UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Plany budowy domu

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
rysiu
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 2 razy

Plany budowy domu

Post autor: rysiu » pt kwie 20, 2012 11:38 am

Witam
Zastanawiam się gdzie mogą być przechowywane dokumenty i plany budowy domu /murowanego/ z lat 1886 - 1893 czy może mi ktoś odpowiedzieć na moje pytanie ? Rysiu.

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Re: Plany budowy domu

Post autor: mariamazur » pt kwie 20, 2012 7:08 pm

czasami w księdze hipotecznej się zdarzają (widziałam w niektórych warszawskich), ale to raczej głównie plany, czasami w dokumentach miejskiego urzędu hipotecznego (widziałam takie z przełomu wieków w Chełmnie). Jeśli budowała go jakaś zarejestrowana firma, to w dokumentacji tej firmy czy rzemieślnika, jeśli się zachowały w archiwach. Wszystko zależy gdzie ten dom budowano.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

Krzysztof29
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 22 razy

Post autor: Krzysztof29 » sob kwie 21, 2012 6:51 pm

Wdziałem plany domów i kamienic z interesującego cię okresu w archiwum państwowym w Łodzi w zespole akt o nazwie: Rząd Gubernialny Piotrkowski - Wydział Budownictwa.
Nie wiem konkretnie z jakiego terenu pochodzić miałyby plany domu, którego szukasz, ale przede wszystkim musisz określić jego przynależność administracyjną w latach 1867 - 1915. Na terenie jakiej guberni leżał. Następnie trzeba sprawdzić w bazie sezam w którym archiwum znajdują się akta po rządzie gubernialnym. Należy się dowiedzieć czy zachował się Wydział Budownictwa. Jeżeli taki zespół się zachował to trzeba przejrzeć inwentarz i tam są opisy z jakich miejscowości są plany. Przy odrobinie szczęścia może się zachowały. Przykładowo z tego co pamiętam to Wydział Budownictwa w Łodzi liczy około 11.000 jednostek czyli dość sporo, ale jak jest z innymi guberniami tego nie wiem.
Krzysztof
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy.

AUTOR TEMATU
rysiu
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: rysiu » pt kwie 27, 2012 7:50 pm

Witam
Miejscowość Brusy powiat Chojnice woj.Pomorskie dawniej Rejencja Kwidzyńska . Rysiu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”