UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Żbikowscy z Ziemi Ciechanowskiej - pytania

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Re: Żbikowscy z Ziemi Ciechanowskiej - pytania

Post autor: apszczol » ndz maja 13, 2012 10:09 am

1. Nie Sląski, lecz Ślaski.

2. No i skad sie w tym towarzystwie wzieli Miezenscy?
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

genkisiel1879
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: genkisiel1879 » ndz maja 13, 2012 3:59 pm

No i Mistrz złapał mnie na gorącym (och, zimnym już) uczynku chciejstwa.
Wszystko to przez nieszczęsną parafią Zielona gdzie Zbikowskich wielu ale metryk sprzed 1808 na lekarstwo, no prawie nic.
Zostaje tylko wybrać się do AGAD i poprzez dokumenty sądowe kumać kto jest kto w parafii Zielona. Co i planuje zrobić. W międzyczasie groch z kapustą jeżeli idzie i koligacje drobnej szlachty z parafii Zielona. Fakt jest, że multum Zbikowskch w okolicy nie usprawidliwia mojej pomyłki.
Mój Maciej gospodarował na swojej części w Konarzewie-Miernikach i Jan, urodził się tamże w roku 1766 z niego i Marianny z Mierzeńskich. No i teraz muszę dowiedzieć się czyim synem był Jan Zbikowski mąż Bogumiły Czaplickiej (slub w Konarzewie-Gołębkach w 1807 roku). Teraz, po ponownym sprawdzeniu, wiem z pewnością nie był on synem Marianny z Mierzeńskich bo zgodnie z metryką ślubu urodził on się około 1782 roku. Swoje wątpliwości zanotowałem swego czasu no i ... zapomniałem o nich. Być może, że był on rzeczywiście synem Macieja Zbikowskiego z Milewa-Rączek i Doroty z Mossakowskich?
Potem już zapomniawszy o notatce i wątpliwościach, na podstawie dowodów nie wprost czyli domysłów przenicowałem Macieja Z Konarzewa-Miernik do Milewa-Rączek i tak został on obarczony dwoma żonami. Biedna Dorota Mossakowska, dobrze, że nie wie co zrobiłem.
Nie mogłem potem znaleźć metryki zgonu Jana i tak to wszystko zostało aż do teraz.
Przemek Kisielewski
Przemek Kisielewski

apszczol

Post autor: apszczol » wt maja 15, 2012 1:45 am

Odpowiedz na pytanie wydaje sie byc banalnie prosta,
ale wypadaloby ja udokumentowac...

Poki co na szybko:

1. Jan Zbikowski ur. ok. 1782, ktory w 1807 r. bierze slub w Golyminie z Bogumila Czaplicka de Konarzewo-Golabki, corka slynnego Karola i Rozalii z Rogowskich (slub tychze w 1759 r. w Palukach, aczkolwiek ich intercyza jest w zakroczymskich grodzkich wieczystych) to syn Kazimierza i Marianny ze Smolenskich. Karol Czaplicki jest prosty i oczywisty i latwo go przeciez dociagnac do sredniowiecznych Doliwow z Czaplic-Pilatow, wiec zanudzac nie bede.
Tenze Kazimierz to syn Hilarego i Malgorzaty z Mossakowskich.

2. Maciej Zbikowski ur.ok. 1733 w Milewie-Raczkach, zmarl w tychze w 1809 roku. Bral slub w 1773 r. w Zielonej z Dorota Mossakowska de Niesiobedy-Stara Wies, co zmarla w 1810 r. w Milewie-Raczkach. Ta Dorota to corka Idziego i Marianny Grabowskich z Grabowa Malego. Wiec tez jasna, prosta i oczywista.
Nasz Maciej, to syn Hilarego i Malgorzaty z Mossakowskich, wiec stryj Jana z punktu 1.

3. Inny Maciej Zbikowski, co sie rodzil w podobnym roku co poprzednik, dziedzic czesci wsi Konarzewo-Mierniki, a maz Marianny z Mierzenskich (slub powinien byc w Gzach), ojciec zas Jana, urodzonego w 1766 r. to bedzie syn Kazimierza i Teresy z Mossakowskich. Ten Kazimierz to syn Stanislawa i Anny z Milewskich, a wnuk Wojciecha i kolejnej Anny z Milewskich.
Przy czym drugim synem tego Wojciecha byl Maciej, ktorego synem byl Hilary.

Staje sie wiec jasne, ze Maciej z punktu 3 to brat stryjeczno-stryjeczny Macieja z punktu 2, zas stryj stryjeczno-stryjeczny Jana z punktu 1.

I powtorzmy raz jeszcze - z tym, ze to wszystko wypadaloby udokumentowac...
Adam A. Pszczolkowski

AUTOR TEMATU
joanna84
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 25 razy
Kontakt:

Post autor: joanna84 » wt maja 15, 2012 7:57 pm

Ja miałabym takie małe pytanie w związku z tymi Maciejami Żbikowskimi.
Pytanie jest a propos poprzedniego postu w tym temacie:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?p=75369#p75369

Proszę o potwierdzenie czy poniższy wywód jest poprawny.
Zacznę od mojego 4xpradziadka Antoniego Żbikowskiego (męża Joanny Żbikowskiej).
Rodzice Antoniego to Gabriel Żbikowski i Marcjanna Ślaska.
Rodzice Gabriela to Filip Żbikowski i Agnieszka Wilkowska.
Rodzice Filipa to Maciej Żbikowski i Dorota Mossakowska.

I tu moje pytanie: kto w końcu jest ojcem Macieja Żbikowskiego męża Doroty Mossakowskiej, bo przyznam, że się pogubiłam. W jednym poście jest Wojciech w drugim Hilary, albo może coś źle zrozumiałam.

apszczol

Post autor: apszczol » wt maja 15, 2012 11:51 pm

Chytre pytanie, ale da sie je jeszcze chytrzej udowodnic.

Mianowicie:
Antoni Zbikowski (*ok.1790) dziedzic czesci Milewa-Raczek maz Joanny Zbikowskiej (slub 19.02.1819 Zielona), przy swym pierwszym slubie z Domicella Grabowska (23.01.1809 Zielona) jest okreslony
jako syn Gabriela (zmarlego 28.10.1804 Milewo-Raczki) i Marcjanny ze Slaskich (+14.10.1804 Milewo-Raczki).
Ten Gabriel zenil sie ze Slaska z Konarzewa-Golabkow dnia 23.11.1788 r. w Golyminie.

Na Gabriela jest kilka kwitow, na ten przyklad:

1774, CGW, sygn.143, k.515v; #Walenty Gadomski, syn Jana z I oraz Filip i Gabriel Zbikowscy, synowie +Filipa z II strony wzajemnie się kwitują ze spraw sądowych i różnych kar pieniężnych, na mocy dekretu sądu zjazdowego w Milewie-Rączkach.

1784, CGW, sygn.163, k.047v; #Grzegorz i Józef Młodzianowscy, synowie +Andrzeja darują Gabrielowi Żbikowskiemu, synowi +Filipa całe swe części we wsi Milewo-Rączki. Następnie kwitują go z 13 dukatów z tejże transakcji.

A skoro Filip Zbikowski, syn Filipa jest starszym bratem naszego Gabriela, to dowiadujemy sie kto byl ich wspolna matka:

1769, CGW, sygn.137, k.165v; #Filip Żbikowski, syn żyjącego Filipa i +Agnieszki Wilkowskiej zapisuje Mariannie Grabowskiej, córce +Wojciecha i Marianny Grabowskiej, swej żonie 250 złp. na swych dobrach.

Ten Filip senior, jest synem Macieja skoro:

1768, CGRiO, sygn.37, k.237r; #Filip Żbikowski, syn +Macieja daruje synowi swemu Filipowi, trzecią część swych dóbr we wsi Milewo-Rączki.

Zas liczne dzieci tegoz Macieja poznajemy przy okazji tychze kontraktow:

1722, CGW, sygn.113, k.801; #Hilary Żbikowski, syn +Macieja de Milewo-Rączki w imieniu swym oraz Jakuba, Filipa i Macieja Żbikowskich, braci swych rodzonych, ceduje Idziemu Romanowi, synowi +Adama 105 tynfów, zapisanych przez +Szymona Milewskiego +Andrzejowi Grabowskiemu w aktach tutejszych tytułem zastawu na dobrach Milewo-Bylice, zaś przez tegoż +Grabowskiego cedowanycn Grzegorzowi Mossakowskiemu i jego żonie Barbarze Pajewskiej w aktach tutejszych, zaś przez tychże małzonków Mossakowskich cedowanych ich ojcu w aktach tutejszych. Następnie Elżbieta, żona Mikołaja Milewskiego i Konstancja, żona Franciszka Milewskiego obie siostry Żbikowskie wyrażają satysfakcję posagową swym braciom Hilaremu, Jakubowi, Filipowi i Maciejowi Żbikowskim.

Tu oczywiscie nastepuje zupelna zmyla, bo przeciez Maciej Zbikowski ojciec Filipa, nie jest mezem Doroty Mossakowskiej.
Bo przeciez Maciej maz Doroty Mossakowskiej to syn Hilarego, a dopiero wnuk tegoz Macieja
(ktorego zony niestety nie jest mi dane znac, co nie oznacza, ze nie mam jej gdzies w notatkach,
ale szukac wlasnie mi sie za bardzo nie chce).
Adam A. Pszczolkowski

genkisiel1879

Post autor: genkisiel1879 » ndz maja 20, 2012 3:09 am

Co jeden dokument sądowy może uczynić!
Ten z roku 1722 gdzie Hilary Zbikowski w imieniu swoim i braci robi jakieś transakcje ziemią czyli "ceduje tytułem zastawu",
zawiera też imię córki Macieja Zbikowskiego a siostry Hilarego Konstancji oraz nazwisko i imię jej małżonaka Franciszka Milewskiego, który zadowolony był z jej posagu.
Konstancja to nie jest popularne imię więc wprowadziłem je do mego programu i okazuje się, że jest w drzewie mojej żony Konstancja Zbikowska, żona Franciszka Milewskiego z Mosak Rukli, parafia Krasne. To byli 6 x pradziadkowie mojej żony.
Przemek Kisielewski

apszczol

Post autor: apszczol » ndz maja 20, 2012 9:00 pm

czyli "ceduje tytułem zastawu",
On dokonuje cesji zastawu.

Konstancja to nie jest popularne imię więc wprowadziłem je do mego programu i okazuje się, że jest w drzewie mojej żony Konstancja Zbikowska, żona Franciszka Milewskiego z Mosak Rukli, parafia Krasne. To byli 6 x pradziadkowie mojej żony
.

Konstancja w tym srodowisku i w tym okresie popularna.
Ale czy przypadkiem nie chodzi tu o Franciszka Milewskiego
z Mossak-Rukli, syna Jozefa i Brygidy z Czaplickich?
Ten sie rodzil w 1750 roku, wiec nie moze byc tozsamy z tym wyzej.
Adam A. Pszczolkowski

genkisiel1879

Post autor: genkisiel1879 » ndz maja 20, 2012 9:36 pm

Franciszek Milewski, o którym pisałem urodził się 3 października 1682 w Mosakach Ruklach z Aleksandra i Łucji.
On to miał za żonę Konstancje ze Zbikowskich.
Franciszek urodzony z Józefa i Brygidy był jego wnukiem.
Aleksander musiał być pierwszym Milewskim osiadłym w Ruklach bo nie było ich tam na spisach drugiej połowy XVII w. i pewnie jego żona Łucja była z domu Mossakowska.
Znowu jest tu trochę elementu pobożnego życzenia bo wprawdzie Franciszek Milewski wymieniony jest w kilku dokumentach sądowych dot. Zbikowskich z Milewa Rączek ale nigdzie nie ma imienia jego ojca ani jego miejsca zamieszkania.
Przemek Kisielewski

apszczol

Post autor: apszczol » ndz maja 20, 2012 11:44 pm

To sa Milewscy przydomku Surgala.
Mieszkaja po dzien dzien w tym samym miejscu w Mossakach-Ruklach
i zwa ich dalej Surgalami. Bylem u nich kilka razy w domu.
Ostatnio jednemu z tychze Milewskich podsylalem rodowod,
ale podawalem tylko do Jozefa i Brygidy, nie majac papieru na Aleksandra.
Adam A. Pszczolkowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”