UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Głowno, Bratoszewice, Domaniewice, Pszczonów
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 49 razy
Re: Głowno, Bratoszewice, Domaniewice, Pszczonów
Krystyno
Możesz zamówić skan aktu w Ap Łódź można to zrobić drogą elektroniczną ja jak w akcie pisze Piotroska tak tak zapisuję nie zmieniam.w tym przypadku nie jestem na 100% pewna bo robiłam z bardzo złej jakości zdjęcia nie jestem w stanie odczytać nawet rodziców sorry.
Jedyne co udało mi się wyciągnąć to to ,że był nauczycielem.
Eliza
Możesz zamówić skan aktu w Ap Łódź można to zrobić drogą elektroniczną ja jak w akcie pisze Piotroska tak tak zapisuję nie zmieniam.w tym przypadku nie jestem na 100% pewna bo robiłam z bardzo złej jakości zdjęcia nie jestem w stanie odczytać nawet rodziców sorry.
Jedyne co udało mi się wyciągnąć to to ,że był nauczycielem.
Eliza
Eliza
-
AUTOR TEMATU - Posty: 2085
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Nie jest zmienione. Między Piotrowską, a Piotroską nie ma żadnej różnicy. W tamtym czasie nie istniało pojęcie trwałej i niezmiennej formy nazwiska. Zapisywano fonetycznie, a litera "w" często się gubiła, tak jak w mowie potocznej.ale nazwisko Olimpii jest zmienione -Piotroska.
Dopiero dzisiaj jesteśmy obciążeni mentalnie hiperpoprawnością zapisów nazwiska czy imienia. Mała pomyłka w nazwisku dla urzędnika, bankowca, notariusza itp. jest problemem. W XIX wieku nikt takich problemów nawet nie przeczuwał.
Zalecam zmianę sposobu myślenia nim wybierzemy się w podróż w czasie.
Droga Elizo ! Bardzo Ci dziekuję za informacje .Oczywiście napiszę do AP w Łodzi.Ja wiem,czasem jest łatwiej,a czasem trudniej... ale ważne są chęci i to właśnie wyczułam w Twojej odpowiedzi.
Serdecznie pozdrawiam - Krystyna Ż-A
-- Post scalono 08 lut 2012, 16:57 --
Pozdrawiam Krystyna Ż-A
Serdecznie pozdrawiam - Krystyna Ż-A
-- Post scalono 08 lut 2012, 16:57 --
Dziękuję za cenną uwagę.Skorzystam z niej w dalszych poszukiwaniach.Fronczak Waldemar pisze:Nie jest zmienione. Między Piotrowską, a Piotroską nie ma żadnej różnicy. W tamtym czasie nie istniało pojęcie trwałej i niezmiennej formy nazwiska. Zapisywano fonetycznie, a litera "w" często się gubiła, tak jak w mowie potocznej.ale nazwisko Olimpii jest zmienione -Piotroska.
Dopiero dzisiaj jesteśmy obciążeni mentalnie hiperpoprawnością zapisów nazwiska czy imienia. Mała pomyłka w nazwisku dla urzędnika, bankowca, notariusza itp. jest problemem. W XIX wieku nikt takich problemów nawet nie przeczuwał.
Zalecam zmianę sposobu myślenia nim wybierzemy się w podróż w czasie.
Pozdrawiam Krystyna Ż-A
Pani Elizo, czy ma Pani możliwość dokładniej sprawdzić czy są akty w parafii Dmosin (od roku 1815), które Pani indeksowała w treści których widnieją jako urodzeni, małżonkowie, rodzice, zmarli, lub świadkowie moi Moszczyńscy czyli:
- Michał Kucharski alias Moszczyński i jego żona Barbara Szymańska, Piotroska
- Jakób Moszczyński i jego pierwsza żona Marianna Kopka (lub Kurka, gdyż spotkałem się z taka interpretacją nazwiska)
- Jakób Moszczyński i jego żona Rozalia Krukowska (lub Kurkowska, lub Krzekowska gdyż tak zapisywano to nazwisko)
Mam na myśli wszystkie te zdarzenia których mi Pani jeszcze nie zasugerowała, a które z dużą dozą prawdopodobieństwa zaistniały w tej parafii.
Nie jestem zwolennikiem aby się kimś wyręczać, ale z uwagi na to że może dysponuje Pani jeszcze swoimi bardziej szczegółowymi notatkami z indeksacji parafii Dmosin miałem śmiałość o to wszystko poprosić.
- Jakób Moszczyński i jego pierwsza żona Marianna Kopka (lub Kurka, gdyż spotkałem się z taka interpretacją nazwiska)
- Jakób Moszczyński i jego żona Rozalia Krukowska (lub Kurkowska, lub Krzekowska gdyż tak zapisywano to nazwisko)
Mam na myśli wszystkie te zdarzenia których mi Pani jeszcze nie zasugerowała, a które z dużą dozą prawdopodobieństwa zaistniały w tej parafii.
Nie jestem zwolennikiem aby się kimś wyręczać, ale z uwagi na to że może dysponuje Pani jeszcze swoimi bardziej szczegółowymi notatkami z indeksacji parafii Dmosin miałem śmiałość o to wszystko poprosić.
Krzysztof
www.mojedrzewko.pl
www.mojedrzewko.pl
Myszkowałem troszkę w genetece i na podstawie znanych mi faktów zawartych w już posiadanych aktach metrykalnych i opisów w uwagach przy indeksach zlokalizowałem kilka zdarzeń, które powinny być dla mnie uzupełnieniem wiedzy.
Są to : -
1.zgon Salomea Moszczyńska 1847 r.
2.zgon Szymon Moszczyński 1820 r.
3.ślub Piotr Kucharczyk alias Moszczyński 1817r.
4.ślub Michał Moszczyński 1871 r.
5.ślub Kazimierz Kopka 1838 r.
6.urodzenie Marianna Kopka 1850 r.
Już w/wym akty zamówiłem.
Są to : -
1.zgon Salomea Moszczyńska 1847 r.
2.zgon Szymon Moszczyński 1820 r.
3.ślub Piotr Kucharczyk alias Moszczyński 1817r.
4.ślub Michał Moszczyński 1871 r.
5.ślub Kazimierz Kopka 1838 r.
6.urodzenie Marianna Kopka 1850 r.
Już w/wym akty zamówiłem.
Krzysztof
www.mojedrzewko.pl
www.mojedrzewko.pl
Witaj Elizo! Zachęcona powyższymi postami Krzysztofa pozwalam sobie mieć podobną prośbę.
Zgodnie z Twoimi zaleceniami dostałam z AP w Łodzi skan aktu małżeństwa Pawła Kozaka z Olimpią Piotrowska z 1875 r w kościele Św. Ducha w Łowiczu.Niestety jest on w wielu miejscach słabo czytelny. Pracował nad nim Krzysztof,ale pozostały wątpliwości w miejscach szczególnie dla mnie istotnych tj.urodzenia.
Ja tez próbuję to odczytać i wydaje się,że dla Olimpii to Buczek,dla Pawła nazwa kończ sie na ..sor ??
Jeżeli masz jakieś notatki ( prócz tego co odczytałaś ) to bardzo o nie proszę.
Pozdrawiam -Krystyna
Zgodnie z Twoimi zaleceniami dostałam z AP w Łodzi skan aktu małżeństwa Pawła Kozaka z Olimpią Piotrowska z 1875 r w kościele Św. Ducha w Łowiczu.Niestety jest on w wielu miejscach słabo czytelny. Pracował nad nim Krzysztof,ale pozostały wątpliwości w miejscach szczególnie dla mnie istotnych tj.urodzenia.
Ja tez próbuję to odczytać i wydaje się,że dla Olimpii to Buczek,dla Pawła nazwa kończ sie na ..sor ??
Pozdrawiam -Krystyna
-
Krystynakra43 pisze:Witaj Elizo! Zachęcona powyższymi postami Krzysztofa pozwalam sobie mieć podobną prośbę.
Pozdrawiam -Krystyna
Teraz po otrzymaniu skanu masz pogląd z jakich materiałów często indeksuję ja nie miałam skanu tylko zdjęcie z mikrofilmu.Jedyna rzecz jaką mogę zrobić to sprawdzić jak będę w AP czy są alegata do tego ślubu bo z aktu tak jak pisałam nie jestem w stanie nic odczytać
Eliza
Witam
W Genetyce znalazłam wpis: Parafia Bratoszawice - zgon Barbara Suchodolska akt 32/1822
Ponieważ nie wiem czy warto zamawiać scan, bardzo proszę o dodatkowe informacje dotyczące Barbary.
Pozdrawiam Halina
W Genetyce znalazłam wpis: Parafia Bratoszawice - zgon Barbara Suchodolska akt 32/1822
Ponieważ nie wiem czy warto zamawiać scan, bardzo proszę o dodatkowe informacje dotyczące Barbary.
Pozdrawiam Halina
-
Halina
Barbara Suchodolska była gospodynią w probostwie rodzice nie są podani miała 50 lat tylko tyle jest informacji
Barbara Suchodolska była gospodynią w probostwie rodzice nie są podani miała 50 lat tylko tyle jest informacji
Eliza
Elizo! Twoja cierpliwość jest zaiste "niebiańska".Bardzo dziękuję ,że chcesz mi pomóc .
Serdecznie pozdrawiam-Krystyna Ż-A
Serdecznie pozdrawiam-Krystyna Ż-A
-
Krzysztofofski pisze:Pani Elizo, czy ma Pani możliwość dokładniej sprawdzić czy są akty w parafii Dmosin (od roku 1815), które Pani indeksowała w treści których widnieją jako urodzeni, małżonkowie, rodzice, zmarli, lub świadkowie moi Moszczyńscy czyli:
Popełniłam mały błąd w wpisach do geneteki napisałam już do Marty aby poprawiła.
rodzicami Michała Kucharskiego inaczej Moszczyńskiego byli Piotr i Salomea.
Salomea zmarła w 1824 roku nr.aktu 80.
Michał jak brał ślub matka była wpisana jako Salomea Kowalska, natomiast kiedy spisywano jej zgon zapisano ją jako z Niewiedzkich.
Życzę powodzenie w rozwiązywaniu zagadki
Eliza
-
Krystynakra43 pisze:Witaj Elizo! Zachęcona powyższymi postami Krzysztofa pozwalam sobie mieć podobną prośbę.
Pozdrawiam -Krystyna
Troszkę znalazłam w Twojej sprawie podaj mi adres mail na pw to Ci prześlę
Krystyna potwierdź czy otrzymałaś
Eliza
-
Jakub Moszczyński przeniósł się z Rozalią Krukowską do parafii Pszczonówofski pisze:No tak, a ja szukałem w parafii Chruślin gdzie rodziła się Rozalia.
Miałem akt zgonu Marianny pierwszej żony (jak się teraz okazuje) Jakóba więc teraz uderzam w Chruślin ponownie, aby dotrzeć do pierwszego ślubu oraz wysyłam zapotrzebowanie po drugi akt ślubu z parafii Św.Ducha.
Pani Elizo proszę ewentualnie pamiętać nazwisko Moszczyńskich i jakby się coś trafiło w aktach okolicznych parafii proszę o informację.
Jeszcze raz dziękuję za bezinteresowną pomoc i szczególnie za pamięć o tym że szukałem kiedyś takich informacji.
w 1890 roku urodziła im się córka Jadwiga
Eliza
Pani Elizo dziękuję za informację o moich Moszczyńskich.
Pojawiania się Pani z newsem zawsze wtedy kiedy potrzebuję takiego przysłowiowego "kopa" do dalszych działań.
Urodziny Jadwigi i kolejnych dzieci Jakuba i Rozalii Krukowskiej małżonków Moszczyńskich udało mi się ustalić (nie wiem czy wszystkie, ale drążę temat dalej)
Może powiem co mam, czyli
pierwsze małżeństwo Jakuba Moszczyńskiego (ur.1846 par.Dmosin, śl.brak, zg.brak) z Marianną (z d.Kopka ur.brak, śl.brak zg.1887 Rydwan par.Chruślin)
ich dzieci ustalone przeze mnie to kolejno:
- ? szukam dzieci tej pary od 1870 - 1875 ?
- Mateusz ur.1876 Lubianków par.Dmosin (śl.1899 par.Dmosin, zg.brak)
- ? szukam dzieci tej pary 1877 - 1881 ?
- Józef ur.brak może około 1882 ? Uchań par.Pszczonów (śl. ***, zg.1893 Uchań par.Pszczonów)
- ? szukam dzieci tej pary do 1887r ?
drugie małżeństwo Jakuba Moszczyńskiego z Rozalią (z d.Krukowska ur.1865 Bocheń par.Chruślin, śl.1887 Dąbkowice par.Łowicz Św.Ducha, zg.brak)
ich dzieci "ustalone" przeze mnie to kolejno:
- Ignacy ur.1888 Uchań par.Pszczonów (śl.brak, zg.brak)
- Jadwiga ur.1890 Uchań par.Pszczonów (śl.brak, zg.brak)
- Katarzyna ur.1891 Uchań par.Pszczonów (śl.1917 Rydwan par.Chruślin, zg.brak)
- Florentyna ur.1893 Uchań par.Pszczonów (śl.brak, zg.brak)
- Feliks ur.1895 Łyszkowice par.Pszczonów (śl.1916 Rydwan par.Chruślin, zg.1940 Stralsund Niemcy)
- ? szukam dzieci tej pary od 1896 - 1899 ?
- Jan ur.1900 Dąbkowice par.Łowicz Św.Ducha (śl.1928 Lisiewice par.Chruślin, zg.brak)
parafię Pszczonów sprawdzam aktualnie w Genbazie a także ciągle staram się łączyć fakty z indeksów Dmosina które Pani zrobiła dla Geneteki - szkoda tylko że przy wielu rekordach w pozycji "uwagi" pod literką "i" nie pojawiają się opisy przybliżające treść zapisu aktu metrykalnego, a jeszcze większa szkoda że Dmosina nie ma w Genbazie.
z Moszczyńskimi dzięki Pani indeksom Dmosina i mojej inwencji sporo udało mi się uzupełnić natomiast zatrzymałem się w moich poszukiwaniach z Rogowskimi (rejon parafii Czarnocin i Kurowice) i szukam "punktu zaczepienia" możliwe że będzie nim ostatnio wykopany w genetece akt ślubu z 1858r par.Kurowice którego wg zapisu w akcie urodzenia z tego samego roku nie powinno być (a sprawdzałem chyba dość dokładnie mikrofilmy z 1858 roku i nie znalazłem wówczas ślubu)
Pojawiania się Pani z newsem zawsze wtedy kiedy potrzebuję takiego przysłowiowego "kopa" do dalszych działań.
Urodziny Jadwigi i kolejnych dzieci Jakuba i Rozalii Krukowskiej małżonków Moszczyńskich udało mi się ustalić (nie wiem czy wszystkie, ale drążę temat dalej)
Może powiem co mam, czyli
pierwsze małżeństwo Jakuba Moszczyńskiego (ur.1846 par.Dmosin, śl.brak, zg.brak) z Marianną (z d.Kopka ur.brak, śl.brak zg.1887 Rydwan par.Chruślin)
ich dzieci ustalone przeze mnie to kolejno:
- ? szukam dzieci tej pary od 1870 - 1875 ?
- Mateusz ur.1876 Lubianków par.Dmosin (śl.1899 par.Dmosin, zg.brak)
- ? szukam dzieci tej pary 1877 - 1881 ?
- Józef ur.brak może około 1882 ? Uchań par.Pszczonów (śl. ***, zg.1893 Uchań par.Pszczonów)
- ? szukam dzieci tej pary do 1887r ?
drugie małżeństwo Jakuba Moszczyńskiego z Rozalią (z d.Krukowska ur.1865 Bocheń par.Chruślin, śl.1887 Dąbkowice par.Łowicz Św.Ducha, zg.brak)
ich dzieci "ustalone" przeze mnie to kolejno:
- Ignacy ur.1888 Uchań par.Pszczonów (śl.brak, zg.brak)
- Jadwiga ur.1890 Uchań par.Pszczonów (śl.brak, zg.brak)
- Katarzyna ur.1891 Uchań par.Pszczonów (śl.1917 Rydwan par.Chruślin, zg.brak)
- Florentyna ur.1893 Uchań par.Pszczonów (śl.brak, zg.brak)
- Feliks ur.1895 Łyszkowice par.Pszczonów (śl.1916 Rydwan par.Chruślin, zg.1940 Stralsund Niemcy)
- ? szukam dzieci tej pary od 1896 - 1899 ?
- Jan ur.1900 Dąbkowice par.Łowicz Św.Ducha (śl.1928 Lisiewice par.Chruślin, zg.brak)
parafię Pszczonów sprawdzam aktualnie w Genbazie a także ciągle staram się łączyć fakty z indeksów Dmosina które Pani zrobiła dla Geneteki - szkoda tylko że przy wielu rekordach w pozycji "uwagi" pod literką "i" nie pojawiają się opisy przybliżające treść zapisu aktu metrykalnego, a jeszcze większa szkoda że Dmosina nie ma w Genbazie.
z Moszczyńskimi dzięki Pani indeksom Dmosina i mojej inwencji sporo udało mi się uzupełnić natomiast zatrzymałem się w moich poszukiwaniach z Rogowskimi (rejon parafii Czarnocin i Kurowice) i szukam "punktu zaczepienia" możliwe że będzie nim ostatnio wykopany w genetece akt ślubu z 1858r par.Kurowice którego wg zapisu w akcie urodzenia z tego samego roku nie powinno być (a sprawdzałem chyba dość dokładnie mikrofilmy z 1858 roku i nie znalazłem wówczas ślubu)
Krzysztof
www.mojedrzewko.pl
www.mojedrzewko.pl