UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Family Tree Builder - MyHeritage
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 2 razy
Re: Family Tree Builder - MyHeritage
Witam.
Jaka jest możliwości nawiazania kontaktu z osobą od której dostało się dopasowanie. Odsyła mnie do wykupu konta premium.
Jurek Solecki
Jaka jest możliwości nawiazania kontaktu z osobą od której dostało się dopasowanie. Odsyła mnie do wykupu konta premium.
Jurek Solecki
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
Cześć
Ja nawiązałem kontakt z taką osobą przez nk.
Pozdrawiam Mietek
Ja nawiązałem kontakt z taką osobą przez nk.
Pozdrawiam Mietek
Mietek
Moje poszukiwania:
Wielkopolska: Sikora, Biskup, Pawlaczyk, Osałkowski, Kuklińska, Grzegorzewska, Kryger(Krüger)
Moje poszukiwania:
Wielkopolska: Sikora, Biskup, Pawlaczyk, Osałkowski, Kuklińska, Grzegorzewska, Kryger(Krüger)
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 2 razy
Witam.
To jest sposób. Już raz w ten sposób tak robiłem. Jest to pracochłonne ale może dać efekt. Piszę po kolei do wszystkich opisując sytuację i czekam. Przeglądam też profile i coś może mnie naprowadzić na szukaną osobę.
Pozdrawiam Jurek Solecki
To jest sposób. Już raz w ten sposób tak robiłem. Jest to pracochłonne ale może dać efekt. Piszę po kolei do wszystkich opisując sytuację i czekam. Przeglądam też profile i coś może mnie naprowadzić na szukaną osobę.
Pozdrawiam Jurek Solecki
-
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
Mam pytanie czy orientuje się ktoś czy istnieje możliwość połączenia (scalenia) w FTB dwóch osobnych plików .ged w jedno drzewo- znalazła się w tych drzewach wspólna osoba
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 8 razy
- Kontakt:
Tak, jest taka opcja. Sam jej nie wykorzystywałem, ale jest dość przystępnie opisana na forum MyHeritage.
Warto pamiętać, że spowoduje to połączenie dwóch drzew w jednym projekcie, ale kreator nie rozpozna automatycznie tych samych osób (duplikatów) i nie połączy ich w pojedyncze wpisy. Trzeba będzie to potem zrobić ręcznie, ale i tak powinno oszczędzić to sporo pracy w porównaniu do wpisywania drugiego drzewa od początku.
Warto pamiętać, że spowoduje to połączenie dwóch drzew w jednym projekcie, ale kreator nie rozpozna automatycznie tych samych osób (duplikatów) i nie połączy ich w pojedyncze wpisy. Trzeba będzie to potem zrobić ręcznie, ale i tak powinno oszczędzić to sporo pracy w porównaniu do wpisywania drugiego drzewa od początku.
-
- Kontakt:
Witam
Mnóstwo pytań na temat raportów książkowych i wersji językowych.
Program Family Tree Builder korzysta z (funkcji- programu) "The Complete Genealogy Reporter" stąd odnośnik programowy do strony internetowej programu (30 dni trial) http://www.tcgr.bufton.org/tcgbover.htm .Tak się składa ze żaden z naszych ziomków nie współpracuje i nie dał spolszczenia .Nawet czeski i słowacki jest dostępny (dla raportu).
Pełny raport można wykonać w wielu formatach np. Worda,pdf-a,Html-a i tekstu nieformatowanego
wystarczy Gedcoma zaimportować (*.ged wytworzonego np w FTB) .Gdzieś jeszcze w starych aplikacjach tego programu z 2007r mam spolszczenia .Teraz z 2012 ma funkcję zamiany nagłówków
wystarczy wpisać polskie i najważniejszy słowniczek relacjii.
Można zobaczyć taki raport na mojej stronie jako przykład tłumaczenia http://marksp.neostrada.pl/index_2.html .
Szczegółowe pytania do tego typu raportów można zadawać na Forum MazTG http://www.forum.mazowieckietg.pl/
Mnóstwo pytań na temat raportów książkowych i wersji językowych.
Program Family Tree Builder korzysta z (funkcji- programu) "The Complete Genealogy Reporter" stąd odnośnik programowy do strony internetowej programu (30 dni trial) http://www.tcgr.bufton.org/tcgbover.htm .Tak się składa ze żaden z naszych ziomków nie współpracuje i nie dał spolszczenia .Nawet czeski i słowacki jest dostępny (dla raportu).
Pełny raport można wykonać w wielu formatach np. Worda,pdf-a,Html-a i tekstu nieformatowanego
wystarczy Gedcoma zaimportować (*.ged wytworzonego np w FTB) .Gdzieś jeszcze w starych aplikacjach tego programu z 2007r mam spolszczenia .Teraz z 2012 ma funkcję zamiany nagłówków
wystarczy wpisać polskie i najważniejszy słowniczek relacjii.
Można zobaczyć taki raport na mojej stronie jako przykład tłumaczenia http://marksp.neostrada.pl/index_2.html .
Szczegółowe pytania do tego typu raportów można zadawać na Forum MazTG http://www.forum.mazowieckietg.pl/
-
- Kontakt:
Modyfikacje dla raportu książkowego z FTB v.6 (tworzonego przez tgcr) polegają na dodaniu
w pobranym (30dni wer.testowa) Tgcr v.2012 ,plików Polish.gui oraz Polish.str (dla obsługi programu w języku polskim).
Wersje inne językowe (mowa o interfejsie obsługi programu nie o wersji językowej tworzonego raportu) (francuski,niemiecki) też są jeszcze nie dopracowane.Dodanie widzianego przez program(gui i txt) w wersji polskiej -interfejs obsługi programu wymaga ingerencji właściciela-twórcy programu.
Sam raport tworzony w danym języku (kilka-ście) nie wymaga udziału twórcy programu, jedynie uzupełnienia Katalogu-instalacyjnego o nazwie "Reports" w pliki (Polski.txt i introduction_pl.txt) oraz Katalogu o nazwie "HTML Templates", plikami (indexbut_pl.gif,frontbut_pl.gif,famtreebut_pl.gif .Automatycznie widzi ten język jako polski [Polish (prototype)].
w pobranym (30dni wer.testowa) Tgcr v.2012 ,plików Polish.gui oraz Polish.str (dla obsługi programu w języku polskim).
Wersje inne językowe (mowa o interfejsie obsługi programu nie o wersji językowej tworzonego raportu) (francuski,niemiecki) też są jeszcze nie dopracowane.Dodanie widzianego przez program(gui i txt) w wersji polskiej -interfejs obsługi programu wymaga ingerencji właściciela-twórcy programu.
Sam raport tworzony w danym języku (kilka-ście) nie wymaga udziału twórcy programu, jedynie uzupełnienia Katalogu-instalacyjnego o nazwie "Reports" w pliki (Polski.txt i introduction_pl.txt) oraz Katalogu o nazwie "HTML Templates", plikami (indexbut_pl.gif,frontbut_pl.gif,famtreebut_pl.gif .Automatycznie widzi ten język jako polski [Polish (prototype)].
-
- Podziękował/a: 144 razy
- Podziękowano: 55 razy
Dlaczego od pewnego czasu nie mogę na MyHeritage modyfikować danych
poszczególnych osób, dodawać zdjęć czy nowo narodzonych dzieci?
Nie przekroczyłam limitu 250 osób. Nie mam wersji Premium.
poszczególnych osób, dodawać zdjęć czy nowo narodzonych dzieci?
Nie przekroczyłam limitu 250 osób. Nie mam wersji Premium.
Pozdrawiam serdecznie
Donata Pająk
Donata Pająk
-
- Kontakt:
Tego typu pytania winny być kierowane do admina portalu.Myślę że niewielu użytkowników tego wątku"Programy genealogiczne" będzie mogło na nie odpowiedzieć .Nie ma to nic wspólnego z FTB (jako program).
Dodane : Zyt wiele osób traktuje parametr do 250 osób jako wskaźnik mieszczenia się w limicie ,zapominając o takich parametrach konta (strony) jak przestrzeń magazynowa do 250 Mb (zapakowana starymi kopiami ,furą zdjęć zajmujących miejsce ,starymi raportami ,innymi kopiami itp) ,oraz o terminie ważności -sprawdzić czy jest bez ograniczeń.
Jeśli żaden z tych parametrów jest nie przekroczony wówczas interweniować u administratora My Heritage (portalu).
Dodane : Zyt wiele osób traktuje parametr do 250 osób jako wskaźnik mieszczenia się w limicie ,zapominając o takich parametrach konta (strony) jak przestrzeń magazynowa do 250 Mb (zapakowana starymi kopiami ,furą zdjęć zajmujących miejsce ,starymi raportami ,innymi kopiami itp) ,oraz o terminie ważności -sprawdzić czy jest bez ograniczeń.
Jeśli żaden z tych parametrów jest nie przekroczony wówczas interweniować u administratora My Heritage (portalu).
-
Dziękuję za podpowiedź.
Żaden z parametrów nie jest przekroczony.
Korzystaj w pełni z możliwości portalu MyHeritage.com - 89% wykorzystane.
Termin ważności - bez ograniczeń.
Przestrzeń magazynowa - 111.0 / 250 MB - 44.4% pozostało 139.0 MB
Drzewo Genealogiczne - 244 / 250 - 97,6% pozostało 6 osób
Fakt, pozostało niewiele osób do dołączenia. Jednakże chcę dołączyć
dwójkę dzieci, by rodziny były pełne.
Z FTB (jako program) wszystko w porządku.
Żaden z parametrów nie jest przekroczony.
Korzystaj w pełni z możliwości portalu MyHeritage.com - 89% wykorzystane.
Termin ważności - bez ograniczeń.
Przestrzeń magazynowa - 111.0 / 250 MB - 44.4% pozostało 139.0 MB
Drzewo Genealogiczne - 244 / 250 - 97,6% pozostało 6 osób
Fakt, pozostało niewiele osób do dołączenia. Jednakże chcę dołączyć
dwójkę dzieci, by rodziny były pełne.
Z FTB (jako program) wszystko w porządku.
Pozdrawiam serdecznie
Donata Pająk
Donata Pająk
-
- Kontakt:
Można spróbować wykonać jedynie manewr wymijający .Wysłąć żądanie spakowania drzewa (export z portalu) a otrzymany pocztą plik sprawdzić na poprawność zapisu(spakowania) programem FTB.Jeśli wszystko w porządku zrobić kopię tego pliku na własnym dysku zapisując go jako np.1.ged.
Dołączyć do tego pliku(projektu) te dwie osoby i zapisać go(export) jako np.2.ged.
Następnie wejść na swoje konto skasować drzewo (poprzednie) i zaimportować ten 2.ged (z 250 osobami) jako nowe drzewo (nie powinno być problemu z przekroczeniem). Należy pamiętać o skasowaniu starego pliku drzewa(na portalu) gdyż ilość osób mogłaby się zsumować z obu wersji drzew (starej i nowej).
To powino poskutkować doraźnie ,jednakże i tak zablokuje to na przyszłość możliwość edycji gdyż osiągnie przewidziany limit (bezpłatnie).,jeśli teraz jest już na pograniczu.
Dołączyć do tego pliku(projektu) te dwie osoby i zapisać go(export) jako np.2.ged.
Następnie wejść na swoje konto skasować drzewo (poprzednie) i zaimportować ten 2.ged (z 250 osobami) jako nowe drzewo (nie powinno być problemu z przekroczeniem). Należy pamiętać o skasowaniu starego pliku drzewa(na portalu) gdyż ilość osób mogłaby się zsumować z obu wersji drzew (starej i nowej).
To powino poskutkować doraźnie ,jednakże i tak zablokuje to na przyszłość możliwość edycji gdyż osiągnie przewidziany limit (bezpłatnie).,jeśli teraz jest już na pograniczu.
-
Poprosiłam jednak o pomoc administratorów strony. Dostałam taka odpowiedź, może się komuś przyda.
"Opublikowała Pani projekt drzewa z programu Family Tree Builder - drzewa z tego programu nie można edytować ani dodawać nowych członków.
Zmieniłam Pani drzewo na drzewo do edycji - i już może Pani edytować jednakże prosimy nie publikować drzewa z Family Tree Builder do witryny,
gdyż ponownie starci Pani edycję."
Tylko ja nie pamiętam, że coś publikowałam.
"Opublikowała Pani projekt drzewa z programu Family Tree Builder - drzewa z tego programu nie można edytować ani dodawać nowych członków.
Zmieniłam Pani drzewo na drzewo do edycji - i już może Pani edytować jednakże prosimy nie publikować drzewa z Family Tree Builder do witryny,
gdyż ponownie starci Pani edycję."

Pozdrawiam serdecznie
Donata Pająk
Donata Pająk
gdyż ponownie starci Pani edycję.
Bo zachęta do publikowania włącza się domyślnie i wystarczy przez nieuwagę kliknąć jedno 'TAK' za dużo.
Drzewo z FTB należy wyeksportować do pliku GEDCOM a potem zaimportować ten plik w witrynie MyHeritage.
gdyż ponownie starci Pani edycję.

Bo zachęta do publikowania włącza się domyślnie i wystarczy przez nieuwagę kliknąć jedno 'TAK' za dużo.
Drzewo z FTB należy wyeksportować do pliku GEDCOM a potem zaimportować ten plik w witrynie MyHeritage.
Stanisław
-
Dziękuję za wyjaśnienie.
Problem w tym, że w FTB mam koło 980 osób, natomiast MyHeritage mam wersję podstawową od 2008 roku,
gdzie mogę zamieścić 250 osób. Nie mam wersji Premium.
Nie przeszłam tam wraz z Moi Krewni, którego użytkownicy po połączeniu się MyHeritage,
mieli w tym programie nie ograniczą liczbę osób.
Problem w tym, że w FTB mam koło 980 osób, natomiast MyHeritage mam wersję podstawową od 2008 roku,
gdzie mogę zamieścić 250 osób. Nie mam wersji Premium.
Nie przeszłam tam wraz z Moi Krewni, którego użytkownicy po połączeniu się MyHeritage,
mieli w tym programie nie ograniczą liczbę osób.
Pozdrawiam serdecznie
Donata Pająk
Donata Pająk