Witam,
W swoich korzeniach rodzinnych w Małopolsce odnalazłem dwa nazwiska zupełnie mi nieznanych rodzin, o których zupełnie nic nie wiem.
Na przełomie VIII i XIX wieku Kazimierz Ochabowicz ożenił się z Anną Koplewską /data ślubu jest mi nieznana/.
Z tego związku ur. się Katarzyna Ochabowicz ktora wyszła za mąż za Macieja Sikorskiego ur. w roku 1821.
O rodzinach o nazwiskach: Ochabowicz i Koplewski nie wiem zupełnie nic, jak na razie nie znalazłem zbyt wielu informacji o tych nazwiskach.
- Koplewski - brak.
- Ochabowicz - jak na razie tylko to:
Ochabowicz Jakub, h. Topór, w r. 1731 ziemianin wileński, Not. Dziad.
i nazwisko podobne:
Ochabski Mikołaj, h. własnego, r. 1552 płaci za pobór wsi Ożany, woj. ruskie, ziemia przemyska /znam rysunek tego herbu/ M. N. w K. III. No 543.
I jak na razie praktycznie żadnych informacji o rodzinach pochodzenia szlacheckiego mieszczańskiego czy też chłopskiego.
Pozdrawiam.
Stefan.
-- Post scalono 21 cze 2012, 07:05 --
Rodzina Sikorskich /Maciej Sikorski/ to Małopolska i Proszowice.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Ochabowicz.
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Re: Ochabowicz.
1. Co ma Ochabowicz do Ochabskiego?
2. Co stoi w metryce slubu Sikorskiego z Ochabowiczowna?
2. Co stoi w metryce slubu Sikorskiego z Ochabowiczowna?
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 243
- Podziękował/a: 52 razy
- Podziękowano: 7 razy
Re: Ochabowicz.
1. Ochabowicz do Ochabskiego nie ma nic, na razie zbieram wszystkie dostępne dane.
Co prawda w przeciągu 200, 300 lat czasem nazwisko się zmiena /ewoluuje/, po pewnym czasie potomkowie rodziny mogą zapomnieć swoim pochodzeniu, itd. Więc tak jak powyżej.
2. Co stoi w metryce tego również nie wiem, to są jedyne dostępne dane jakie znam.
Pozdrawiam.
Stefan.
Co prawda w przeciągu 200, 300 lat czasem nazwisko się zmiena /ewoluuje/, po pewnym czasie potomkowie rodziny mogą zapomnieć swoim pochodzeniu, itd. Więc tak jak powyżej.
2. Co stoi w metryce tego również nie wiem, to są jedyne dostępne dane jakie znam.
Pozdrawiam.
Stefan.