostocki.
Czy sa w pierwszym etapie osoby do prac przy skanach zmianach nazw itp oraz indeksacji z jęz rosyjskiego?
Pytania te zadaje, bo materiałow do digitalizowania i indeksacji w Polsce jest wiele więc trzeba robić to na co będą chętni.
Przymierzamy sie do umowy takiej np jak z AP Grodzisk Maz.
odgrzewam temat czy są potrzeby oglądania indeksów( pełnych na podst aktów) z AP Białystok a zwłaszcza parafii WMP (farnej) w Białymstoku a jakie inne akta stanu cywilnego z zasobu AP Białystok byłyby potrzebne? Nie wchodzi w rachubę Archidiakonat Białostocki.
Czy sa w pierwszym etapie osoby do prac przy skanach zmianach nazw itp oraz indeksacji z jęz rosyjskiego?
Pytania te zadaje, bo materiałow do digitalizowania i indeksacji w Polsce jest wiele więc trzeba robić to na co będą chętni.
Przymierzamy sie do umowy takiej np jak z AP Grodzisk Maz.
Ostatnio zmieniony czw mar 15, 2012 6:01 pm przez hykiel, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 12 razy
Zgłaszam się do indeksacji zapisów w księgach parafii WMP (farnej) w Białymstoku.
Tam moi dziadkowie brali ślub i chrzcili swoje dzieci.
Przemek Kisielewski
Tam moi dziadkowie brali ślub i chrzcili swoje dzieci.
Przemek Kisielewski
Przemek Kisielewski
-
- Podziękował/a: 50 razy
- Podziękowano: 5 razy
Jurku na forum Genealogów ten sam temat porusza Włodek Sroczyński - może warto połączyć siły.
Pozdrawiam serdecznie
-----------------------
Bogumiła
szukam;Chorchos,Maliszewski/a/,Sudziński/a/,Bąk - Zambski,Długosiodło,Goworowo,Lubiel
Stańczak,Cierlica,Dąbek - Szelków,Obryte,Dzierżenin,Wyszków,Kamieńczyk
-----------------------
Bogumiła
szukam;Chorchos,Maliszewski/a/,Sudziński/a/,Bąk - Zambski,Długosiodło,Goworowo,Lubiel
Stańczak,Cierlica,Dąbek - Szelków,Obryte,Dzierżenin,Wyszków,Kamieńczyk
-
BogusiuBogumiła Skrzypczak pisze:Jurku na forum Genealogów ten sam temat porusza Włodek Sroczyński - może warto połączyć siły.
brawo za rewolucyjna czujność otóz to nasza wspolna akcja. Włodek chce mnie albo kogos z zainteresowanych poprowadzić na wstępnym etapie instruktażowo, ale pracę ma wykonać nowozebrana grupa chętnych. Stąd badanie czy mamy wsparcie wśród poszukujących i czy są potrzeby indeksowania AP Białystok
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
- Podziękował/a: 21 razy
- Podziękowano: 2 razy
Osobiście jestem zainteresowana okolicami Białegostoku (choć rozumiem, że tymczasem mowa o samym Białymstoku), ale nie wiem jak mogłabym pomóc ponieważ mieszkam na stałe zbyt daleko...
W dodatku mimo szkolnej znajomości rosyjskiego wprawy w odczytywaniu nie mam praktycznie żadnej: już kiedyś chciałam pomóc z indeksowaniem koło Warszawy, ale właśnie rosyjski stanął na przeszkodzie w pomaganiu.
Trzymam kciuki!
W dodatku mimo szkolnej znajomości rosyjskiego wprawy w odczytywaniu nie mam praktycznie żadnej: już kiedyś chciałam pomóc z indeksowaniem koło Warszawy, ale właśnie rosyjski stanął na przeszkodzie w pomaganiu.

Trzymam kciuki!

Magda
---
Nazwiska: Moskal, Chmielczyk, Klimczewski, Łapiński, Górecki, Świerzbiński, Kowalczuk, Dryl, Hermanowski
Miejscowości: Spytkowice, Zakroczym, Trenczyn (Słowacja), Szczypiorno / Pomiechowo, Nowy Dwór Mazowiecki, Szerenosy, Turośń Kościelna.
---
Nazwiska: Moskal, Chmielczyk, Klimczewski, Łapiński, Górecki, Świerzbiński, Kowalczuk, Dryl, Hermanowski
Miejscowości: Spytkowice, Zakroczym, Trenczyn (Słowacja), Szczypiorno / Pomiechowo, Nowy Dwór Mazowiecki, Szerenosy, Turośń Kościelna.
-
Magdox3744 pisze:Osobiście jestem zainteresowana okolicami Białegostoku (choć rozumiem, że tymczasem mowa o samym Białymstoku), ale nie wiem jak mogłabym pomóc ponieważ mieszkam na stałe zbyt daleko...
pomyslimy o wykorzystaniu ciebie bez rosyjskiego, a jakie konkretnie okolice Białegostoku to twoje?
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 13 razy
Ja również jestem zainteresowana tymi terenami. Niestety również nie znam rosyjskiego w odpowiednim stopniu, a nazwiska są dość trudne
Gdyby było coś po Polsku to się piszę 
Czy sprawa dotyczy tylko metryk z AP Białystok, czy jest może szansa że obejmie również metryki przechowywane w AP Białystok oddział Łomża?
Ja osobiście jestem zainteresowana parafią Wąsosz obok Grajewa.

Czy sprawa dotyczy tylko metryk z AP Białystok, czy jest może szansa że obejmie również metryki przechowywane w AP Białystok oddział Łomża?
Ja osobiście jestem zainteresowana parafią Wąsosz obok Grajewa.
Pozdrawiam, Kasia
http://katarzyna-genealogia.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa: Teofil Gumiński i Emilia Sławińska 1839-1845
http://katarzyna-genealogia.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa: Teofil Gumiński i Emilia Sławińska 1839-1845
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 32 razy
Witam.
Poprowadzę ok.5 osób w nauce podstaw indeksacji.
Dla osób ,które nie znają rosyjskiego, mam dobry materiał do nauki.
Urodzenia parafii Łyse k.Myszyńca.Nazwiska i imiona tłumaczone na
jęz.polski.W trakcie pracy można nauczyć się kilku podstawowych
słów.
Zgłoszenia proszę kierować na adres
wchorazewicz@gmail.com
Pozdrawiam
Waldemar Chorążewicz
Poprowadzę ok.5 osób w nauce podstaw indeksacji.
Dla osób ,które nie znają rosyjskiego, mam dobry materiał do nauki.
Urodzenia parafii Łyse k.Myszyńca.Nazwiska i imiona tłumaczone na
jęz.polski.W trakcie pracy można nauczyć się kilku podstawowych
słów.

Zgłoszenia proszę kierować na adres
wchorazewicz@gmail.com
Pozdrawiam
Waldemar Chorążewicz
Szukam:
Chorążewicz-Kurpie,Mazowsze,Białoruś,USA
Felau-Mazowsze,USA
Kosakowski-Świedziebnia
Sadecki-Mazowsze
Kontor-Mazury
Chorążewicz-Kurpie,Mazowsze,Białoruś,USA
Felau-Mazowsze,USA
Kosakowski-Świedziebnia
Sadecki-Mazowsze
Kontor-Mazury
-
Waldku
dziękuję za propozycję zawsze to przynajmniej zorientowanie się z zasadami indeksacji. Specyfika Fary Bialystok od ktorej zaczniemy to akty rubrykowe w rosyjskim bez tłumaczenia żadnej danej na polski.
Skorzystajcie z tej możliwości, bo to dobra szkoła.
dziękuję za propozycję zawsze to przynajmniej zorientowanie się z zasadami indeksacji. Specyfika Fary Bialystok od ktorej zaczniemy to akty rubrykowe w rosyjskim bez tłumaczenia żadnej danej na polski.
Skorzystajcie z tej możliwości, bo to dobra szkoła.
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel