UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Spis kolejarzy polskich zmarłych w latach 1939-1945
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 150
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 5 razy
Spis kolejarzy polskich zmarłych w latach 1939-1945
Witam,
szukam spisu kolejarzy z II wojny światowej. Brat mojego pradziadka zginął na służbie w 1944 roku. Jest na straty.pl. Jako źródło występuje książka pt. "Żołnierze żelaznych szlaków. Wspomnienia polskich kolejarzy 1939-1945" autorzy: Franciszek Krajka,Bolesław Wójcik.
Może ktoś ma dostęp do tej książki. Chodzi mi o: Stanisław Pospieszny ur. 4.4.1888 w Głuchowie zm./zg. 9.4.1944 (co tej daty to mam wątpliwości).
Z góry dziękuje za pomoc.
szukam spisu kolejarzy z II wojny światowej. Brat mojego pradziadka zginął na służbie w 1944 roku. Jest na straty.pl. Jako źródło występuje książka pt. "Żołnierze żelaznych szlaków. Wspomnienia polskich kolejarzy 1939-1945" autorzy: Franciszek Krajka,Bolesław Wójcik.
Może ktoś ma dostęp do tej książki. Chodzi mi o: Stanisław Pospieszny ur. 4.4.1888 w Głuchowie zm./zg. 9.4.1944 (co tej daty to mam wątpliwości).
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam!
Jakub
Jakub
Re: Spis kolejarzy z II wojny światowej
Mam tę książkę i rzeczywiście tam występuje. Jako datę śmierci wpisano 09-09-1944 r.
Mam tę książkę i rzeczywiście tam występuje. Jako datę śmierci wpisano 09-09-1944 r.
Stanisław
-
AUTOR TEMATU - Posty: 150
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 5 razy
Witaj, dziękuję za odpowiedź. Czy coś więcej jest napisane?? W jakich okolicznościach zmarł? Gdzie, na jakiej kolei pracował??
Pozdrawiam!
Jakub
Jakub
Witaj, dziękuję za odpowiedź. Czy coś więcej jest napisane?? W jakich okolicznościach zmarł? Gdzie, na jakiej kolei pracował??
Nie, to jest cała treść wpisu:
Pośpieszyński Stanisław - kolejarz z Poznania, zginął 9 września 1944 r.
Nie, to jest cała treść wpisu:
Pośpieszyński Stanisław - kolejarz z Poznania, zginął 9 września 1944 r.
Stanisław
Witam. Czy mogę prosić o sprawdzenie w tej książce osoby Władysław Tracz.
Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Justyna
-
- Podziękował/a: 8 razy
Witam serdecznie!
Jeśli można to ze swej strony poproszę o sprawdzenie nazwiska Nadobnik.
Michał Henryk Nadobnik był kolejarzem w Bydgoszczy.
Pozdrawiam:
Krzysztof Nadobnik.
Jeśli można to ze swej strony poproszę o sprawdzenie nazwiska Nadobnik.
Michał Henryk Nadobnik był kolejarzem w Bydgoszczy.
Pozdrawiam:
Krzysztof Nadobnik.
www.sibilski.org choć obecnie Nadobnik.
-
- Podziękował/a: 43 razy
- Podziękowano: 171 razy
Proszę o sprawdzenie
Kamiński Michał s. Stanisława, bliższych danych nie posiadam, poza tym, że był kolejarzem w czasie II wojny światowej.
Gosia
Kamiński Michał s. Stanisława, bliższych danych nie posiadam, poza tym, że był kolejarzem w czasie II wojny światowej.
Gosia
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Krasnosielc, Gąsewo, Chojnowo i okolice;
Bażyk, Betlej, Kwaśniowski, Maziarz, Rączka, Stasiowski, Waśko, Wnęk, Urban-
Jasło i okolice;
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Krasnosielc, Gąsewo, Chojnowo i okolice;
Bażyk, Betlej, Kwaśniowski, Maziarz, Rączka, Stasiowski, Waśko, Wnęk, Urban-
Jasło i okolice;
-
- Podziękował/a: 3 razy
Witam. Czy mogę prosić o sprawdzenir nazwisk - Franciszek Kozłowski z Bydgoszczy i Edmund Ciepluch z Nakła n. Notecią? Dziękuję.
pozdrawiam Andrzej W. Szambelańczyk
Szukam:Kozłowski,Gill,Poklękowski,Ciepluch, Loch(Paterek,Nakło n.Notecia,Łobżenica,Bydgoszcz,Ślesin - okolice),Szymanowscy,Górscy(Turew,Wyskoć),Brykczyńscy (Opalenica) Krüger(Rogoźno Wlkp.).Proszę o wiadomosci.
Szukam:Kozłowski,Gill,Poklękowski,Ciepluch, Loch(Paterek,Nakło n.Notecia,Łobżenica,Bydgoszcz,Ślesin - okolice),Szymanowscy,Górscy(Turew,Wyskoć),Brykczyńscy (Opalenica) Krüger(Rogoźno Wlkp.).Proszę o wiadomosci.
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 64 razy
- Kontakt:
Nadobnik - brak
Kamiński Michał - pracownik stacji Wągrowiec, zginął w Dachau
jest jeszcze:
Alfons
Franciszek
Józef
Józef
Kozłowski Franciszek - brak
jest:
Andrzej
Michał
Stefan
Wiktor
Ciepluch - brak
Chciałbym dodać, ponieważ nikt tego nie ujął - jest to spis kolejarzy polskich, którzy zginęli w latach 1939-1945.
Nie znajdziemy tutaj osób, które pracowały w czasie okupacji hitlerowskiej na kolei i przeżyły wojnę.
Kamiński Michał - pracownik stacji Wągrowiec, zginął w Dachau
jest jeszcze:
Alfons
Franciszek
Józef
Józef
Kozłowski Franciszek - brak
jest:
Andrzej
Michał
Stefan
Wiktor
Ciepluch - brak
Chciałbym dodać, ponieważ nikt tego nie ujął - jest to spis kolejarzy polskich, którzy zginęli w latach 1939-1945.
Nie znajdziemy tutaj osób, które pracowały w czasie okupacji hitlerowskiej na kolei i przeżyły wojnę.
Pozdrawiam serdecznie Jarosław Stulczewski
-
- Podziękował/a: 8 razy
Jarku,mimo wszystko dziękuję za sprawdzenie nazwiska.Co do Tego Nadobnika nie mam śladu więc chwytam się wszystkiego co może przynieść efekty.
Pozdrawiam:
Krzysztof.
Pozdrawiam:
Krzysztof.
www.sibilski.org choć obecnie Nadobnik.
-
- Podziękowano: 64 razy
- Kontakt:
Jest ale Prokop Jan - pracownik stacji Opalenica, zginął w Oświęcimiu.
Pozdrawiam serdecznie Jarosław Stulczewski
-
Witam!
Czy w spisie jest Stanisław Zieliński, pracownik kolei w Wilnie?
pozdrawiam
Aldona
Czy w spisie jest Stanisław Zieliński, pracownik kolei w Wilnie?
pozdrawiam
Aldona