Odczytuje podobnie Kościeniewice
i pewnie niedaleko od miejscowosci Polubicze wspomnianej w akcie
Wikipedia
Kościeniewicze – wieś w Polsce położona w województwie lubelskim, w powiecie bialskim, w gminie Piszczac.
Polubicze– wieś w Polsce położona w województwie lubelskim, w powiecie bialskim, w gminie Wisznice.
----
Krystyna
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
j.polski - akt ślubu - kilka fragmentów do rozczytania
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Re: j.polski - akt ślubu - kilka fragmentów do rozczytania
Dziękuję Wam serdecznie. 
Młody człowiek a ślepy.

Młody człowiek a ślepy.
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Lipnickich z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 52 razy
E tam "ślepy". Po prostu myślałeś o niebieskich migdałach - przecież znasz już ten teren i "na ślepo" też powinieneś trafić. 
Ale jeśli już gdzieś trafisz z tych lat sam Piszczac, to daj znać, gdyż ciągle nie mogę dotrzeć do chrzczonego w Piszczacu mojego pradziadka - Andrzeja Koncewicza (1845-46) i ślubu jego rodziców.

Ale jeśli już gdzieś trafisz z tych lat sam Piszczac, to daj znać, gdyż ciągle nie mogę dotrzeć do chrzczonego w Piszczacu mojego pradziadka - Andrzeja Koncewicza (1845-46) i ślubu jego rodziców.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
-
Panie Krzysztofie przyznam szczerze że mnie cholera trafi niedługo z tym jakże pięknym terenem moich przodków. Jak się gdzieś rodzili to dokumentów nie ma, jak były to ich nie było.

Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 52 razy
Adamie! Jaki Panie? - tu na forum? Nawet w realu ze współpracującymi ze mną Twoimi rówieśnikami jestem często per ty. 
Nie jest aż tak źle z Południowym Podlasiem. Dla mnie to kolebka wszystkich gałęzi przodków i prawie każda z tych gałęzi sięga I poł. XVIII w. Dotychczas na około 80 odnalezionych protoplastów, tylko jeden "nabytek" z południa lubelskiego.
Ale jest inny problem, dotyczący wszystkich z unickimi korzeniami. Gdzie są unikaty? Szczególnie te sprzed Kodeksu Napoleona.

Nie jest aż tak źle z Południowym Podlasiem. Dla mnie to kolebka wszystkich gałęzi przodków i prawie każda z tych gałęzi sięga I poł. XVIII w. Dotychczas na około 80 odnalezionych protoplastów, tylko jeden "nabytek" z południa lubelskiego.
Ale jest inny problem, dotyczący wszystkich z unickimi korzeniami. Gdzie są unikaty? Szczególnie te sprzed Kodeksu Napoleona.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
-
No niestety z Unitami jest straszny problem. Ksiąg sprzed 1810 roku jak na lekarstwo.
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny