UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Słowo Drus przy nazwisku.

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
azymek5
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 14 razy

Słowo Drus przy nazwisku.

Post autor: azymek5 » śr maja 30, 2012 10:35 am

Witam!
Zwrócił się do mnie przyjaciel z pytaniem, które publikuje poniżej:
Co oznacza słowo Drus ? przy nazwisku Łukasz Sokołowski. Czy to jest skrót od Dominus, czy może coś innego. Przy jego rodzicach Franciszku i Joannie w innych dokumentach cytowanych w Tece Dworzaczka są tytuły Dominus, Generos Dominus, Magnificus Dominus. Są to moi pradziadowie, dlatego to mnie interesuje a sam nie potrafię wyjaśnić znaczenia tego słowa.
Niestety nie potrafię odpowiedzieć bo nie wiem co oznacza "Drus" przy nazwisku. :help:
Czy ktoś mnie oświeci?
Edek

Roberts
Podziękowano: 6 razy

Re: Słowo Drus przy nazwisku.

Post autor: Roberts » śr maja 30, 2012 1:27 pm

Drus to chyba nic nie znaczy. Ale może to zły odczyt lub niewyraźnie napisana litera "n" a nie "r". Wówczas rzeczywiście "Dnus" byłby skrótem słowa "Dominus"

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
azymek5
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 14 razy

Re: Słowo Drus przy nazwisku.

Post autor: azymek5 » czw maja 31, 2012 11:50 am

Witam!
Dziękuje w imieniu przyjaciela za szybką odpowiedź. Faktycznie, jak sprawdziłem w powiekszeniu wspomnianą metrykę (z 1814r.), też jestem za takowym wyjaśnieniem.
Co prawda napisane jest tak że można przeczytać drugą literę jak "n" ale też jak "r", ale Twoje wyjaśnienie jest pewnikiem prawidłowe.Zaraz przekażę wiadomość dalej.
Jeszcze raz z podziękowaniami.
Edek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”