UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Herby własne

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Re: Herby własne

Post autor: Fronczak Waldemar » czw sie 14, 2008 6:45 pm

Zaczyna być już klarowniej. Sądzę jednak, że przyjęta metoda nie jest najszczęśliwsza.
Otóż jak już wspominałem, w polskiej heraldyce, wspólnota klejnotu nie oznacza wspólnoty krwi. Tym samym herbem może pieczętować się wiele rodzin ze sobą nijak nie powiązanych, więc stawianie na ten trop, jest z założenia błędne.
Jeśli Jackowscy mieli tzw. "herb własny", to do niego nie należy już, żadna inna rodzina!!!
Szukaj raczej śladów Jackowskich. Trzeba zacząć żmudną drogę poszukiwań od siebie i po nitce dojdziesz do swoich przodków i ich herbu (jeśli posiadali, a nie jest to rodzinna legenda, jakich wiele).
Poniżej podaję kilka informacji, które na tym etapie poszukiwań, nie będą jeszcze przydatne, ale w przyszłości, kto wie?
Jackowscy pieczętowali się różnymi herbami, tzn było wiele, nie spokrewnionych ze sobą rodzin.
Te herby, to: Bąkowski, Gozdawa, Lubicz, Jacyna, Jelita, Leliwa, Lilia, Sulima i Topór.
1/Michał Jackowski, podczaszy kijowski, miał za sobą Zofię Blikowską, a z niej przynajmniej dwie córki: Teresę, która była za Grzegorzem Potockim (z linii po Melchiorze), który podpisał w 1733 r. Stanisława Leszczyńskiego i Antoninę, która była za Wawrzyńcem Potockim (z tejże linii).
2/ Parochia, córka przypisywana Wasylowi Szaszkiewiczowi, który był w 1584 roku namiestnikiem włości konstantynowskiej ks Konstantego Ostrogskiego, miała wyjść za Siemiona Ławrynowicza Jackowskiego.
Owa Parochia procesuje się później w 1596 r. min. z Mikołajem Szaszkiewiczem, o nie wydzielenie jej trzeciej części dóbr.
Podałem tu dwa przykłady zapisów ze źródeł. Oczywiście można znaleźć ich znacznie więcej, ale jak już wspominałem, na tym etapie, szkoda na to czsu, bo nie wiemy, o którą rodzinę Jackowskich może chodzić.
Sama widzisz, że przy wielości rodzin Jackowskich, szukanie jeszcze powiązań z obcymi całkiem rodzinami, jedynie na podstawie podobieństwa herbu jest delikatnie mówiąc utopią.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

AUTOR TEMATU
Wanda
Podziękował/a: 8 razy

Herby własne

Post autor: Wanda » pt sie 15, 2008 12:12 pm

Pięknie dziękuję za wszystkie informacje które bardzo mi pomagają w moich poszukiwaniach.Pozdrawiam. Wanda

(Regulamin Forum IV. 2. f)
Ostatnio zmieniony sob sie 16, 2008 8:39 am przez Wanda, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pt sie 15, 2008 4:01 pm

Dalszy ciąg wątku dotyczący poszukiwań przodków Michała jest w dziale Szukam nazwiska. Tam też zadałem dodatkowe pytania, istotne dla Twoich poszukiwań.
(Moja "czerwona" uwaga dotyczyła powielania wątku i nadawania mu tego samego tytułu, co jest naruszeniem regulaminu)
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

AUTOR TEMATU
Wanda
Podziękował/a: 8 razy

Post autor: Wanda » pt mar 30, 2012 5:05 pm

Przy omówieniu h. Ryś natknęłam się na informację, że jedna z odmian tego herbu to 3 lilie i przysługuje on Jackowskim.Może ktoś wie gdzie znajdę wiadomości o tym herbie. Wanda

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » sob mar 31, 2012 12:46 am

Chodzi tu o Nostitz-Jackowskich.
Rod opisany w tomie uzupelnien do herbarza Uruskiego.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”