UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Parafia Czerwonka Szlachecka.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51
Podziękował/a: 43 razy
Podziękowano: 171 razy

Parafia Czerwonka Szlachecka.

Post autor: gosiaczek51 » pt mar 30, 2012 3:27 pm

Pozwoliłam sobie założyć nowy wątek pt. "Parafia Czerwonka Szlachecka", do tej pory znaczna część wpisów dotycząca tej parafii znajduje się w tytule "Parafia Maków Mazowiecki".
Od tej pory wpisy dotyczące Czerwonki, będą wpisywane w tym wątku.

P.Adam
poz.68 Lipniki dnia 05/17.10.1884 Chodkowski Adam 50 lat w obecności świadka Jana Chodkowskiego 36 lat obydwaj właściciele swej części w Lipnikach zgłasza zgon swojego dziecka Chodkowskiego Franciszka 1 rok życia, matka dziecka Józefa Łoniewska.
Gosia
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Krasnosielc, Gąsewo, Chojnowo i okolice;
Bażyk, Betlej, Kwaśniowski, Maziarz, Rączka, Stasiowski, Waśko, Wnęk, Urban-
Jasło i okolice;

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51

Re: Parafia Czerwonka Szlachecka.

Post autor: gosiaczek51 » ndz kwie 29, 2012 10:41 pm

Podgląd
Napisane: mniej niż minutę temu Tytuł: Re: Parafia Czerwonka Szlachecka.
Czerwonka Szlachecka, warto otworzyć, można coś dla siebie wybrać
Gosia

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... li=1#gid=0

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... JcGc#gid=1

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... SYXc#gid=0

-- Post scalono 29 kwi 2012, 22:52 --

:ops: nie udało się, jutro postaram się naprawić link :tak:
Gosia

-- Post scalono 30 kwi 2012, 12:35 --

Z pomocą Andrzeja, może będzie działało !

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... IU2c#gid=0
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... yNmc#gid=0
Gosia
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Jasło i okolice;

andrzejg
Podziękowano: 19 razy
Kontakt:

Post autor: andrzejg » pn kwie 30, 2012 1:15 pm

Ostatnio zmieniony pn kwie 30, 2012 10:56 pm przez andrzejg, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Andrzej Gawron
miejsce poszukiwań: Brzeżany, Buszcze, Żnibrody woj. tarnopolskie
http://gawron.yum.pl

Awatar użytkownika

Tami
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 22 razy

Post autor: Tami » pn kwie 30, 2012 8:12 pm

Andrzeju!
Mnie też pomogłeś .
Dziękuję .

Pozdrawiam Krystyna

mdanka
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: mdanka » śr maja 02, 2012 5:53 pm

Gosiu, jesteś skarbnicą wiedzy! w "pradziadzie" nie ma tych lat Czerwonki. Stąd moje wielkie zdziwienie. Szukałam Wielechowskich a znalazłam swoich PUSTOŁÓW! Czy jesteś w posiadaniu skanów? Szczególnie zależy mi na małżeństwie Józefa Boruckiego i Elżbiety Pustoły bo to matka mojej prababci. Szukałam w Szwelicach a okazało się, że trafiła na męża gospodarkę z Sewerynowa. Mam taką wielką niewiadomą genealogiczną bo Michał Pustoła z Reginą Gutowską rodzą swoje dzieci w Kraju Pruskim ( po co i kiedy tam wyjechali, dlaczego wrócili?- Czy to były jakieś uwarunkowania historyczne?) w latach 1820-1830. Nie mam punktu zaczepienia co do urodzin, ślubu i zgonów Michała Pustoły(seniora) i jego żony Reginy z Gutowskich.Być może , że w Twoich zasobach jest rozwiązanie mojej zagadki. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam serdecznie i gratuluję pracowitości.
Danka

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » śr maja 02, 2012 10:10 pm

Witaj Danusiu!
Przejrzałam lata od 1819 do 1826 z Czerwonki - urodzenia, zgony i śluby, nie znalazłam ani jednego nazwiska Borucki, Pustoła.
Od roku 1827 do 1840 niestety narazie nie mam ślubów z tych lat, więc może akurat w tych latach Borucki z Pustoła brali ślub?, jak do tej pory nie znalazłam ślubów i nie wiem, czy będę je miała. Natomiast w tych samych latach, czyli 1827 do 1840 znalazłam tylko jeden wpis:
poz. 5. Perzanowo - ojciec nieznany -matka Borucka Łucja panna 30 urodziła syna Wojciecha - zgłosił dziecko Napierkowski Michał l.35 było to w lutym 1833 roku.

Nazwisko Pustoła, jest mi znane, napisz czy Pustoła Michał i Gutowska Regina brali ślub w latach 1820 do 1830?
Skany mam, ale musisz podać dokładniej jakiego skanu szukasz.
Pozdrawiam Gosia

-- Post scalono 02 maja 2012, 22:32 --

Danusiu!
Jest ślub Borucki Józef i Postołówna Elżbieta w 1848 roku akt 5.
;( niestety nie mam jak narazie skanów ze ślubami, być może, że jeszcze znajdę, niestety część akt jak wszędzie prawie spłonęła lub poprostu zaginęla :nieok:

Obrazek
Gosia

-- Post scalono 02 maja 2012, 23:03 --

Danusiu!
Może ten skan coś Ci pomoże. Obrazek
Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;

mdanka

Post autor: mdanka » czw maja 03, 2012 1:32 pm

Gosiu!
Jesteś WIELKA.! To jest ślub mojej praprababci z pierwszym mężem. On ją wywiózł do Głodowa parafia Szwelice i tam już mam dalej wszystkie dokumenty. Niespodzianką był ten ślub w Czerwonce.Dzieci Michała Pustoły i Reginy Gutowskiej rodziły się nad Krutynią w Kraju Pruskim a śluby prawie wszyscy brali w Szwelicach. Mogę tylko zakładać, że Regina pochodziła z parafii Czerwonka lub okolic. Może jeszcze coś się trafi. Gdybyś kiedyś miała skan Elżbiety lub innych Pustołów to polecam się pamięci. Skan Feliksa też ważny bo to brat mojego Michała. Jeszcze raz serdecznie dziękuję i jestem pełna podziwu dla ogromu pracy jaką zrobiłaś i tej niesamowitej życzliwości. Mieszkamy blisko siebie bo ja z Ornety.
Pozdrawiam cieplutko
Danka

-- Post scalono 03 maja 2012, 14:15 --

Gosiu , zapomniałam napisać, że Michał Pustołaz Reginą Gutowską rodzili dzieci W Kraju Pruskim od 1822r(ur się syn Michał jako pierwszy). Próbowałam znaleźć akta w AP Olsztyn ale to bardzo trudne w związku z wielką nieżyczliwością pracowników AP( młody człowiek powiedział mi, że nie zna niemieckiego a następnego dnia zasuwał po niemiecku z Niemcami). poproszona P. kierownik powiedziała, że jestem nie przygotowana do pracy! A ja tylko chciałam, żeby pracownik powiedział mi jaką księgę mam wybrać z inwentarza( nie znając niemieckiego nie wiedziałam, która pozycja zawiera interesujące mnie metryki) Wtedy z wielkim sentymentem wspomniałam i zatęskniłam do AP Pułtusk,pomocy życzliwych: Kierownika i niesamowitej Pani Marii Polewacz. Szkoda, że nie we wszystkich archiwach pracują ludzie ale AUTOMATY. No cóż, samo życie! Ale odbiegłam od tematu. Wracając do moich Pustołów, myślę , że Michał( junior-1822)był pierwszym dzieckiem wiec ślub Reginy był plus minus w 1820r Tylko pytanie - GDZIE?! Z Prus wrócili z dziećmi do par. Czerwonka więc trzeba założyć, że stąd pochodzili co nie koniecznie musi być prawdą. Na razie będę szła tym tropem.
Jeszcze raz wielkie, wielkie dzięki
Danka

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » czw maja 03, 2012 8:07 pm

Danusiu!

Dnia 17/29.1852 poz. 50 - Ciemniewo zmarł Pustoła Konstanty 4 tyg. syn Pustoła Feliks lat 24 włościanin, czynszownik z Ciemniewa i Konopka Julianny, przy zgłoszeniu zgonu był Pustoła Michał stryj zmarłego włościanin, czynszownik z Sewerynowa.

Dnia 10/22.12.1854 poz.90 - Sewerynowo zmarła Pustołówna Rozalia 1 rok ur. w Sewerynowie córka Pustoła Michał lat 35 gospodarz w Sewerynowie i Wiktorii /brak nazwiska/ przy zgłoszeniu był Pustoła Feliks lat 26 gospodarz z Ciemniewa.

Dnia 29.05.1862 zmarła Pustoła Ludwika 3 kwartały urodzona w Sewerynowie i tamże przy rodzicach zamieszkała córka Pustoła Michała i Żurawińskiej Wiktorii przy zgłoszeniu byli obecni Olkowski Jakub lat 43 gospodarz w Sewerynowie zamieszkały i Jabłonowski Józef lat 51 gospodarz zamieszkały w Sewerynowie.

Dnia 09.04.1863 poz.21 Ciemniewo zmarła Pustoła Marianna lat 2 urodzona w Ciemniewie i tamże przy rodzicach zamieszkała córka Pustoła Feliks i Konopka Julianny przy zgłoszeniu obecny był Konopka Franciszek lat 40 gospodarz z Ciemniewa i Wielechowski Walenty lat 48 gospodarz z Sewerynowa.

Dnia 04.06.1863 poz.29 Ciemniewo zmarł Pustoła Adam 5 tyg. urodzony w Ciemniewie i tamże przy rodzicach zamieszkały syn Pustoła Feliks i Konopka Julianny przy zgłoszeniu obecny był Wielechowski Stanisław lat 42 gospodarz zamieszkały w Sewerynowie i Olkowski Jakub lat 43 zamieszkały w Sewerynowie.

Dnia 11.11.1863 poz.46 Sewerynowo zmarł Jachymowicz Wojciech urodzony w Smrocku wyrobnik w Sewerynowie zamieszkały syn Jachymowicz Józef i Anny /brak nazwiska/ przy zgłoszeniu był Pustoła Michał lat 44 zamieszkały w Sewerynowie i Olkowski Jakub lat 43 gospodarz zamieszkały w Sewerynowie pozostawił owdowiałą Pustoła Dorota.

Dnia 22.03.1864 poz. 13 Sewerynowo zmarł Pustoła Michał lat 44 w Krutynie /Krytyni/ w kraju pruskim a zamieszkały w Sewerynowie gospodarz syn Pustoła Michał i Reginy /brak nazwiska/ przy zgłoszeniu był Wielechowski Walenty lat 48 gospodarz z Sewerynowa i Olkowski Jakub lat 50 gospodarz zamieszkały w Sewerynowie , pozostała owdowiała Żorawińska Wiktoria. /Żurawińska/

Dnia 19.09.1864 poz.33 Ciemniewo zmarła Pustoła /z Konopków/ Julianna lat 35 urodzona w Perzanowie , w Ciemniewie przy mężu zamieszkała córka Konopka Fabian i Rozalia /brak nazwiska/, przy zgłoszeniu byli Wielechowski Stanisław lat 42 gospodarz zamieszkały w Sewerynowie i Jabłonowski Józef lat 55 gospodarz z Sewerynowa , pozostał odwowiały Pustoła Feliks.

Gosia

-- Post scalono 03 maja 2012, 22:31 --

Danusia!
rok 1871 poz.19 Seweryny i Gąsewo - ślub Borkowski Stanisław lat 22 s.Michała i Scholastyki z Kaniów z Pustoła Katarzyna lat 18 c. Karola i Jadwigi z Kurawińskich.

rok 1869 poz. 2 Sewerynowo - ślub Gryczka Jan lat 25 s.Józefa i Marianny z Łonieskich z Pustoła Franciszka lat 17 c.Michała i Żurawińskiej Wiktorii.

rok 1884 ślub Olkowski Tomasz z Pustoła Rozalia /dane z sumariusza/

rok 1887 poz. 23 Zawojek Franciszek z Pustoła Ewa / dane z sumariusza/.

rok 1897 poz.17 Sobieski Augustyn z Pustoła Józefa / dane z sumariusza/.
Gosia

-- Post scalono 04 maja 2012, 12:39 --

Renata!
nazwisko Szumliński /a/ i |Kołakowski /a/ parafia Czerwonka Szl.

zgony
poz.4. Janopole zmarł Szumliński Józef 1 m-c syn Szumliński Antoni i Marianna /brak nazwiska/ styczeń 1861r.

poz.26. Mariampole zmarł Sumlińska Anna 5 tyg. córka Sumliński Konstanty i Ciak Franciszka listopad 1861r.

urodzenia

poz.61. Mariampole Sumliński Konstanty 22 i Ciak Franciszka 23 ur. Jan grudzień 1862

poz.18. Janopole Szumliński Antoni 38 i Gołębiewska Maryanna 37 ur.Józefa marzec 1862

poz.11. Perzanowo Ciak Franciszek 32 i Kołakowska Maryanna 32 ur. Józef luty 1862

poz.24. Perzanowo Ciak Franciszek 34 i Kołakowska Maryanna 34 ur.Stanisław marzec 1864

poz.64. Mariampole Szumliński Konstanty 26 i Ciak Franciszka 27 ur. Joanna 1865r.

poz.37. Janopole Szumliński Antoni 43 i Gołębiewska Maryanna 43 ur.Tomasz 1865r.

poz.63. Dąbrówka Kołakoski Józef 31 i Morawska Konstancja 26 ur.Waleria 1866r.

poz.61. Perzanowo Ciak Franciszek 36 i Kołakoska Maryanna 36 ur.Scholastyka 1866r.

poz.50. Dąbrówka Czarnowski Andrzej 28 i Kołakowska Magdalena 28 ur.Stanisław 1867r.

poz.3. Mariampole Szumliński Konstanty 27 i Ciak Franciszka 28 ur.Józefa styczeń 1869r.

śluby

poz.10 Kołodziejski Teofil + Szumlińska Józefa rok 1891 /dane z sumariusza/

poz.4. Kołakowski Konstanty + Kołakowska Emilia rok 1885 /dane z sumariusza/

Renatko, nie znalazłam tego czego szukasz, ale szukając znalazłam inne osoby o tych nazwiskach, może kiedyś Ci się przyda.
Przejrzałam "na wyrost" w jedną i w drugą stronę śluby 1893 rok, niestety nie ma ślubu Szumlińskiej Marianny, może pochodziła ona z innej parafii niż Czerwonka? :niewiem:
Pozdrawiam Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;

mdanka

Post autor: mdanka » pt maja 04, 2012 6:59 pm

Witaj Gosiu!
Jak to wszystko zobaczyłam to aż mi dech w piersiach zaparło!. Ale kawał dobrej roboty! Dziękuję Ci za czas poświęcony Pustołom. Te ostatnie to wnuki mojej Reginy i Michała. Karola ślub to mam (Szwelice a młoda to można poprawić jeśli chcesz bo ona nie Kurawińska tylko Żurawińska pierwszego ślubu Wysocka). Reszty ( tych ze skorowidza to jeszcze nie wiem komu przypisać bo nie wiem czyje to dzieci). Może kiedyś umieścisz ur to będzie można uzupełnić. Ciekawostką jest ,że te Pustolaki prawie wszyscy żenili się w Szwelicach! Chyba tam jakieś lepsze panny były!. W wielu aktach świadkami są Wielechowski ( tu rozgryzłam powiązania rodzinne) i OLKOWSKI Jakub. Myślę, że on gdzieś wcześniej też będzie jakoś powiązany z Pustołami.(?). Jeśli będziesz miała możliwość zdobyć skan tej mojej praprababci Elżbiety z Boruckim to nie zapomnij o mnie akt 5/1848 ślub z Czerwonki. Mam cichą nadzieję, że kiedyś natrafisz jeszcze na ślub Mojej Reginy Pustoły z Gutowskich. Składam stokrotne dzięki za Twój wielki trud i życzliwość.
Pozdrawiam serdecznie
Danka Matczak

mdanka

Post autor: mdanka » pt maja 11, 2012 11:15 pm

Witaj Gosiu!
Mam jeszcze jedną prośbę. Czy między rokiem 1864 a 1868 jest ślub Doroty Jachymowicz z domu Pustoła (wdowa) Z Chrzanowskim Stanisławem. z Perzanowa
Dziękuję za dotychczas i proszę o więcej.
Pozdrawiam cieplutko
Danka

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » pt maja 11, 2012 11:30 pm

Danusiu, właśnie brak mi, jak dotychczas ślubów z Czerwonki z lat 1864,1865,1866,1867, mam dopiero śluby od 1868 roku, ale tam nie ma tych nazwisk.
Być może, że jeszcze znajdę z tych lat śluby, narazie mam tą parafię w niezłym bałaganie :nieok:
Gosia

-- Post scalono 12 maja 2012, 00:18 --

Danusia !

poz.49. Sewerynowo Pustoła Mikołaj 28 Krzykowska Paulina 29 urodzony - Konstantyn lipiec 1877r.

poz.53. Sewerynowo Krzykowski Władysław 32 Pustoła Katarzyna 25 urodzony - Władysław czerwiec 1878r.

poz.63. Sewerynowo Gryczka Jan 33 Pustoła Franciszka 26 urodzona - Waleria sierpień/wrzesień 1878r.

poz.103 Sewerynowo Falkowski Antoni 21 lat Pustoła Anna 26 lat urodzony - Jan 13/25 grudnia 1880
Gosia :pa:
Poszukuję:
Jasło i okolice;

mdanka

Post autor: mdanka » pn maja 14, 2012 8:50 pm

Witaj Gosiu!
Dzięki za wszystkich Pustołów. A propos Gorczyców. W Nidzicy jest ich sporo ale koleżanka mówi, że jej przodkowie pochodzili z kresów. Może to z Twoimi będzie powiązane? Moja koleżanka z dziecińnazywa się Gorczyca. Jeśli cie to zainteresuje to podam kontakt
Pozdrawiam serdecznie
Danka

mdanka

Post autor: mdanka » pt cze 15, 2012 2:29 am

witaj Gosiu!
Mineło trochę czasu. Siostra moja już odeszła14 maja więc jestem już wolna. Nie wiem czy coś wyszperałaś dla mnie? A czy kontaktowałaś się w sprawie Gorczyców z Nidzicą? Wysyłałam Ci nr tel. Ja jestem już od czerwca w Ornecie. Wybieram się do Pułtuska poszperać. Może coś potrzebujesz.
Pozdrawiam serdecznie
Danka

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » pt cze 15, 2012 8:32 pm

Witaj Danusiu!
Przed godziną weszłam do domu po trzech tygodniach nieobecności, nic na razie nie przeglądałam oprócz tego, co Ci wcześniej przesłałam, jak się "rozgoszczę" zacznę szukać dalej i prześlę Ci, jeśli coś napotkam.
Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » sob cze 23, 2012 10:27 pm

Danusia!

parafia Czerwonka Szl. urodzenia:
Dnia 19 czerwca 1870 r. Jan Borucki lat 62 gospodarz w Lipnikach zgłasza urodzenie dziecka Paulina Adolfina /2 imiona/ z niego i jego małżonki Rozalii z Siudarewiczów lat 31.
Rodzicami chrzestnymi byli Paweł Grzyboski i Julianna Żobroska.
O Józefie Boruckim pamiętam, ale to jeszcze trochę potrwa, zanim tam pojadę, ale napewno będziesz miała.
Pozdrawiam Gosia :pa:
Poszukuję:
Jasło i okolice;

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mam wykaz”