UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Urzędowy Spis Personelu Sanitarnego

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Urzędowy Spis Personelu Sanitarnego

Post autor: Bea » czw mar 01, 2012 10:30 pm

Witam,
czy ktoś z Państwa orientuje się, gdzie szukać "Urzędowego Spisu Personelu Sanitarnego Ministerstwa Opieki Społecznej" z roku 1939 ? Czy dokument ten został opublikowany w Monitorze Polskim, czy ... no właśnie nie wiem gdzie. Wydaje mi się, że był to dokument ogólnodostępny, więc opublikowany niczym rozporządzenie czy ustawa...
Domyślam się również, że podobne spisy powstały na początku lat 50-tych. Moja babcia ma zaświadczenie o uprawnieniu do wykonywania zawodu i zaświadczenie to powołuje się na rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 paź 1949 r. w sprawie rejestracji fachowych pracowników służby zdrowia oraz zezwoleń na przekroczenie normy ilościowej (sic!) - Dz.U. R.P. Nr. 58 poz. 454. Zaświadczenie mojej babci wydane jest przez Urząd Wojewódzki Warszawski, Wydział Zdrowia - Pruszków, 31 marca 1950 r.

Być może Wydział Zdrowia w Urzędzie Wojewódzkim mieścił się akurat w Pruszkowie, a nie w Warszawie... W każdym razie zaświadczenie to odwołuje się do wpisu w owym Urzędowym Spisie Personelu z 1939 r.

Być może ktoś z Państwa orientuje się w temacie i jest mi w stanie go naświetlić.

pozdrawiam
Beata

AUTOR TEMATU
Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: Urzędowy Spis Personelu Sanitarnego

Post autor: Bea » śr mar 14, 2012 9:17 pm

Beata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”