Gdzie można znaleść kenkartę przodka. Mój pradziadek zmarł w kwietniu 1945 w Kocku. Został on wysiedlony z poznańskiego do Łodzi a następnie do Łodzi. Tak jak każdy Polak musiał miec kenkartę. Gdzie ją mogę znaleść, czy wogóle są jakiś szanse ją znaleść.
Pozdrawiam
Marek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Kenkarta
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Re: Kenkarta
Witam!
Moim zdaniem powinna ona być u krewnych (jeśli się zachowała).
W ubiegłym roku znalazłem kenkartę mojego dziadka zmarłego w 1982.
Moim zdaniem powinna ona być u krewnych (jeśli się zachowała).
W ubiegłym roku znalazłem kenkartę mojego dziadka zmarłego w 1982.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 2 razy
Moi dziadkowie mieli aż do śmierci swoje kenkarty w domu , to znaczy , że przy wymianie na dokumenty polskie czyli dowody kenkarty nie były odbierane , myślę podobnie jak Ynicz należy szukać u krewnych – pozdrawiam Michał
Pozdrawiam, Michał Kalinowski
-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Kenkarta mojego pradziadka zachowała się w teczce dowodowej w miejscowości gdzie żył i zmarł (w orku 1992).
Znam tez przypadki że kenkarty chowały się w domowych szpargałach.
Znam tez przypadki że kenkarty chowały się w domowych szpargałach.
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
-
- Podziękował/a: 77 razy
- Podziękowano: 20 razy
W domowych aktach moich dziadków kenkarty nie znalazłam - natomiast w Archiwum Państwowym znalazłam ich wnioski o wydanie tego dokumentumarco1967 pisze:Gdzie można znaleść kenkartę przodka. Gdzie ją mogę znaleść, czy wogóle są jakiś szanse ją znaleść.
Pozdrawiam
Maria Łopaciuk
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
Kenkarte mojego ojca znalazlem w teczce dowodowej i ku mojemu zaskoczeniu Pani w Urzedzie wydala mi oryginal pozostawiajac w aktach jedynie kopie.
Zbyszek Maderski