UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
kserokopia aktu urodzenia
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 155
- Podziękował/a: 117 razy
kserokopia aktu urodzenia
Wysłałam do USC w Łańcucie pismo z prośbą o kserokopię aktu urodzenia mojego dziadka. Dostałam odpowiedź mailową takiej treści:
" Dzień dobry.
W odpowiedzi na Pani wniosek z dnia 24.04.2012 r. informuję,że nie kserujemy aktów stanu cywilnego.Aby otrzymać odpis aku urodzenia należy wpłacić opłatę skarbową 22 zł na konto Urzędu Miasta Łańcuta . Oryginał dowodu wpłaty opłaty skarbowej wraz z podaniem należy przesłać na adres Urzędu Stanu Cywilnego w Łańcucie.
Kierownik Urzędu Stanu Cywilnego
Wiesława Michalska"
Co powinnam teraz zrobić? Czytała na forum, że można starać się o taką kserokopię. Ale nie wiem gdzie teraz powinnam napisać. Czy mailowo czy raczej pocztą tradycyjną? Proszę o pomoc i radę. Z góry dziękuję:)
Sylwia
" Dzień dobry.
W odpowiedzi na Pani wniosek z dnia 24.04.2012 r. informuję,że nie kserujemy aktów stanu cywilnego.Aby otrzymać odpis aku urodzenia należy wpłacić opłatę skarbową 22 zł na konto Urzędu Miasta Łańcuta . Oryginał dowodu wpłaty opłaty skarbowej wraz z podaniem należy przesłać na adres Urzędu Stanu Cywilnego w Łańcucie.
Kierownik Urzędu Stanu Cywilnego
Wiesława Michalska"
Co powinnam teraz zrobić? Czytała na forum, że można starać się o taką kserokopię. Ale nie wiem gdzie teraz powinnam napisać. Czy mailowo czy raczej pocztą tradycyjną? Proszę o pomoc i radę. Z góry dziękuję:)
Sylwia
Pozdrawiam Sylwia
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Re: kserokopia aktu urodzenia
Napisali prawdę. Trzeba zaznaczyć, że ma być to kopia bez mocy prawnej. W USC powinni wykonać taką operację. Ale jak uczy doświadczenie różnie to bywa. Poniżej podaję przykłady jak to załatwiają niektóre USC:

Przeczytaj jeszcze ten wątek http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -asc.phtml

Przeczytaj jeszcze ten wątek http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -asc.phtml
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 12 razy
- Kontakt:
Witam,
Ja też otrzymałam ostatnio kserokopię aktu/wpisu do księgi małżeństw za 5 zł, ale chodziło o moich pradziadków i niestety musiałam udowodnić, że to rodzina. W tym akurat przypadku nie było problemu, bo ich syn i wnuk też rodzili się w tym mieście, ale nie wiem jak będzie, kiedy wybiorę się do innych miast, gdzie już o taki dowód będzie gorzej.
Ja też otrzymałam ostatnio kserokopię aktu/wpisu do księgi małżeństw za 5 zł, ale chodziło o moich pradziadków i niestety musiałam udowodnić, że to rodzina. W tym akurat przypadku nie było problemu, bo ich syn i wnuk też rodzili się w tym mieście, ale nie wiem jak będzie, kiedy wybiorę się do innych miast, gdzie już o taki dowód będzie gorzej.
Pozdrawiam
Ania
Ania
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Myślę, że z innymi miastami też nie powinno być problemów.
Ja w zeszłym roku udowodniłem pokrewieństwo z pradziadkiem przesyłając kserokopie aktów narodzin, małżeństwa i zgonu.
Na szczęście potwierdzenie takie wymagane jest dość rzadko (w moim przypadku, a kopii otrzymałem bardzo dużo).
Ja w zeszłym roku udowodniłem pokrewieństwo z pradziadkiem przesyłając kserokopie aktów narodzin, małżeństwa i zgonu.
Na szczęście potwierdzenie takie wymagane jest dość rzadko (w moim przypadku, a kopii otrzymałem bardzo dużo).
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
-
- Kontakt:
No to mnie pocieszyłeś, wielkie dzięki. Część znalazłam w internecie, ale po niektóre trzeba będzie się fatygować. Ale jak trzeba to trzeba, a ten dreszczyk emocji jest bezcenny 

Pozdrawiam
Ania
Ania
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Ja podobną odpowiedź dostałem (przy odmowie wydania kserokopii aktu). Tak było w USC, w którym wcześniej otrzymałem (parę lat temu) kserokopie (opłata 5 zł).
W innym USC otrzymałem kserokopie.
Mam wrażenie, że idzie "moda" (podobna odpowiex jakby według szablonu) - może w wyniku jakiegoś polecenia, wytycznych - na odmawianie wydawania kserokopii akt metrykalnych.
W innym USC otrzymałem kserokopie.
Mam wrażenie, że idzie "moda" (podobna odpowiex jakby według szablonu) - może w wyniku jakiegoś polecenia, wytycznych - na odmawianie wydawania kserokopii akt metrykalnych.
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Kontakt:
Dzisiaj wysłałem wniosek o kopie 3 aktów do USC w Miastku.
Napiszę z jakim skutkiem jak dostanę odpowiedź ;)
Napiszę z jakim skutkiem jak dostanę odpowiedź ;)
Ostatnio zmieniony wt sie 27, 2013 10:15 am przez radekp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Wniosek? Czyli jakiś druk wypełniłeś, czy napisałeś pismo zwykłe?
Czekamy.
Czekamy.
Pozdrawiam
Ania
Ania
-
- Kontakt:
Aktualizacja:
Miłe zaskoczenie - wczoraj otrzymałem polecony, a w nim kserokopie aktów :)
Edit: przy okazji znalazłem błąd w akcie zgonu mojego pradziadka - zamienione miejscami żona z matką (obie Marianny ;)
Miłe zaskoczenie - wczoraj otrzymałem polecony, a w nim kserokopie aktów :)
Edit: przy okazji znalazłem błąd w akcie zgonu mojego pradziadka - zamienione miejscami żona z matką (obie Marianny ;)
-
- Kontakt:
Super! to ja się biorę za wysyłkę
A jak z opłatą? Zrobiłeś przed , po, czy wcale?
A Mariann w XIX wieku Ci dostatek, ja w mojej "nowej" dziewiętnastowiecznej rodzinie mam tyle, że już się gubię
Pozdrawiam
Ania

A Mariann w XIX wieku Ci dostatek, ja w mojej "nowej" dziewiętnastowiecznej rodzinie mam tyle, że już się gubię

Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam
Ania
Ania
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Wysłałam takie wnioski do trzech USC: z jednego dostałam akty po zapłaceniu 5 zł od każdego, w drugim zażądali 22 zł od aktu, bo pomyśleli, że chcę odpisy, w dodatku mam udowodnić, że jestem zstępną, a z trzeciego otrzymałam odpowiedź, że taki ślub nie figuruje w ich księgach.
Czyli...co Urząd to inne zasady i interpretacja przepisów.
Pozdrawiam
Ania
Czyli...co Urząd to inne zasady i interpretacja przepisów.
Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam
Ania
Ania