UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Webtrees
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Re: webtrees
Nie widzę błędów. Strona otwiera się pięknie i działa bezbłędnie. Może wyczyść cache swojej przeglądarki.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
Działa, bo wróciłem do starej wersji 1.2.7. Teraz wgrałem z powrotem 1.3.0 Czyszczenie nic nie daje
-
- Kontakt:
Rozumiem, że aktualizacji dokonałeś nadpisując wszystkie pliki i katalogi na serwerze? Wymagania systemowe masz tutaj, więc porównaj ze swoimi parametrami. Problem może leżeć nie tylko w starej wersji PHP, ale w ograniczonej jego konfiguracji (np. przydzielone zasoby pamięci). W takim układzie musiałbyś próbować działanie na innym serwerze lub "w innej taryfie".
Oczywiście nadpisując. Te wymagania na wiki są opublikowane z datą 29 lutego 2012, więc pytanie, czy są aktualne, bo te wymagania mój serwer spełnia.
Mój serwer ma wersje:
PHP 5.2.10 wymagane min 5.2.3
MySQL 5.0.95 wymagane min 5.0.13
memory limit 64MB
Mój serwer ma wersje:
memory limit 64MB
Wymagania się nie zmieniły.worwag pisze:Oczywiście nadpisując. Te wymagania na wiki są opublikowane z datą 29 lutego 2012, więc pytanie, czy są aktualne, bo te wymagania mój serwer spełnia.
Mój serwer ma wersje:
memory limit 64MB
More information about this error may be available in the server error log. -> Więcej informacji może być w dzienniku błędów serwera. Jeśli masz dostęp do niego to zobacz co tam jest. Jeśli nie to poproś admina.worwag pisze:A ta wersja 1.3.0 ma jakieś nowe wymagania co do serwera? Bo u mnie po załadowaniu pojawia się pusta strona z tekstem:
Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.
Please contact the server administrator and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.
More information about this error may be available in the server error log.
Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
Błąd jest następujący (przykładowy):
[Wed Jun 06 12:15:09 2012] [error] [client 91.90.63.113] SoftException in Application.cpp:256: File "/home/greensch/public_html/webtrees/index.php" is writeable by group
Doszedłem do przyczyny tego błędu. Rzecz w tym, że po wypakowaniu wersji 1.3.0 okazuje się, że wszystkie pliki w katalogu webtrees i podkatalogach mają zmienione uprawnienia na 664, a powinny mieć (i do tej pory miały) uprawnienia 644 czyli bardziej restrykcyjne! Dlatego serwer informuje o błędnych ustawieniach zabezpieczeń dla plików!
Czy na pewno na tym miało polegać to załatanie luki bezpieczeństwa?
[Wed Jun 06 12:15:09 2012] [error] [client 91.90.63.113] SoftException in Application.cpp:256: File "/home/greensch/public_html/webtrees/index.php" is writeable by group
Doszedłem do przyczyny tego błędu. Rzecz w tym, że po wypakowaniu wersji 1.3.0 okazuje się, że wszystkie pliki w katalogu webtrees i podkatalogach mają zmienione uprawnienia na 664, a powinny mieć (i do tej pory miały) uprawnienia 644 czyli bardziej restrykcyjne! Dlatego serwer informuje o błędnych ustawieniach zabezpieczeń dla plików!
Czy na pewno na tym miało polegać to załatanie luki bezpieczeństwa?

-
- Kontakt:
Nie na tym chyba rzecz polega. Ja mam pliki w katalogu głównym na 644 i wszystko działa. Wrzucałem paczkę na serwer jak leci, bez żadnych zmian ani ustawień. Sprawdź i przetestuj swój FTP. Czy to on nie zmienia dostępów podczas uploadu na serwer.
Ja uploaduję na serwer spakowany zipem plik ściągnięty z webtrees.net i dopiero wtedy bezpośrednio managerem plików rozpakowuję do katalogu głównego. Mam tam 2 pliki:
webtrees-1.3.0.zip i webtrees-1.2.7.zip . Jak wypakuję 1.3.0 to uprawnienia zmieniają się na 664, jak z powrotem wypakuję 1.2.7 to z powrotem wracają do 644. Czyli wygląda na to, że pliki w spakowanym zipie 1.3.0 mają już uprawnienia 664 ustawione przez autorów.
webtrees-1.3.0.zip i webtrees-1.2.7.zip . Jak wypakuję 1.3.0 to uprawnienia zmieniają się na 664, jak z powrotem wypakuję 1.2.7 to z powrotem wracają do 644. Czyli wygląda na to, że pliki w spakowanym zipie 1.3.0 mają już uprawnienia 664 ustawione przez autorów.
Witam.
W moim przypadku po wgraniu paczki na serwer, rozpakowaniu i podmianie pliki mają uprawnienia 664, katalogi 755 i wszystko działa bez problemu. (PHP 5.2.12; MySQL 5.0.95) Logi serwera ani webtrees również nie zawierają błędu, który opisuje worwag, więc przyczyna nie leży chyba po stronie webtrees 1.3.0
W moim przypadku po wgraniu paczki na serwer, rozpakowaniu i podmianie pliki mają uprawnienia 664, katalogi 755 i wszystko działa bez problemu. (PHP 5.2.12; MySQL 5.0.95) Logi serwera ani webtrees również nie zawierają błędu, który opisuje worwag, więc przyczyna nie leży chyba po stronie webtrees 1.3.0
-
- Kontakt:
Więc już robisz to nie tak, jak podaje instrukcja, która mówi:worwag pisze:Ja uploaduję na serwer spakowany zipem plik ściągnięty z webtrees.net i dopiero wtedy bezpośrednio managerem plików rozpakowuję do katalogu głównego. Mam tam 2 pliki:
Unzip the files and upload them to an empty folder on your web server.
a nie
Upload webtrees-1.3.0.zip and unzip it to an empty folder on your web server.

Być może jest jak mówisz. Zrób prosty i krótki test. Przekopiuj jeden plik z paczki rozpakowanej na dysk i zobacz jakie plik będzie miał uprawnienia. Mnie trudno dociekać, czy zmieniają Ci się prawa dostępu, czy nie. Wychodzi na to, że problem jednak tkwi poza samymi skryptami webtrees.
Podsumowując: po rozpakowaniu na komputerze i przesłaniu przez ftp uprawnienia pozostały na poziomie 644. Nie wiem dlaczego manager plików na serwerze te uprawnienia zmienia i czemu tylko przy wypakowywaniu tej najnowszej wersji.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 361
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Nadmienię tylko, że jest już wersja 1.3.1.
Łukasz, mam pytanie. Czy jest możliwość zrobienia jakiegoś znaku graficznego, który po zalogowaniu się na na stronie na konto admina sygnalizowałby, że jest już nowa wersja? A rozszerzając wątek, to czy jest możliwość zrobienia automatycznej aktualizacji, tzn klikam w przycisk i dalej czynności są zautomatyzowane?
Łukasz, mam pytanie. Czy jest możliwość zrobienia jakiegoś znaku graficznego, który po zalogowaniu się na na stronie na konto admina sygnalizowałby, że jest już nowa wersja? A rozszerzając wątek, to czy jest możliwość zrobienia automatycznej aktualizacji, tzn klikam w przycisk i dalej czynności są zautomatyzowane?
Witam
Po zalogowaniu się administratora i otwarciu zakładki "moja strona - administracja" pojawia się na stronie informacja o wersji skryptu oraz jeśli istnieje informacja i odnośnik do aktualizacji.
Po zalogowaniu się administratora i otwarciu zakładki "moja strona - administracja" pojawia się na stronie informacja o wersji skryptu oraz jeśli istnieje informacja i odnośnik do aktualizacji.
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Ta aktualizacja jest już około miesiąca.rrafaell pisze:Nadmienię tylko, że jest już wersja 1.3.1.

Zdravím všechny!
Tak jak wspomniał Paweł Łukowczykrrafaell pisze:Nadmienię tylko, że jest już wersja 1.3.1.
Jeśli chodzi o automatyczną aktualizację to pojawiły się pewne pomysły, ale nie wiem kiedy to będzie zrealizowane.paweluk55 pisze:Po zalogowaniu się administratora i otwarciu zakładki "moja strona - administracja" pojawia się na stronie informacja o wersji skryptu oraz jeśli istnieje informacja i odnośnik do aktualizacji.