UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Tomasz Pytlarz rocznik 1916

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
jolaTL
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 130 razy

Tomasz Pytlarz rocznik 1916

Post autor: jolaTL » śr maja 23, 2012 8:59 pm

Poradźcie mi co robić. Zwróciła się do mnie (przez moja kuzynkę ) Szwajcarka p. Sylwia Lorenz, której ojcem był internowany w czasie wojny w Szwajcarii Tomasz Pytlarz , internowany w mieście Auslikon. Strzelec w Brygadzie Łączności 2 Dywizji Strzelców Pieszych, urodzony 23.03.1916 roku w Zabłocin. Zwróciła się z prośbą aby jej pomóc odnaleźć rodzinę w Polsce. Tomasz Pytlarz nie uznał ojcostwa. Teraz już na pewno nie żyje, ale może pozostawił polską rodzinę. Sylwia chciałaby się dowiedzieć czegoś o swoich polskich korzeniach. Pani Sylwia nie zna j.polskiego.
Co by tu jej doradzić? :help:
Pozdrawiam Jola TLipińska

Pitka, Kurzweil, Gaberle, Faszowicz-Farensbach,Grohmann.
Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Re: Tomasz Pytlarz rocznik 1916

Post autor: mariamazur » czw maja 24, 2012 9:56 am

Ja bym zaczęła od parafii i proboszcza, a potem urząd stanu cywilnego, po wojnie często przy aktach urodzenia zapisywano bieżące informacje, jak zmiana nazwiska, stanu cywilnego czy śmierci. Wielokrotnie się spotkałam z takimi dopiskami nawet przy urodzonych jeszcze w XIX wieku. Również w parafii mogą znać kogoś z rodziny. Niestety nie wiem jednak jaka to parafia czy urząd, ponieważ ani w google map, ani w Targeo, ani w słowniku geograficznym Królestwa Polskiego nie mogę zlokalizować tej miejscowości. Jest wiele miejscowości o nazwie Zabłocie, natomiast Zabłocina nie ma :( .
W spisach metrykaliów z XIX wieku to nazwisko występuje właściwie tylko w czterech miejscowościach/ parafiach: Puszcza Solska, Prandocin, Rokitno i Pilica, ale na obecnych mapach rozmieszczenia nazwisk są już praktycznie w całej południowej Polsce - no ale można próbować w tych parafiach.
W końcu Pytlarzy w kraju jest tylko niespełna 1,5 tysiąca można do każdego dotrzeć ;)
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”