UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Nadrowscy h. Nabram, ziemia dobrzyńska
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 412
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 9 razy
Nadrowscy h. Nabram, ziemia dobrzyńska
Witam.
Jestem zainteresowana, w kontekście ew. emigracji do USA, losami dzieci Adama Nadrowskiego ostatniego z Nadrowskich - właścicieli Nadroża w pow. rypińskim.
Znalazłam informację,że jego dzieci sprzedały w poł. XIX w. ten majątek rodzinie Barthel von Weidenthal .
Nie znam imion dzieci Adama Nadrowskiego i dlatego nie mogę skorzystać z bazy Ellis Island, czy Family Search.org.
Będę wdzięczna za każdą informację, czy sugestię.
Jestem zainteresowana, w kontekście ew. emigracji do USA, losami dzieci Adama Nadrowskiego ostatniego z Nadrowskich - właścicieli Nadroża w pow. rypińskim.
Znalazłam informację,że jego dzieci sprzedały w poł. XIX w. ten majątek rodzinie Barthel von Weidenthal .
Nie znam imion dzieci Adama Nadrowskiego i dlatego nie mogę skorzystać z bazy Ellis Island, czy Family Search.org.
Będę wdzięczna za każdą informację, czy sugestię.
Ostatnio zmieniony śr maja 09, 2012 2:07 pm przez annastregiel7, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------
Anna Stręgiel
-------------------
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 1 raz
Re: Nadrowscy h. Nadram, ziemia dobrzyńska
Witam
Dzieci Adama Nadrowskiego h.Nabram(1786 - ok1842) i Marianny Pęszyńskiej:
- Marian Franciszek Wojciech Nadrowski
- Adam Nadrowski
- Marianna Justyna Nadrowska
- Anna Aniela Nadrowska
- Adam Marian Nadrowski
- Bogumiła Katarzyna Nadrowska
i zaadoptowana Brygida Bromirska córka Jakuba Bromirskiego
Takie informacje wynotowałem kiedyś z jakiegoś herbarza bądź książki lub książek, mój błąd bo nie zapisałem skąd dokładnie
dlaczego interesują Cię Nadrowscy ? Mnie bardzo interesuje to nazwisko, niestety moje poszukiwania zatrzymały sie na parafii w Wielkim Łęcku do której ksiąg nie mogę dotrzeć.
pozdrawiam
Dzieci Adama Nadrowskiego h.Nabram(1786 - ok1842) i Marianny Pęszyńskiej:
- Marian Franciszek Wojciech Nadrowski
- Adam Nadrowski
- Marianna Justyna Nadrowska
- Anna Aniela Nadrowska
- Adam Marian Nadrowski
- Bogumiła Katarzyna Nadrowska
i zaadoptowana Brygida Bromirska córka Jakuba Bromirskiego
Takie informacje wynotowałem kiedyś z jakiegoś herbarza bądź książki lub książek, mój błąd bo nie zapisałem skąd dokładnie

dlaczego interesują Cię Nadrowscy ? Mnie bardzo interesuje to nazwisko, niestety moje poszukiwania zatrzymały sie na parafii w Wielkim Łęcku do której ksiąg nie mogę dotrzeć.
pozdrawiam
Adam
Czy ktoś odwiedza parafię w Wielkim Łęcku (powiat działdowski w Warmińsko-Mazurskie)?
Czy ktoś odwiedza parafię w Wielkim Łęcku (powiat działdowski w Warmińsko-Mazurskie)?
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
A skad im sie herb Nadram wzial?
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Ja również nie bardzo rozumiem, co Nadrowscy mają do herbu Nadram?
Nadram to herb z nobilitacji Zygmunta de Nadrama z roku 1665 (patrz Trelińska nr. 1017, s. 372). Nadrowscy z Nadróża w pow. lipnowskim legitymowali się (Adam s. Bartłomieja) w 1839 r. z herbu Nabram (patrz Sęczys s. 465).
Nadram to herb z nobilitacji Zygmunta de Nadrama z roku 1665 (patrz Trelińska nr. 1017, s. 372). Nadrowscy z Nadróża w pow. lipnowskim legitymowali się (Adam s. Bartłomieja) w 1839 r. z herbu Nabram (patrz Sęczys s. 465).
-
Tyle, ze herb Nabram przysluguje tylko tym Nadrowskim,Nadrowscy z Nadróża w pow. lipnowskim legitymowali się (Adam s. Bartłomieja) w 1839 r. z herbu Nabram (patrz Sęczys s. 465).
ktorzy pochodza w prawej prostej linii meskiej od wylegitymowanego Adama,
i tylko w systemie rosyjskich dworjan.
Jako odwieczna szlachta polska Nadrowscy z rodu Ogonczykow.
Adam A. Pszczolkowski
-
Witam.
Oczywiście - Nadrowscy. h. Nabram. To literówka. Mea culpa - już poprawione.
Adamie, dlaczego interesuja mnie Nadrowscy?
Otóż, kuzynka mojego męża, mieszkająca w Detroit bardzo zainteresowana jest korzeniami swojej mamy - Weroniki Nadrowskiej - Pawłowskiej, ur. w 1893 r.
Na Ellis Island , a później do Nowego Yorku Weronika przypłynęła wraz ze swoją matką - Walerią w 1903 r.
Waleria, ur. ok 1863 r. jest z Leszczyńskich. Jej mąż,John (Jan) Nadrowski przybył do NY rok wcześniej z miejscowości Huta (Russia) , zmarł w Detroit w 1915 r., a zgon zgłosił jego ojciec Vincent Nadrowski.
Natomiast Waleria przypłynęła z miejscowości Osiek (Russia).
Kuzynka twierdzi,że z opowieści jej babci - Walerii wynika,że przynajmniej jej rodzina, czyli Leszczyńscy to była szlachta.Początkowo nie brałam tej informacji poważnie...przecież Leszczyńskich w Polsce... jak mrówków...
Domyślasz się,jaki mam problem ze znalezieniem w Polsce informacji o tej parze: Waleria z Leszczyńskich i Jan Nadrowski.
Zaczęłam od wyszukiwania w sieci i m.in.dostępnych tam metrykach, w okolicach którego z ok. 25 Osieków z dawnego . zab. rosyjskiego pojawiają się Nadrowscy i Leszczyńscy. Pewną wskazówką było to,że w okolicach tego Osieku powinna być miejscowość Huta.
W trakcie tych poszukiwań okazało się,że Nadrowscy to też szlachta. Pomyślałam wtedy, że może w tych szlacheckich korzeniach Walerii Leszczyńskiej jest coś na rzeczy, choć nadal podchodzę do tego bardzo, bardzo ostrożnie...Dowiedziałam się,że Nadrowscy byli właścicielami Nadroża do poł XIX w., a później nie ma o nich żadnych informacji w źródłach polskich.Pomyślałam,że część z ich być może wyemigrowała do USA, zwłaszcza,że na Family Search jest sporo Nadrowskich.
Może jednak "moi" Nadrowscy mają coś wspólnego z Twoimi z par. Wielki Łęck?
Może tam, ok. 1863 r. urodził się Jan Nadrowski, syn Vincenta (Wincentego) - mąż Walerii z Leszczyńskich?
Wiem jeszcze,że Jan miał w Nowym Yorku brata - Józefa , do którego w 1902 r. przypłynął .
Oczywiście - Nadrowscy. h. Nabram. To literówka. Mea culpa - już poprawione.
Adamie, dlaczego interesuja mnie Nadrowscy?
Otóż, kuzynka mojego męża, mieszkająca w Detroit bardzo zainteresowana jest korzeniami swojej mamy - Weroniki Nadrowskiej - Pawłowskiej, ur. w 1893 r.
Na Ellis Island , a później do Nowego Yorku Weronika przypłynęła wraz ze swoją matką - Walerią w 1903 r.
Waleria, ur. ok 1863 r. jest z Leszczyńskich. Jej mąż,John (Jan) Nadrowski przybył do NY rok wcześniej z miejscowości Huta (Russia) , zmarł w Detroit w 1915 r., a zgon zgłosił jego ojciec Vincent Nadrowski.
Natomiast Waleria przypłynęła z miejscowości Osiek (Russia).
Kuzynka twierdzi,że z opowieści jej babci - Walerii wynika,że przynajmniej jej rodzina, czyli Leszczyńscy to była szlachta.Początkowo nie brałam tej informacji poważnie...przecież Leszczyńskich w Polsce... jak mrówków...
Domyślasz się,jaki mam problem ze znalezieniem w Polsce informacji o tej parze: Waleria z Leszczyńskich i Jan Nadrowski.
Zaczęłam od wyszukiwania w sieci i m.in.dostępnych tam metrykach, w okolicach którego z ok. 25 Osieków z dawnego . zab. rosyjskiego pojawiają się Nadrowscy i Leszczyńscy. Pewną wskazówką było to,że w okolicach tego Osieku powinna być miejscowość Huta.
W trakcie tych poszukiwań okazało się,że Nadrowscy to też szlachta. Pomyślałam wtedy, że może w tych szlacheckich korzeniach Walerii Leszczyńskiej jest coś na rzeczy, choć nadal podchodzę do tego bardzo, bardzo ostrożnie...Dowiedziałam się,że Nadrowscy byli właścicielami Nadroża do poł XIX w., a później nie ma o nich żadnych informacji w źródłach polskich.Pomyślałam,że część z ich być może wyemigrowała do USA, zwłaszcza,że na Family Search jest sporo Nadrowskich.
Może jednak "moi" Nadrowscy mają coś wspólnego z Twoimi z par. Wielki Łęck?
Może tam, ok. 1863 r. urodził się Jan Nadrowski, syn Vincenta (Wincentego) - mąż Walerii z Leszczyńskich?
Wiem jeszcze,że Jan miał w Nowym Yorku brata - Józefa , do którego w 1902 r. przypłynął .
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------
Anna Stręgiel
-------------------
-
Re: Nadrowscy h. Nabram, ziemia dobrzyńska
Witajcie
Aniu w książce Regestr diecezjów - Franciszka Czajkowskiego czyli właściciele ziemscy
w koronie 1783 – 1784 występują:
Nadrowski 4 - Żakowice szlacheckie, Łąkoszyn, Kutnowski, Gnieźnieńska.
Nadrowski - Gorzechowo, Siecień, Dobrzyński, Płocka.
Nadrowscy - Huta, Zale, Rypinski, Płocka.
Nadrowscy 3 - Nadroz, Zale, Rypinski, Płocka.
Nadrowscy - Kraiewice Mnieysze, Jezewo, Sierpecki, Płocka.
W okolicy Rypina na południe tuż pod Nadrożem mieści się wieś Huta (o tej wsi mówi Czajkowski ), nieco na północ od Rypina mamy wieś Osiek, moze to właśnie ten Osiek ?! Na stronie welka.pl znajduje się spis urodzonych i małzeństw z tego włąśńie Osieka http://www.welka.pl/metrykiinde.php Myślę że to będzie dobry trop.
Jeśli chodzi o moich to niestety nie mam zbyt wielu info. mój prapradziad Józef Nadrowski urodził się w Wielkim Łęcku (koło Działdowa) w 1868 roku, syn Jakuba Nadrowskiego i Katarzyny Nadolskiej, nie wiem czy miał rodzeństwo, też emigrował ale do Niemiec, na początku XX w. wrócił do Polski ale już na teren Rawicza.
Możliwe ze to ta sama rodzina, odległość niedaleka od Rypina.
Adamie, rozumiem że przodkowie Adama h.Nabram jak i jego rodzeństwo byli herbu Ogończyk, tak ?
Aniu w książce Regestr diecezjów - Franciszka Czajkowskiego czyli właściciele ziemscy
w koronie 1783 – 1784 występują:
Nadrowski 4 - Żakowice szlacheckie, Łąkoszyn, Kutnowski, Gnieźnieńska.
Nadrowski - Gorzechowo, Siecień, Dobrzyński, Płocka.
Nadrowscy - Huta, Zale, Rypinski, Płocka.
Nadrowscy 3 - Nadroz, Zale, Rypinski, Płocka.
Nadrowscy - Kraiewice Mnieysze, Jezewo, Sierpecki, Płocka.
W okolicy Rypina na południe tuż pod Nadrożem mieści się wieś Huta (o tej wsi mówi Czajkowski ), nieco na północ od Rypina mamy wieś Osiek, moze to właśnie ten Osiek ?! Na stronie welka.pl znajduje się spis urodzonych i małzeństw z tego włąśńie Osieka http://www.welka.pl/metrykiinde.php Myślę że to będzie dobry trop.
Jeśli chodzi o moich to niestety nie mam zbyt wielu info. mój prapradziad Józef Nadrowski urodził się w Wielkim Łęcku (koło Działdowa) w 1868 roku, syn Jakuba Nadrowskiego i Katarzyny Nadolskiej, nie wiem czy miał rodzeństwo, też emigrował ale do Niemiec, na początku XX w. wrócił do Polski ale już na teren Rawicza.
Możliwe ze to ta sama rodzina, odległość niedaleka od Rypina.
Adamie, rozumiem że przodkowie Adama h.Nabram jak i jego rodzeństwo byli herbu Ogończyk, tak ?
Adam
-
Witam.
Adamie,
dziękuję bardzo za wszystkie informacje oraz za link.
Mam jeszcze jeden trop, na który wczoraj wpadłam: parafia Skępe, pow lipnowski, woj. kujawsko-pomorskie. Tam też jest Osiek i Huta, a w genetece znalazłam tam Nadrowskich i Leszczyńskich
Adamie,
dziękuję bardzo za wszystkie informacje oraz za link.
Mam jeszcze jeden trop, na który wczoraj wpadłam: parafia Skępe, pow lipnowski, woj. kujawsko-pomorskie. Tam też jest Osiek i Huta, a w genetece znalazłam tam Nadrowskich i Leszczyńskich
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------
Anna Stręgiel
-------------------
Witam
Mnie natomiast interesują Nadrowscy z Grudziądza . Czy ktoś o nich słyszał ? .Syn Nadrowskich z Grudziądza był nauczycielem rysunków w Polskiej Szkole Macierzy w Gdańsku , a zmarł 1945 w Lęborku pozostawiając żonę , która zmarła 1968 r.Rysiu .
Mnie natomiast interesują Nadrowscy z Grudziądza . Czy ktoś o nich słyszał ? .Syn Nadrowskich z Grudziądza był nauczycielem rysunków w Polskiej Szkole Macierzy w Gdańsku , a zmarł 1945 w Lęborku pozostawiając żonę , która zmarła 1968 r.Rysiu .
-
Ragestr Czaykowskiego (zwlaszcza w wydaniu DiG) slabiutki.
Podymne ziemi dobrzynskiej 1775 r.
majatki szlacheckie
Nadroz - Nadrowscy - Jakub, Bartlomiej, Franciszek, Antoni.
Podymne ziemi dobrzynskiej 1775 r.
majatki szlacheckie
Nadroz - Nadrowscy - Jakub, Bartlomiej, Franciszek, Antoni.
Adam A. Pszczolkowski
-
Aniu, tutaj http://www.jwdupon.net/genealogy/pidx001.htm#N jest spis różnych rodzin z okolic Skępego z XIX w., kiedy klikniesz w daną osobę pojawi się więcej informacji, są Nadrowscy i Leszczyńscy.
pozdrawiam
pozdrawiam
Adam
-
A co stoi w metrykach zgonow (koscielnych) tychze osob?Otóż, kuzynka mojego męża, mieszkająca w Detroit bardzo zainteresowana jest korzeniami swojej mamy - Weroniki Nadrowskiej - Pawłowskiej, ur. w 1893 r.
Na Ellis Island , a później do Nowego Yorku Weronika przypłynęła wraz ze swoją matką - Walerią w 1903 r. Waleria, ur. ok 1863 r. jest z Leszczyńskich. Jej mąż,John (Jan) Nadrowski przybył do NY rok wcześniej z miejscowości Huta (Russia) , zmarł w Detroit w 1915 r., a zgon zgłosił jego ojciec Vincent Nadrowski.
Adam A. Pszczolkowski
-
Witam.
Problem w tym, że kuzynka ma tylko akt zgonu Johna (Jana), męża Walerii Leszczyńskiej- Nadrowskiej.
Zmarł w 1915 r.w Detroit, a zgon zgłosił jego ojciec Vincent Nadrowski. Jest tam też napisane, że matka nieznana.
Dziękuję bardzo Adamie za kolejny link. Już zabieram się do przeglądania.
Problem w tym, że kuzynka ma tylko akt zgonu Johna (Jana), męża Walerii Leszczyńskiej- Nadrowskiej.
Zmarł w 1915 r.w Detroit, a zgon zgłosił jego ojciec Vincent Nadrowski. Jest tam też napisane, że matka nieznana.
Dziękuję bardzo Adamie za kolejny link. Już zabieram się do przeglądania.
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------
Anna Stręgiel
-------------------
-
1. I jakie miejsce urodzenia stoi w tejze metryceProblem w tym, że kuzynka ma tylko akt zgonu Johna (Jana), męża Walerii Leszczyńskiej- Nadrowskiej. Zmarł w 1915 r.w Detroit, a zgon zgłosił jego ojciec Vincent Nadrowski. Jest tam też napisane, że matka nieznana.
(wiem, ze pisane angielskim gotykiem i byc moze znieksztalcone - ale zawsze cos!)?
2. Co za problem zdobyc dwie pozostale metryki zgonu - skoro znany rok i miejsce.
W USA zalatwia sie to na jeden telefon lub mail do wlasciwej kancelarii parafialnej.
I jesli kancelaria dziala szybko a sprawnie to na drugi dzien potrafia przyslac skan metryki!
Choc wierze, ze tam tez sa odstepstwa od tej reguly...
Ale probowac trzeba.
Adam A. Pszczolkowski
Mam pewną wątpliwość.annastregiel7 pisze:Problem w tym, że kuzynka ma tylko akt zgonu Johna (Jana), męża Walerii Leszczyńskiej- Nadrowskiej.
Jeśli zgon syna istotnie zgłosił jego ojciec to dlaczego w akcie zgonu nie ma informacji o miejscu urodzenia, żadnych informacji o matce (żonie? zgłaszającego), brak daty urodzenia, a wiek syna podany jest jedynie w przybliżeniu (około 48 lat)?
Poza tym ojciec w chwili zgłoszenia miałby co najmniej jakieś 70 lat i musiał wcześniej przybyć do USA. Czy tak istotnie było?
Pozdrawiam,
Jurek