UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Jakiej narodowści był ten jeniec?

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Jurek Plieth
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 19 razy
Kontakt:

Jakiej narodowści był ten jeniec?

Post autor: Jurek Plieth » śr kwie 25, 2012 10:25 am

Mam udokumentowana informację, że w marcu 1919 w gospodarstwie mojego pradziadka w Okoninie, gm. Gruta, pow. Grudziądz, zatrudniony był jeniec.
Pytanie moje brzmi - jakiej narodowości mógł być ów jeniec? Wszakże I wojna światowa skończyła się już w listopadzie 1918, zaś ofensywa bolszewicka w wojnie polsko - bolszewickiej w tym czasie dopiero się szykowała, jeśli dobrze sobie przypominam.
Więc Niemiec, czy Rosjanin? A może jeszcze ktoś inny?

Leo
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 23 razy

Re: Jakiej narodowści był ten jeniec?

Post autor: Leo » czw cze 07, 2012 6:14 pm

W jaki sposób wpadłeś na na to, że ten jeniec to może być Niemiec? Jak sam piszesz chodzi
o Grudziądz w roku 1919.
Leo
Pozdrawiam
Leon Kaiser

Roberts
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Roberts » czw cze 07, 2012 8:24 pm

Może być Rosjanin. Przecież na Pomorzu pod Czerskiem był wielki obóz jeniecki niemiecki w którym głównie przebywali Rosjanie. Pamiętajmy że I wojna się jeszcze nie skończyła. zawieszenie broni podpisano w XI 1918, a pok zawarto dopiero w VI 1919. Poza tym ziemia chełmińska jak i reszta Pomorza dopiero w I 1920 została przejęta przez Polskę więc jedynie mógł to być Rosjanin. Przecież niemożliwym byłoby aby w państwie niemieckim jeńcem był żołnierz armii niemieckiej.

-- Post scalono 07 cze 2012, 21:32 --

Oczywiście mogli to być żołnierze różnych narodowości z jakich składała się rosyjska armia carska. W swoich pamiętnikach ksiądz Dembieński będący w latach 1916-20 kuratusem w Legbądzie pod Czerskiem wspomina iż jako Polakowi zależało aby z niemieckiego obozu jenieckiego wydobyć kilku jeńców armii carskiej narodowości polskiej którzy pracowali w jego gospodarstwie przykościelnym

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Jurek Plieth
Kontakt:

Post autor: Jurek Plieth » pt cze 08, 2012 10:22 am

Roberts pisze:Może być Rosjanin. Przecież na Pomorzu pod Czerskiem był wielki obóz jeniecki niemiecki w którym głównie przebywali Rosjanie. Pamiętajmy że I wojna się jeszcze nie skończyła. zawieszenie broni podpisano w XI 1918, a pok zawarto dopiero w VI 1919. Poza tym ziemia chełmińska jak i reszta Pomorza dopiero w I 1920 została przejęta przez Polskę więc jedynie mógł to być Rosjanin. Przecież niemożliwym byłoby aby w państwie niemieckim jeńcem był żołnierz armii niemieckiej.
Wszystko co piszesz brzmi bardzo logicznie, dziękuję.
Czy orientujesz się co się działo z jeńcami niemieckimi wziętymi do niewoli podczas postania wielkopolskiego 1918-1919? Inaczej, czy realne jest aby to była taka osoba?

Roberts
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Roberts » pt cze 08, 2012 11:30 am

Jak wyżej napisałem nie mógł to być Niemiec. Okonin do I 1920 roku był w państwie niemieckim więc logiczne iż w roku 1919 w Okoninie nie mógł być jeńcem Niemiec w swoim własnym państwie. Jeśli już to tym jeńcem mógł być Polak z Powstania Wielkopolskiego. Ale w/g mnie tym jeńcem był jak napisałem żołnierz armii carskiej

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Jurek Plieth
Kontakt:

Post autor: Jurek Plieth » sob cze 09, 2012 7:59 pm

Roberts pisze:Jak wyżej napisałem nie mógł to być Niemiec. Okonin do I 1920 roku był w państwie niemieckim więc logiczne iż w roku 1919 w Okoninie nie mógł być jeńcem Niemiec w swoim własnym państwie. Jeśli już to tym jeńcem mógł być Polak z Powstania Wielkopolskiego. Ale w/g mnie tym jeńcem był jak napisałem żołnierz armii carskiej
Dziękuję!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”