UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Ancestry.com - 1940 U.S. Federal Census

Sprawy związane z poszukiwaniami za granicą.

Moderator: Moderatorzy

berebetka
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 11 razy

Re: Ancestry.com - 1940 U.S. Federal Census

Post autor: berebetka » śr kwie 04, 2012 4:47 pm

Monika Wojewódka pisze: ...możemy niejako wymienić numer Enumeration District (ED) znajdujący się w górnym, prawym rogu naszego censusu z 1930....
Moniko!
Super, dzięki za tę wskazówkę.
Zgodnie z nagłówkiem w kolumnie 7 censusu - rozumiem, że od osób, po których nazwisku umieszczono znak "x" w kółku, pozyskiwano dodatkowe informacje. Nie są to jednak osoby, które były objęte uzupelniającymi pytaniami, w ramach 5% populacji / te uzupełnienia umieszczono w dolnej części censusu/. Czy może wiesz, gdzie te dodatkowe informacje dla osób z "x" można uzyskać?
Pozdrawiam
Ela
Doszłam do wniosku, że to chyba należy przyjmować jednak dosłownie :"przemeblowano", czyli poprawiono dane w stosunku do censusu z 1930r.
Ela

jurek10
Podziękowano: 37 razy

Post autor: jurek10 » śr kwie 04, 2012 8:00 pm

berebetka pisze:...
Zgodnie z nagłówkiem w kolumnie 7 censusu - rozumiem, że od osób, po których nazwisku umieszczono znak "x" w kółku, pozyskiwano dodatkowe informacje...
Osoby te udzielały informacji do censusu w imieniu całej rodziny.
berebetka pisze: Doszłam do wniosku, że to chyba należy przyjmować jednak dosłownie :"przemeblowano", czyli poprawiono dane w stosunku do censusu z 1930r.
Ela
Co masz na myśli?

Pozdrawiam,
Jurek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
MariaŁopaciuk
Podziękował/a: 77 razy
Podziękowano: 20 razy

Post autor: MariaŁopaciuk » śr kwie 04, 2012 9:10 pm

MariaŁopaciuk pisze: analizując wcześniejsze doniesienia ....... ;( oj, z odnalezieniem interesujących nas osób w tym spisie ....chyba łatwo nie będzie :nieok:
:) Dziś zostały wprowadzoane spisy kolejnych stanów - w tym oczekiwany przeze mnie stan Masachusetts.
Znalazłam swoich emigrantów - przypuszczenia o wielkich trudnościach w odnalezieniu były chyba jednak przesadzone.
Fakt, że moi emigranci nie zmieniali miejsca zamieszkania, co było znaczącym ułatwieniem !

Analizując spis z roku 1930 i 1940 - mam wrażenie
- że pierszy szukał odpowiedzi kim są spisywani obywatele Ameryki po wcześniejszej wielkiej fali emigracji
( m in. miejsce urodzenia, rok emigracji, język w którym się posługują )
- drugi zaś szukał odpowiedzi jak żyją obywatele Ameryki ( status materialny, edukacja )
Maria Łopaciuk

interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » śr kwie 04, 2012 9:30 pm

zetka pisze:Czy mogło się zdarzyć ze "moi" nie zostali spisani tym spisie? (...)
@zetko a znalazłaś miejsce w którym powinni być ? tzn. ulicę i numer domu ? numer jest pominięty ? Z tego co widzę u mnie, spis szedł ulicami, kolejno numerami - choć nie wszystkie numery jednej ulicy są w jednym spisie - zwłaszcza jak ulica jest długa.
Nie wiem czy mogli być pominięci, pewnie mogli, bo przecież mogli wyjechać.
Ale w kilku spisach widziałam na końcu podopisywanych ludzi - tzn na ostatnich kartkach danego pakietu. Tak że nie trać nadziei ;-)
Beata

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » czw kwie 05, 2012 2:52 pm

Wg ED z 1930 szukałam - znaleziono dwa odpowiedniki
W obu szukałam zdjęcie po zdjęciu - ulica jest ale moich nie ma przynajmniej ich nie widzę.
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

berebetka
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 11 razy

Post autor: berebetka » czw kwie 05, 2012 8:49 pm

jurek10 pisze:
Zgodnie z nagłówkiem w kolumnie 7 censusu - rozumiem, że od osób, po których nazwisku umieszczono znak "x" w kółku, pozyskiwano dodatkowe informacje...
Osoby te udzielały informacji do censusu w imieniu całej rodziny.
berebetka pisze: Doszłam do wniosku, że to chyba należy przyjmować jednak dosłownie :"przemeblowano", czyli poprawiono dane w stosunku do censusu z 1930r.
Ela
Co masz na myśli?

Pozdrawiam,
Jurek
1.Znak "x" nie jest umieszczany przy wszystkich rodzinach.
2.Znak "x" nie zawsze jest umieszczany po imieniu któregoś z rodziców nawet jeżeli dziecko nie umie mówić, bowiem ma np. 2 lata.
3.W przypadku mojego krewnego przywołano prawidłowy rok urodzenia / inny niż w censusie z 1930r./ - pewnie niewłaściwie skojarzyłam to ze znakiem "x", iż jest to "wyprostowanie" danych.
Mimo iż nadal mam wątpliwości, Twoja interpretacja wydaje się być prawidłową.
Pozdrawiam świątecznie
Ela

jurek10
Podziękowano: 37 razy

Post autor: jurek10 » pt kwie 06, 2012 10:22 pm

3.W przypadku mojego krewnego przywołano prawidłowy rok urodzenia / inny niż w censusie z 1930r./ - pewnie niewłaściwie skojarzyłam to ze znakiem "x", iż jest to "wyprostowanie" danych.
Mimo iż nadal mam wątpliwości, Twoja interpretacja wydaje się być prawidłową.
W censusie podany jest tylko wiek danej osoby, a nie jej rok urodzenia.

Moja 'interpretacja' wynika z opisu w nagłówku kol. 7 oraz punktu 446 instrukcji dla enumeratorów:

446. Identification of Persons Furnishing Information.-
Write an X with a circle around it (X) in col. 7 after the name of the person who furnishes you with the information concerning the members of the household. (See illustrative example.) If you find it necessary to obtain the information from a person who is not a member of the household, write the name of this person in the left-hand margin, opposite the entries for the household, thus: "Information from John Brown, neighbor."

Pozdrawiam,
Jurek

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » pt sie 03, 2012 7:42 pm

Otrzymałam właśnie wiadomość że zindeksowany cały rok 1940 już jest w wyszukiwarce - znalazłam też "swoich"
http://www.ancestry.com/1940-census?o_x ... _sch=Email
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”